Bodrum’da 5 gün değil bir ay festival hayal ediyoruz

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Bodrum Turgutreis’deki D-Marine, beş gün boyunca klasik müzik, opera, geleneksel Akdeniz müzikleriyle çınladı. 14’üncü Uluslararası Bodrum Müzik Festivali’nde sadece ikinci akşam düzenlenen Fazıl Say konserini 5 binin üzerinde müziksever izledi. 14 yılda 4 bini aşkın müzisyeni 121 konserde 200 binden fazla sanatseverle buluşturan festival, bilindiği gibi geçen yıl adının başındaki D-Marine’i bırakıp tüm yarımadaya yayılması hedefiyle Bodrum’a ithaf edilmiş ve yeni ismini almış.

Bugüne kadar tüm bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanan festival hakkında Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan’la konuştuk. Festivalin ‘babası’ olarak da tanınan Akhan, isim değişikliği öncesinde başta belediye başkanı Mehmet Kocadon olmak üzere ticaret odası ve diğer ekonomi aktörleriyle bir araya geldiklerini ve Bodrum markasıyla böyle bir festivalin anılmasının ilçenin turizmine ayrı bir katkı yapacağına karar verdiklerini anlattı. Dedi ki, “Uluslararası müzik festivallerine baktığınızda bulundukları şehirlere büyük katkıları var. Salzburg örneğindeki gibi. Festivaller 100 binlerce turisti cezbediyorlar. O şehirler tamamıyla bir festival destinasyonu haline geliyor. Bodrum’un bu şehirlerden eksik kalır yanı yok. Üç festivali var.”

Festival ayı haline gelecek

Uluslararası Bodrum Müzik Festivali’nin, Avrupa Festivaller Birliği Üyesi olduğunu hatırlatan Akhan, Bodrum’da bu işi geliştirmeye kararlı. Hatta Saffet Emre Tonguç’la birlikte klasik müzik odaklı rehber turları da planlanmış. Festivaller eşliğinde Bodrum turları yapılıyor. Akhan’ın asıl istediği Bodrum’da sanatın tüm alanlarına yayılan bir etkinlikler silsilesinin yerleşmesi. Bunun deniz, kum, güneş üçlüsüyle anılan ilçenin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyor.
“Bizin festivalimiz de zaman içinde Bodrum ekonomisine katma değer yaratacak noktaya gelecektir. Çünkü turizm artık farklı alternatifl er yaratmak zorunda. Deniz kum, güneşi aşalı çok oldu. İnsanlar bunları çeşitlendirmek istiyor. Talep bu yönde. Dolayısıyla bizim bunlara odaklanmamız lazım. Elimizde Bodrum gibi bir marka var, neden değerlendirmeyelim” diyor.
İşte bu odaklanma, bankalara olan kredi borçlarını vadelendirme planıyla gündeme gelen Doğuş Grubu’nda festivali “tasarruf” kapsamından kurtarmış. Grup, tasarruf planı kapsamında önümüzdeki dönemde bazı sosyal sorumluluk projelerinden aff ını istedi ancak Uluslararası Bodrum Müzik Festivali dahil yıllardır süren birkaç proje o pakete alınmadı.
Akhan, festivalin daha uzun yıllar sürmesini istediklerini vurgulayarak hayalini şöyle açıkladı: “Beş yıl sonra Bordum’da beş gün değil bir ay süren bir festival hayal ediyorum. Yani bir festival ayı yaşansın istiyorum. Öyle ki binlerce ziyaretçinin en az üçte biri yabancı olsun. Bunu görmeden ölmeyeceğim.”

400 milyon dolarlık sosyal sorumluluk yatırımı yaptık

Doğuş Grubu’nun 12 yılda 400 milyon dolarlık sosyal sorumluluk yatırımı yaptığını vurgulayan Hüsnü Akhan, bundan sonraki süreçte kredi vadelendirme planı ve tasarruf odaklı yaklaşım nedeniyle bazı tedbirler alınacağını belirtiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in, “Bundan sonraki dönemde bazı toplumsal projelerden aff ınızı rica ediyoruz” şeklindeki sözlerine ise şu açıklamayı getiriyor: “Başladığımız ve devam etmemiz gereken projeler var. Örneğin Göbeklitepe bunlardan. Kültür ve Turizm Bakanlığıyla 20 yıllık sözleşme yaptık. Üçüncü yılındayız. Ara Güler Müzesi, Cappadox, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası, Uluslararası Bodrum Müzik Festivali gibi projeler devam edecek. Ferit Bey’in bahsettiği şu; dışarıdan çeşitli projeler geliyor, onlara destek veriyoruz. Biz bundan sonra sadece kendi yarattığımız sosyal projelere odaklanalım, onun dışında gelen sponsorluk gibi taleplere yanıt vermeyelim diyoruz. Yenil proje eklemek değil mevcutları geliştirmek istiyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar