Boeing’den 12 yılda 189 sosyal proje

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

didem_logo1.jpg

Uzay ve havacılık alanlarında faaliyet gösteren ABD’li Boeing’in Türkiye ile teknoloji ortaklığı 60 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. 23 yıldır Türkiye’de yaşayan Boeing Türkiye Başkanı Greg Pepin, şirketin Türkiye’deki havacılık ve uzay sektörleriyle güçlü bir ilişki kurmasında önemli bir role sahip. Bu yıl emekli olan Pepin, görevini Pentagon’dan yakın dostu, kendisi gibi eski bir asker olan Bernard J. Dunn’a bırakıyor.

Türkiye’deki 11 havayolunda Boeing’e ait 180 civarında uçak mevcut. Türkiye’de bin 200 kişiye istihdam sağlayan şirketin yarattığı iş hacmi 1.2 milyar dolara ulaşıyor.

Türkiye ile Boeing arasında yapılan offset anlaşmalar bulunuyor. Boieng’in bu anlaşmalardan doğan sorumlulukların ötesine geçerek, sektörde sağlam iş ilişkileri geliştirmeye odaklandığını söyleyen Pepin, “Türk savunma endüstrisi ve ABD arasındaki ilişkilerin iyi olması, Türkiye’ye gelir sağlarken, biz de kaliteli ürün satın almış oluyoruz. Ofsetin sağladığı bir diğer fayda şirketleri
bir araya getirmesi. Türk endüstrisi çok başarılı ve bizim beklentilerimizi karşılıyor. Türkiye tüm kalite standartlarına uygun üretim yapıyor” diyor.

TAI her ay Boeing için 30 bin parça üretiyor. TAI aracılığıyla 20 kadar küçük tedarikçiyle işbirliği yapan Boeing’in aynı zamanda  Havelsan, Aselsan ve THY Teknik ile işbirlikleri var. Greg Pepin’den görevi devralan Bernard Dunn ise, ilk olarak Boeing’in Türkiye’deki katılımını ve endüstriyel işbirliğini artırmaya odaklanacaklarını ifade ediyor.

Emekliye ayrılmaya hazırlanan Pepin’in önem verdiği bir diğer konu da sosyal sorumluluk projeleri ile yaşadığı topluma katkı sağlamak.Türkiye’de başarılı olan bir şirketin, sadece ürün ve
istidama odaklanamayacağına, Türk toplumuna fayda sağlaması gerektiğine inanan Pepin, bu yüzden 40 farklı şehirde 189 sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini ifade ediyor. Merkezi
ABD’nin Chicago eyaletinden bulunan Boeing’in Türkiye’deki faaliyetleri, ticari başarılarının yanı sıra, kültür-sanattan, eğitim, sağlık ve insani hizmetlere kadar geniş bir yelpazedeki sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekle ön plana çıkıyor.

Boeing’in yürütmekte olduğu sosyal sorumluluk projeleri arasında Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Uluslararası Ankara Caz Festivali, Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Çatalhöyük arkeolojik kazısı ve araştırması, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Çatalhöyük Galerisi, Kaman Kalehöyük Kasızısı ve Arkeoloji Müzesi, 7-16 yaş arası öğrencilerin İzmir’deki Uzay Kampı’na katılması amacıyla burs sağlanması gibi çok geniş bir yelpazede yürütülen projeler yer alıyor. Boeing Türkiye 3 üniversite öğrencisine Boeing’in Seattle’da bulunan tesislerinde 6 ay boyunca staj olanağı sağladı. Önümüzdeki aralık ayında Boğaziçi, ODTÜ ve İTÜ’den seçilen 3 üniversite öğrencisi daha Seattle’a 6 aylık staj yapmak üzere gönderilecek.

Karslı küçük kızın teşekkürü ODTÜ’nün Uzay Havacılık Mühendisliği bölümünde geliştirilmek istenen dikey kalkış-iniş yapabilen uçak modeli için de finansman sağlayan Boeing Türkiye, 21 ay sürecek projede tasarım, yapım ve dikey kalkış-inişin test edilmesine yardım edecek. Boeing’in eğitime verdiği destekler kapsamında, Türkiye genelinde 54 adet bilgisayar laboratuarı, toplam
1.262 bilgisayar ve çeşitli laboratuar ekipmanı bağışlanmasının yanı sıra 9 okul binası tamamen yenilendi, 3 okula ek bina inşa edildi, 2 okula kütüphane, 1 okula fen laboratuarı ve 2 okula spor malzemesi temin edildi.

Greg Pepin’in bu çalışmalarına yönelik anlattıkları oldukça anlamlı: “Kars’ta bir okul açtık. Bu okuldan iki öğrenci İzmir’deki uzay kampına gitti. Karslı kız öğrenci kampın sonunda gelip bana, ‘Bay Boeing, teşekkür ederim. Hayatımda ilk kez denizi gördüm’ dedi. Bu küçük kız yeninden denizi görmek isteyecek. Bu yüzden Kars’a geri döndüğünde çok çalışacak. Üniversiteyi kazanacak ve
yeninden İzmir’e gelecek belki de. Birisine yardım eli uzatmak, o insanın hayatını değiştirmek anlamına gelebilir.

Aynı zamanda hastanelere de yardım yapıyoruz. Yeni doğanlar için kuvöz sağlıyoruz. Cerrahi araç gereç yardımı yapıyoruz. Ankara’daki bir hastaneden üç doktor beni ziyarete geldi. ‘Bu kuvözler olmasaydı, bu bebeklerin yaşaması mümkün değildi’ dediler. 13 yaşında bir kız bizim için bir resim çizmiş. Resmi şirketin duvarına astık. Bu resim duvardaki diğer tüm sertifikalardan, diplomalardan daha önemli.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar