Bölgesel teşvik, ikinci derece yoksul illeri fena vurmuş
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı illere göre istihdam verileri, mevcut bölgesel teşvik sisteminin sonuçları konusunda soru işaretleri yarattı. TÜİK istihdam verilerini., bölgesel teşvik penceresinden incelediğimizde sistemin en yoksul illerin toplandığı 6. bölge dışında başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. İşin garibi sistemden en zararlı çıkan illerin, ikinci derecede en yoksul iller olması. Teşvik sistemi, mevcut yapısıyla, desteğe muhtaç illerin büyük çoğunluğunu istihdam açısından olumsuz etkiliyor. İstihdam başarısını en iyi yansıtan gösterge, istihdam oranı. İstihdam oranı, bir işte çalışanların çalışma çağındaki nüfusa oranını ifade ediyor. İstihdam oranı yükselmişse, çalışan sayısı, nüfustan daha hızlı artmış demektir.
2013’te istihdam oranı en fazla artan 10 ilin 5’i, en fazla desteklenen 6. teşvik bölgesinde yer alıyor. Buna karşın Türkiye’nin sosyo ekonomik gelişmişlikte alt sıralardaki illerden oluşan yoksul 5. bölge illerinde tam tersi bir manzara var. 5. bölgede yer alan 16 ilin 9’unda geçen yıl istihdam oranı düşmüş. İstihdam oranı en fazla düşen 10 ilin 6’sı bu bölgeden.
Durumu daha da kötüleştiren bir gösterge ise 5. teşvik bölgesinde istihdama katılım oranının da düşüyor olması. 16 ilin 11’inde işgücüne katılım oranı düşmüş. Yani insanlar, iş bulma umudunu kaybederek iş aramaktan da vazgeçmeye başlamışlar.