Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası
Asım Kocabıyık (1924 Afyon Tazlar Köyü-2012 İstanbul) Cumhuriyet Dönemi’nin ilk sanayicilerindendir.
İş hayatına 1944 yılında öğrenci iken babasının kurduğu İstikbal Ticaret’te başladı.
Sanayiciliği 1958 yılında Borusan Boru Sanayii AŞ başladı.. 1972’de Borusan Holding’i kurdu.
57 yıl liderliğini yaptığı grubu 6 bin kişinin çalıştığı, çelik, distribütörlük, lojistik ve enerji alanlarında faaliyet gösteren bir dünya şirketi haline getirdi.
Borusan Kocabıyık Vakfı aracılığıyla eğitim, kültür ve sanat alanlarında toplumun gelişimini destekleyecek projeleri hayata geçirdi.
Asım Kocabıyık, Atatürk ilkelerine, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan bir sanayici idi. Kocabıyık Vakfı şemsiyesi altında çağdaş eğitim ve çağdaş sanat faaliyetlerine büyük zaman ve kaynak aktardı.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Borusan Grubunun bir “Kurumsal Kimlik Projesi”dir. Esas itibariyle Türk toplumunu hedef alan bir projedir.
Cumhuriyet değerleri , Atatürk ilkeleri ülkeyi “Muasır Medeniyet Seviyesine Çıkartmak”tır.
Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası “Batı Medeniyetini Sahiplenen” her ülkede müzik yapabilecek bir orkestradır. Ülkelerin kendi müziğine,yerel değerlerine sahip çıkması, bunları başka ülkelere tanıtması normaldir.Ama bunların ötesinde Batı Medeniyetini Sahiplenen her ülkede dinlenebilecek müziği yapacak müzisyenleri yetiştirmek, orkestralara sahip olmak da “Medeniyet Yarışı”nın bir gereğidir.
Bu yıl Borusan’ın 70’inci ve orkestranın 15’inci yılı. Borusan’da Asım Kocabıyık’un sanata,eğitime ve orkestraya verdiği desteği şimdilerde Ahmet Kocabıyık devam ettiriyor. Grup bu amaçla her yıl 15 milyon TL. harcıyor. Kocabıyık Vakfı Yönetim kurulu Başkanı ,Asım Kocabıyık’ın kızı Zeynep Hamedi, orkestranın devamlılığını ve gelişmesini sağlıyor.
İngilizler Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılı için Rus besteci Sergey Prokofiev’in torunu Gabriel Prokofiev’e bir keman konçertosu sipariş etmişler.Komçertonun dünya prömierini 29 Temmuz’ Salı akşamı Şef Sascha Göetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seslendirdi.
Konser, 1895’ten bu yana düzenlenen BBC Proms müzik festivali proğramında yer alıyordu.
İngilizce “Promenade” (gezinmek) kelimesinin kısaltması olan “Proms” festivalinin amacı, rahat bir atmosfer içinde, olabildiğince geniş kitlelere müzik sunmak.1927 yılında BBC’nin finansal olarak sahiplendiği projede, her konserde bin dolayında düşük fiyatlı (5 İngiliz Lirası), ayakta bilet satılıyor.
Konserde BBC radyosundan ve televizyonunda yayınlanıyor.
Londra’da 1871 yılında inşa edilen ve 1941’den bu yana Proms konserlerine ev sahipliği yapan Royal Albert Hall’deki konseri 1.200’ü ayakta 6.100 müziksever izledi.
Borusan’ın bir filarmoni orkestrası kurmasını ve 15 yıl yaşatması önemlidir. Orkestranın bu süre içinde yurtiçinde ve yurtdışında verdiği konserlerle çizgisini devamlı olarak yükseltmesi önemlidir.
Bu tür kurumsal kimlik projeleri sadece finansal destekle başarıya ulaşamıyor.Kurumun tepe yönetiminin kişisel ilgi ve desteği ve projeye sahip çıkması da önemli.
Asım Kocabıyık’ın çocukları işte bunu yapıyor.İşte bunun için bir Türk orkestrası yurt dışında 6 bini aşkın müzikseverin alkışını toplayabiliyor.