Bizler inandık, siz de inanın!

Serdar PAZI
Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN

Liglere ara verilse de Avrupa Şampiyo­nası devam ediyor ve futbol ön sırada kalmaya devam ediyor. Milli takımımıza sonsuz başarılar dilerken, kulüp takımla­rında sıklıkla yinelenen tezahürat ile yazı­ya başlamak istedim. Maç istenilen sonuç ile gitmiyorsa tribünler bu söylem ile saha­daki oyuncuları motive etmeye çalışır.

Mevcut durumda dezenflasyon için ekonomi yönetimi tarafından sıklıkla dile getirilen söylem de bu kategoride düşünü­lebilir. Özellikle bayram tatili dolayısıyla Ege ve Akdeniz kıyılarına akın eden hal­kımız, alım gücünün nasıl düştüğünü, ön­ceki yıllarda çok kolay gelen harcamaları artık yapamadığını birinci elden görmüş oldu. Şehir hayatında belki günlük rutin içerisinde pek sosyalleşme fırsatı elde edemeyen ya da farklı tüketim malların­daki enflasyonu fark edemeyen kitleler, gerçeklerle yüz yüze geldi. Düşecek deni­len enflasyon pek o noktada değil.

Merkezi bütçe fazla verdi

Kasım ayından bu yana ilk defa fazla ve­ren merkezi yönetim bütçesinin alt detay­larına bakıldığında da, gelir vergisinden alınan payın, kurumlar vergisine göre çok daha yüksek artış kaydettiği görülüyor. İt­halat kurun yataya yakın gitmesiyle daha kolay hale geliyor ve oradan da gelen ge­lir artıyor. Üniversitede ekonomi eğitimi alanlar bilir ki, bütçe açığı sahip olmadı­ğın parayı harcıyorsun anlamına gelir ve enflasyonist bir tercihtir.

Açıklanan ta­sarruf tedbirleri toplam harcamanın %1 kısmına tekamül ediyorsa ve denge yi­ne dolaylı vergiler ile sağlanmaya çalışı­lıyorsa söyleyecek çok bir şey yok zaten. Verginin kamu maliyesinde gelir dağılı­mını dengeleyici rolünü üstlenmesi için kazancın vergilendirilmesi esastır. Çok kazanandan çok vergi al, az kazanana teş­vik ver ya da yardım et. Dolaylı vergiler kı­sa süreli iyi çözüm olsa da, dengeyi maale­sef kalıcı olarak bozuyor ve dengesizliğin yeni denge olarak algılanması ile beklenti yönetimini imkansız hale getiriyor.

Yabancının elde ettiği kâr kimin cebinden çıkıyor?

O zaman elimizde ne kalıyor, yüksek no­minal faiz ve yatay giden kur ile gelen ya­bancı yatırımcı sayesinde döviz likidite­sinde artış. Peki arada elde edecekleri ya da çoktan ettikleri kâr kimin cebinden çıkıyor hiç düşündük mü?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
FEDeral FEDakarlık 17 Mayıs 2024
Enflasyon mu? stopaj mı? 03 Mayıs 2024
Benim hâlâ umudum var 26 Nisan 2024
Coğrafya kaderdir 19 Nisan 2024