Bloomberg Markets’a göre Türkiye en fazla fırsat sunan 7. yükselen pazar
Bloomberg Markets'in önemli fırsat sunan yükselen pazarlar sıralamasında ilk sırada Çin geliyor. Çin'i Güney Kore, Tayland, Peru, Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye'yi Şili, Rusya ve Endonezya izliyor.
2012 yılında yükselen piyasalara yönelen yatırım fonları yaklaşık 50 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı.
Yükselen pazarlar, kendi aralarında farklı özeliklere sahipler. Bloomberg Markets bu farklılıkları yansıtarak, yatırımların öncelikli olarak hangi pazarları tercih ettiğine yönelik bir çalışma gerçekleştirmiş. Yatırımcıların en fazla tercih ettiği 20 yükselen pazarı belirleyen araştırmada, Bloomberg'in kendi finans piyasaları istatistiklerinin yanı sıra, IMF ve Dünya Bankası tahminleri de dikkate alınıyor.
Bu verilere ek olarak, ülkeler, yabancı yatırımcıların ilgi alanlarında gösterdikleri performans doğrultusunda 0 ile 100 arasında puanlandırılıyor. Bu alanların başında, iş yapma kolaylığı, yolsuzluk düzeyi ve ekonomik özgürlük geliyor.
Bloomberg'in önemli fırsat sunan yükselen pazarlar sıralamasında ilk sırada Çin geliyor. Çin'i Güney Kore, Tayland, Peru, Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye'nin ardından sekizinci sırada Şili, dokuzuncu sırada Rusya, onuncu sırada ise Endonezya geliyor.
IMF'nin 2013-2017 yıllarına yönelik GSYIH beklentileri; enflasyon; cari açık; toplam yatırım verileri değerlendirilmeye dahil edilen rakamlar arasında. Bunun yanı sıra, Dünya Bankası'nın demografik ve ekonomik kalkınma verileri; Uluslararası Enerji Ajansı'nın okuryazarlık; istihdam ve elektrik tüketimi verileri değerlendirilmeye alınıyor. Bu verilerin yanı sıra, Bloomberg'in hisse senedi, likidite ve döviz kuru verileri değerlendirmeyi belirleyen diğer unsurlar.
Bu arada; World Bank'ın İş Yapma Kolaylığı Endeksi; Transparency International'ın Yolsuzluk Endeksi ve Wall Street Journal/Heritage Foundation'un Ekonomik Özgürlük Endeksi de değerlendirmeye dahil ediliyor.
Bloomberg Markets dergisi, gelişen piyasaların yanı sıra, aynı sıralamayı önemli fırsatlar sunan sınır piyasaları için de gerçekleştirmiş. Dikkate alınan kriterler yine aynı. Bu listede ise ilk sırada Vietnam yer alıyor. Vietnam'ı, Estonya, Kazakistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Romanya, Bostvana, B.A.E, Litvanya ve Katar takip ediyor.
Genellikle yükselen piyasalardan daha az gelişmiş olan sınır piyasalarının sıralamasında, öncelikli olarak IMF'nin makroekonomik tahminlerine ağırlık veriliyor. Değerlendirmeye dahil edilen bir diğer unsur da, bu ülkelerin toplam enerji tüketiminde enerji ithalatının payı. Dünya Bankası'na ait bu veriler, ülkelerin enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara ne kadar dayanıklı olduklarını gösteriyor. Enerji ithalatına ve ihracatına çok fazla bağımlı olan ülkeler, yüksek risk altında olarak değerlendiriliyor.