Borsa İstanbul zirveye oynuyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

 
Yavuzhan BAHAR / Finansinvest
 
Borsa İstanbul bugün itibarıyla resmen faaliyetine başlıyor. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun kabulüyle İMKB'nin Borsa İstanbul'a dönüşümü için ilk adım atıldı. Borsa İstanbul A.Ş.'nin esas sözleşmesi dün tescil edilirken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) tüzel kişilikleri sona erdi. Önümüzdeki bir ay içerisinde Borsa İstanbul (yeni kısaltmasıyla BIST) ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş.'nin birleşme çalışmaları da tamamlanacak. Ancak hali hazırda VOB'da işlem gören sözleşmeler bugünden itibaren BIST bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) çatısı altında işlem görmeye devam edecek. Bu şirketleşme adımıyla beraber hisseye dayalı opsiyonların ardından endeks opsiyonları da artık Türk sermaye piyasalarının enstrümanları arasında yer alıyor. 
 
Anonim şirketi yapısıyla yatırımcılara sunulacak doğru ürün ve hizmetler ile derinleşerek istikrar kazanan bir sermaye piyasası hedeflenirken stratejik ortaklık görüşmeleri de hız kazanacaktır. ABD'den CME, NYSE Euronext ve Alman Deutsche Boerse ile olası ortaklıklar İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olma yolunda önemli bir adım olacaktır. Finans merkezi projesi kapsamında kilit bir rol oynayacak Borsa İstanbul, Türkiye'nin "yatırım yapılabilir ülke" statü(leri) ile orta vadede yerli ve yabancı yatırımcıların da odağı olacaktır.
 
Sermaye piyasaları Borsa İstanbul çatısı altında daha etkin ve rekabetçi bir şekilde yoluna devam edecekken BIST 100 Endeksi de yeni zirvelere göz kırpıyor. S&P'nin not artırımı sonrasında 85 bini aşan endeksin ara düzeltmelerle beraber zirve yönelimine devam etmesini bekliyoruz. Küresel piyasalar ise Güney Kıbrıs'ta suların durulmasıyla soluk alsa da İtalya'da çözümsüz kalan hükümet arayışlarının uzaması ile baskı altına girebilir. ABD tarafında da zayıf açıklanan veriler ve gevşek parasal koşulların devamına ilişkin soru işaretleri tarihi zirve seviyelerde olan endekslerde yeni pozisyonlar için iştahı sınırlıyor. Kısa vadede küresel gündem kaynaklı volatilitenin süreceğini düşünüyor olsak da, BIST'in yurtdışına göre daha güçlü kalacağını düşünüyoruz. 2012 yılını güçlü bilançolar ve yüksek kârlılık performansı ile kapatan bankaların 2013 yılının ilk çeyreğinde de performansı devam ettireceğine ve Türkiye'nin orta vadede ikinci bir kurumdan daha "yatırım yapılabilir ülke" statüsüne yükseltileceğine dair beklentilerimiz BIST'i ön plana çıkarmaya devam edecektir. Not artırımı beklentilerinin yanı sıra barış sürecine ilişkin haber akışı ve İsrail'le normalleşen ilişkiler de önümüzdeki günlerde TL varlıklara destek olabilir.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017