Borç krizi ve temerrüt riski altını rekora taşıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Avrupa'da büyüyen borç krizi ve ABD'de artan temerrüt riski, altın fiyatlarında yeni rekorları getirdi. Avrupa'nın sorunlu ülkeleri Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'de süren mali krizin, İtalya ve İspanya'ya sıçrayacağı hatta, Fransa'nın notunun düşürülmesine kadar varacağı endişeleri ile yatırımcıları kendine çeken altın, geçen hafta yüzde 3.2 oranında değer kazanırken, tarihi zirveyi de, 1594.60 dolar/ons'a taşıdı. Yatırımcıların altına olan ilgisi, grubu emtialarında yükselmesinde etkili oldu. Gümüş, 39.24 dolar/ons kapanışla, haftalık bazda yüzde 6.96 oranında değer kazanırken, geçen haftada yatırımcıların gözdesi oldu.

Avrupa'daki borçlu ülkeler kervanında sırayı, Yunanistan'dan sonra en yüksek borç/milli gelir oranına sahip İtalya'nın alabileceği endişesiyle başlayan haftada, satış baskısıyla karşılaşan euro, pariteyi 1.40 seviyesinin gerisine çekerken, altını da 1555 dolar/ons'a taşıdı. Diğer taraftan; dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD'de, borçlanma tavanının yükseltilememesi durumunda, temerrüde düşme riskinin artacağı endişesi, yatırımcıların risk iştahını da zayıflattı. Salı günü Moody's'in, İrlanda'nın devlet tahvillerini yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmesiyle, 1.3837' e kadar gerileyen parite, altında gevşemeye neden olsa da, ABD piyasalarıyla birlikte devreye giren boğa piyasası, tekrar yönü yukarıya taşıdı. Ülkenin istihdam ve konut sektörünün halen ekonomik toparlanmanın önünü tıkadığı yönündeki Fed tutanaklarına rağmen; asıl sorunun, yetkililerin teşvik programlarını sürdürme konusunda, fikir birliğinde olmamasını gösteren piyasalarda altın, yine ön plana çıktı ve 1570 dolar/ons'a kadar yükseldi. Çarşamba günü Moody's, ABD'nin borçlanma limitinin artırılmaması durumunda, AAA olan notunun düşürüleceğine dair uyarıda bulunurken Bernanke, gerekirse ek tedbir alınabileceğini, faiz oranlarının uzun bir dönem için olağanüstü düşük seviyelerde tutulabileceğini açıklaması dolara satış, borsa ve emtialara alım getirdi. Perşembe günü, parite 1.4282'ye kadar yükselirken, altın tüm zamanların zirvesi olarak 1594.60 dolar/ons'u kaydetti. Diğer taraftan; Yunanistan ve euro için bir kötü haber de uluslararası kredi derecelendirme kurumu Fitch' den geldi. Kapsamlı bir AB ve IMF programının yokluğunu ileri süren Fitch, zaten zor durumda olan ülkenin notunu temerrüt seviyesinin biraz üstüne çekti. Bu açıklamayla kan kaybeden Euro haftayı da 1.4157 euro/dolar paritesinden kapatarak haftalık bazda yüzde 0.75 oranında geriledi. Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin (EBA), Avrupa'daki bankaların ekonomik şoklara dayanıklılığını ölçen  stres testinden 8 bankanın geçememesi ve ABD'nin yeni sipariş verileri ile tüketici güven endekslerinde yaşanan ciddi düşüşlerin, altında 1600 dolar/ons beklentisini güçlendirdiği ve kar satışlarının önünü kestiği gözlendi. Pariteden ayrışan altın, haftayı 1593.03 dolar/ons'tan kapatarak haftalık bazda yüzde 3.2 oranında değer kazanırken gümüş, yüzde 6.96' lık değer artışıyla yine yatırımcıların gözdesi oldu. Grubun diğer madenlerinden platin yüzde 1.55, paladyum yüzde 0.7'lik bir yükseliş kaydederken ham petrol fiyatları özellikle; Avrupa tarafında yaşanan mali sıkıntıların büyümede yaratacağı olumsuzluklar nedeniyle geriledi. Geçen hafta; ABD ve Avrupa vadeli borsa endekslerinde düşüşler yaşanırken, Asya tarafında; yükselişler ön plandaydı.

Bu hafta; Avrupa'nın borçlu ülkeleri ve ABD'nin borçlanma tavanı, yatırımcıların risk iştahına yön verecek en önemli iki konu. Piyasalarda, ABD'nin borçlanma tavanında değişikliğe gidilmeme senaryosuna dair derin endişeler ve Avrupa tarafındaki mali krizin, İtalya ve İspanya'ya sıçrayabileceği yönünde artan belirtiler, altın fiyatlarında yeni rekorların habercisi. Rekor seviyede seyreden altında yeni pozisyonlar için, 1.575 dolar/ons altına kadar bir gevşeme beklenebilir ancak; 1600 dolar/ons beklentisi yatırımcıları alım yönünde destekleyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018