Bölgesel kalkınma
Mustafa Servet Daltaban / Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Hızlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığı bir çağa tanıklık ediyoruz. Bu çağ; toplumsal temel paradigmalarının yeniden sorgulandığı, siyasetin yeniden yapılandırıldığı, ekonomik faktörlerin çarpıcı değişimler yaşadığı, ulusal sınırları aşan işbirliklerinin oluşturulduğu, teknolojide baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı bir çağdır. Kısaca, “küreselleşme” olarak isimlendirilen bu süreçte, bir yanda gelişmiş ülkelerin her geçen gün daha da büyüdüğü, diğer yanda özellikle, geri kalmış ülkelerin daha olumsuz şartlara doğru sürüklendiği görülmektedir.
Dünyamızda küresel süreç tüm hızıyla yaşanırken, ilk bakışta ters gibi görünmekle birlikte, yerelleşme süreci de hızlı biçimde yaşanmaktadır. Yerel değerlerin önem kazandığı bu süreçte, başarının temel aktörleri arasında yerel aktörler de yer almaktadır. Bu sebepledir ki, gelişmiş ülkelerde kalkınma anlayışı, ulusal kalkınmadan yerel kalkınmaya doğru dönüşüm göstermektedir. Bu dönüşümün sağlıklı olabilmesi için, yerel aktörlerin yapabilirlik-girişimcilik kapasitelerinin geliştirilmesi ve katılımcı mekanizmaların oluşturulması gereklidir.
Değişen dünya şartlarını değerlendirdiğimizde ülkemiz ve kendimiz için bölgemizin de ekonomik bir kalkınma hamlesi yapması zorunu hale gelmiştir. Bölgemizin daha avantajlı olduğu sektörlerde özellikle Tarım ve Hayvancılıkta daha akılcı, bilimsel ve teknolojik yöntemler kullanarak bu kalkınmada yerimizi alabiliriz. Söylemesi yazması kolay da, bunu hayata geçirmek o kadar kolay mıdır? Aslında Hükümet politikalarını bir kenara bırakırsak yerelde bu hedefi yakalamak çok da zor değildir. Bu yolda, günümüz modern iktisat kalkınma teorileri anahtarımız olmalıdır. Bu da kısaca modernizasyon teorisidir. Bu teorinin aşamaları bizi başarıya kesinlikle ulaştıracaktır.
- Birinci aşama: Kurumların modernize edilmesi,
- İkinci aşama: Modern kurumların modern değer ve inançları doğurması,
- Üçüncü aşama: Modern değer ve inançların, bireylerde modern tavırlar meydana getirmesi,
- Dördüncü aşama: Bireylerin modern tavırlarının, modern bir toplum yaratması, Beşinci aşama: Modern toplumun ulusal kalkınmayı gerçekleştirmesidir.
Bölgesel kalkınma; Siyasetçisinden yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerinden girişimcisine kadar birçok kademede güçlü bir dayanışma ve büyük bir gayret gerekmektedir.