Borsa'nın zengin ve yoksul illeri
Televizyonlarda bırakınız yerli diziyi, yerli yapım olarak neredeyse yalnızca haberlerin ve müzik programlarının ekrana geldiği yıllar… Türk halkını ekrana adeta tutsak eden bir Amerikan dizisi vardı; Zengin ve Yoksul… Bilmem başlığı okuyunca siz de (yaşı yetenler için söylüyorum tabii ki) yıllar öncesine döndünüz mü… Konu bire bir zenginlik ya da yoksulluk bağlamında örtüşmüyorsa da, en azından bir ifade benzerliği oluştu.
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) 2011 sonuna ilişkin zengin veri setinden bugün de hisse senetlerinin illere göre dağılımını çıkardık. Yani Borsa'nın zengin ve yoksul illerini…
En fazla bireysel yatırımcı ve en yüklü portföy doğal olarak İstanbul'da bulunuyor. İstanbul'da yaklaşık 346 bin yerli ve yabancı bireysel yatırımcı var ve bu yatırımcılar 18.1 milyar liralık hisse senedine sahip. İstanbul'u 2.4 milyarlık hisse senediyle İzmirli ve 2.3 milyarlık hisse senediyle Ankaralı yatırımcılar izliyor.
En az hisse senedi bulunan iller ise 2.5 milyon lirayla Ardahan, 4.1 milyonla Muş, 4.3 milyonla Bayburt olarak sıralanıyor.
Yatırımcı başına portföy
İstanbul, yatırımcı başına portföy büyüklüğü açısından da ilk sırada. Bu ildeki her bir yatırımcının ortalama 52 bin liralık hisse senedi bulunuyor. İstanbul'un ilk sırada bulunması normal de, sıralamaya giren bazı iller sürpriz olarak niteleniyor. Yatırımcı başına hisse senedi sıralamasında ikinci sırada sürpriz bir il var; Hatay. Hatay'daki yatırımcıların ortalama 27 bin liralık hisse senedi bulunuyor. Üçüncü sıradaki İzmir de normal; ama ya dördüncü sıradaki Şanlıurfa?
Yatırımcı başına portföy büyüklüğünde ilk 10'a giren diğer iller sırasıyla Kayseri, Gaziantep, Rize, Ankara, Adana ve Bursa.
En yoksulların başında ise Ardahan geliyor. Ardahan, hem toplam portföy, hem kişi başına portföy yönünden en yoksul il. Bu ilde kişi başına portföy 6 bin liranın biraz üstünde. Yoksullukta ikinci sırayı kişi başına portföyün 7 bin lira olduğu Muş, üçüncü sırayı yaklaşık 8 bin liralık ortalama portföyle Amasya alıyor. Manisa'nın 8 bin 262 liralık ortalama portföyle en düşük ortalama portföye sahip iller arasında beşinci sırada bulunması da dikkat çekiyor.
Yatırımcıların yüzde 26'sı kadın
Borsa'da 2011 sonu itibariyle 1 milyon 86 bin yerli bireysel yatırımcı var. Bu yatırımcıların yüzde 26 oranında 284 bini kadın, yüzde 74 oranında 802 bini ise erkek.
Kadın yatırımcı oranının en yüksek olduğu il İzmir. İzmir'deki kadın yatırımcı oranı yüzde 32 düzeyinde bulunuyor.
İzmir'i yüzde 31'le İstanbul, yüzde 29'la da Ankara izliyor.
Kadın yatırımcı oranının en düşük olduğu iller ise şaşırtmıyor. Söz konusu oran Hakkari'de yüzde 6, Siirt, Batman ve Şırnak'ta yüzde 7, Bitlis'te yüzde 8, Mardin ve Bayburt'ta yüzde 9 düzeyinde bulunuyor.