Bize yazılımcı lazım
Dünya Ekonomi TV stüdyolarında Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Sektör Zirvesi programının geçen haftaki konu başlığı bilişim dünyasıydı. Sektörümüzün STK’ları ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren programda hem bilişim sektörünün ülke ekonomimize olan katkısı, Türkiye olarak fırsatlarımız ve bu alanda neler yapmamız gerektiğimiz tartışıldı. Ortak kanı şudur ki, Türkiye’nin daha fazla gecikmeden eğitim sisteminde köklü bir değişiklik yaparak katma değerli servisler ve yazılım alanında dünya devleri arasında yerini alacak hamleler yapması gerekiyor.
Türkiye’de kurumların ve kişilerin bilgisayar ile tanışmaları döneminde yaşanan daha üretken anlayışın gittikçe kayboluşuna maalesef tanıklık ediyoruz. Bilgisayarlar ile nelerin üretilebileceğini anlatan dergiler hazırladığımız günler daha çok eski değil. Temel eğitimlerin yanı sıra uzmanlık isteyen ve sertifika programlarına katılımları artıran eğitim kurumlarının zirve olduğu, bilgisayar kitaplarının peynir ekmek gibi satıldığı günler de çok eski değil. Şimdilerde ise üretimden ziyade bilgisayar ile tüketim yapan bir topluma dönüşmüş olduk.
Bilgisayarlarımız, tabletlerimiz, cep telefonlarımız ve hatta televizyonlarımız için uygulama geliştirecek, bu uygulamalar ile dünya pazarında boy gösterecek kurum ve kişilere çok daha fazla ihtiyacımız var. Ancak gerçekleştirdiğimiz zirvemizde de ele alındığı gibi maalesef şu anki eğitim programımızda ve yükseköğretimimizde bunu destekleyecek adımlar atılmıyor.
Gençlerin tablet ile buluşturulması için yürütülen FATİH projesi ne kadar iyi ise, geleceğin mühendislerini, girişimcilerini ortaya çıkaracak eğitim altyapısını ve müfredatını ortaya koymak, üniversitelere daha fazla ARGE desteği sağlamak, özel sektör işbirliklerini artırmak ve buradaki gençlerin birer girişimci veya özel sektöre hazır eleman olarak mezun olmalarını sağlamak önceliklerimiz olmalı. Eğer bu değişimi hızlı bir şekilde gerçekleştirmezsek, yine kaçan bir başka trenin arkasından bakmakla ve bilişim tüketiminin büyük bir paydaşı olmakla yetiniriz.