Borsa şirketlerine 3. çeyrekte kâr freni
Borsa Finans Servisimizin 2013 yılı ilk dokuz ayına dayalı olarak borsadaki sektörler ve firmaların karlılıklarını ele alan araştırma haberleri bazı sektörler ve firmalarda önemli kâr artışını gösterse de genel değerlendirme bu yılın ilk dokuz ayında karda frene basıldığını ortaya koyuyor.
Buna neden olan etkenlerin neler olduğu haberde sıralanırken, Fed’in mayıs ayında tahvil alımlarında daraltma olabileceğini açıklamasından sonra, gündeme gelen “tedirginlik” ve Suriye gerginliği ile kurdaki ve faizdeki yükseliş, iş dünyasında “istikrarsızlık ve belirsizlik” korkusunu yarattığının altı çiziliyor. Bunun da borsa şirketlere dahil birçok şirketin “frene basmalarına” bekle-gör politikası izlemelerine yol açtığı belirtiliyor.
Şirketler özellikle ithalat ve ihracatla bağlantılı sektörlerdeki şirketler, “Kurda istikrar” konusunda beklediklerini bulamadılar. Bu da tedirgin olmalarına ve normal davranışlarını sağlıklı olarak yapamamalarına neden oldu. Bunun sonucunda da araştırmanın ortaya koyduğu, borsa şirketleri kârda frene bastı sonucu ortaya çıktı.
Buna karşın şaşırtıcı oranda yüksek kârlılık taşıyan sektörlerin arasında sigorta sektörünün yüzde 754, gıda-içecek saktörünün yüzde 176, turizm sektörünün yüzde yüzde 76 kâr ettiklerine tanık oluyoruz. Bu sektörlerde yüksek kârlılığı olanların yanında, zarar eden firmalarında olduğunu da görüyoruz.
Sigorta sektöründe Anadolu Sigorta ve Ray Sigorta’nın zarardan kâra geçmiş olmaları, toplam kârın geçen yıla göre 7.5 kat artmasına neden olurken sektördeki iki şirket ise zarar açıkladı.
Turizm sektöründe kârlılık 41.5 milyon liradan 141.4 milyon liraya yükselirken şirket bazında bu artışı yükselten firmanın Net Holding olduğunu görüyoruz. Bu sektörde de 4 şirketin kârdan zarara geçtiğine tanık oluyoruz.
Gıda-içecek sektöründe karlılığı yukarı çeken firmalar arasında Anadolu Efes, Tuborg, Ar tarım ve Avod yer alıyor. Bu yüksek kârlı sektördeki on borsa firması ise yılın dokuz ayında kârdan zarara geçmiş durumdalar.
Borsadaki 28 sektörün 21’inde yüzde 6.2 ile yüzde 754 kârlılık sağlanmışken, 7’sinde yüzde 2.1 ile yüzde 92.3 oranında zarar söz konusu. Borsadaki 28 sektördekilerin, dokuz aylık dönemdeki toplam karlılığı ise yüzde 11.6 seviyesinde gerçekleşmiş durumda..
Kârlılığı sürekli iş dünyasınca tartışma konusu edilen bankacılık sektörünün ilk dokuz aydaki kârlılığı ise yüzde 18 oranında kalmış durumda . Bu sektöre dönük eleştirileri bundan sonra belki azaltacak ve bu saktöre dönük ekonomi yönetiminin kârlılığını düşürecek yeni kararlar almaması sonucunu getirebilecektir.