Bomonti, Türkiye ile İsviçre arasında yeni bir kapı açacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

İsviçre, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan 2017-2018 Küresel Rekabetçilik Endeksi’nde ilk sırada yer alıyor. Türkiye, 53. sırada.

2018 Küresel İnovasyon Endeksi’nin ilk sırasında yine İsviçre var. Türkiye ise 43. sırada.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yayımladığı 2018 Yolsuzluk Algı Endeksi’nde İsviçre 3. sırada yer alıyor, Türkiye ise 81. sırada.

Bu rakamlara baktığımızda İsviçre’nin sadece saat ve çikolatadan çok daha fazlasını üreten bir ülke olduğunu görüyoruz.

2018 yılı itibariyle İsviçre ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 3.4 milyar İsviçre frangına ulaşmış durumda. Bu dönemde, İsviçre’nin Türkiye’ye ihracatı yüzde 1,7 artarak 1.87 milyon İsviçre frangına; Türkiye'den İsviçre’ye yapılan ihracat ise 1.73 milyar İsviçre frangına yükseldi.

2019 yılında, Türkiye’ye yapılan ilk yabancı yatırım İsviçre’den geldi. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren Frachtbox, yurtdışındaki ilk ofisini Türkiye'de açtı.

İsviçre, büyük ve dinamik Türkiye pazarı ile yakından ilgileniyor. Türkiye’nin de gerek rekabetçilik, gerekse katma değer yaratmak açısından İsviçre’nin know-how’ından faydalanmasında yarar var.

Bu düşünce ile yola çıkan İstanbul’daki İsviçre’nin İhracat ve Yatırım Ofisi ve Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği, İsviçre Başkonsolosluğu’nun da desteği ile İstanbul'da ilk kez Swiss Days 2019 (İsviçre Günleri 2019) etkinliğini düzenliyor. İsviçre ve Türkiye arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin artırılmasına yönelik bir platform olarak tasarlanan etkinliğin İstanbul’dan sonra, Türkiye’nin farklı şehirlerine de taşınması gündemde.

İsmini İsviçreli Bomonti kardeşlerden alıyor

Swiss Days 2019, 20-22 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da, Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleştirilecek. Mekan olarak bomontiada’nın seçilmiş olması rastlantı değil. Yapı Kredi bomontiada’nın İsviçre- Türkiye ilişkileri açısından önemini İsviçre İstanbul Başkonsolos Vekili Beat Schmid’ten dinliyoruz; Bomonti semti, ismini, 1890’da burada bir bira fabrikası kuran İsviçreli Bomonti Kardeşler’den alıyor.

130 yılı aşkın tarihi ile uzun bir dönem İstanbul’un hem ekonomik hem kültürel nabzının attığı semtte, birçok kuruluşun yanı sıra, dünyaca ünlü İsviçre markası Nestlé de 1920’lerde fabrika kurmuş.

Schmid, “Kültürlerin kaynaştığı, ticaretin en canlı haliyle yıllarca sürdüğü Bomonti semti, şimdi çok kapsamlı bir festivalle yeniden Türkleri ve İsviçrelileri bir araya getirecek” diyor.

İsviçre ile Türkiye arasında özellikle ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerin, son 10 yıldır giderek artan bir ivmeyle ilerlediğini ifade eden İsviçre’nin İhracat ve Yatırım Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı, “Swiss Days 2019 ile İsviçre şirketlerine ve kurumlarına Türkiye’yi daha iyi değerlendirebilecekleri, Türk insanına da ‘İsviçreliliği’ tanıtabilecekleri bir platform sunmayı hedefl iyoruz” diyor.

İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak ise, İsviçre’nin Türkiye ihracatı açısından 23'üncü sırada yer aldığını hatırlatırken, bu tabloda, ABB, Clariant, Mövenpick, Nestlé, Novartis, Roche, Schindler gibi bilinen uluslararası şirketlerin yanı sıra, adı daha az bilinen şirketlerin de önemli katkısı olduğunu söylüyor. Şenocak, “Ana sektörler tekstil, kimyasal ve eczacılık ürünleri ile tarım ve ormancılık oldu. Türkiye’ye yapılan ithalat açısından, İsviçre 2018’de 8. sırada yer aldı. En önemli sektörler kimyasal ve eczacılık ürünleri, makine ve elektronikler, hassas aletler ve saatler oldu. Swiss Days 2019 hem Türkiye hem de İsviçre açısından çok önemli bir organizasyon ve çok önemli sonuçları olacağına inanıyoruz” diyor.

Hedefimiz Bomonti’yi Türkiye’nin çekim merkezi yapmak

Swiss Days 2019 tanıtım toplantısında dinlediğimiz Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Bomonti kardeşler yıllar önce burada nefes alacak bir ortam yaratmışlar. Bomonti Bira Fabrikası, İstanbul’un erken sanayi miraslarından biri. Bomonti’yi sanat ve kültür etkinlikleri ile Türkiye’nin çekim merkezi yapmayı planlıyoruz” derken, Bomonti’yi ikinci Nişantaşı yapmayı hedeflediklerini de söylüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar