Bitcoin ve kalp elektrosu

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

Bitcoin veya herhangi bir para biriminde bir çatal oluştuğunda yani “zincir” ikiye bölündüğünde, bir nevi bedelsiz hisse senedi verilmesi misali yatırımcı yeni bir para birimine daha ücretsiz sahip oluyor. Bitcoin-Bitcoin Cash örneğinde olduğu gibi. Yani 1000 dolarlık Bitcoin'inize ek olarak örneğin 200 dolarlık Bitcoin Cash sahibi oluyorsunuz. Ama bu havadan para mı dediniz? Evet zaten terim olarak “air drop” yani doğrudan cevri yaparsak gökten düşen diyebiliriz. İşte bu sistem ile beraber 16-17 Kasım'da yaşanması beklenen yeni çatal nedeni ile yatırımcılar diğer kripto para birimlerinden çıkarak Bitcoin almaya başladı.

Ardından CME gibi dünyanın en büyük ve güvenilir borsası yıl sonuna kadar Bitcoin vadeli işlemlerinin başlayacağını açıklayınca yeni bir alım dalgasının daha geldiğini gördük. Vadeli kontratların piyasaya gelmesi Bitcoin bazlı pek çok finansal enstrümanın geniş kesimlerin yatırımına açılması demek. Ancak karışıklık olmasın, trade ettiğiniz vadeli kontratlar yani özel adresiniz/anahtarınızla bir bitcoin almıyorsunuz. Nakit uzlaşı olacağından sadece kar zarar netleşecek, nasıl ki altın yatırım fonu aldığınızda altına çeviremezsiniz Bitcoin yatırım fonu aldığınızda da çeviremeyeceksiniz (yani anahtarınız yok). Bu dinamikte de sorun yok, büyük bir Bitcoin borsası günde 35 bin yeni hesap açıldığını raporladı. Güven veren bir vadeli piyasa açıldığında oluşacak talebi siz hesaplayın.

Ancak “çatalın niteliği” çok önemli. Bir süredir Bitcoin’de 1 MB olan block büyüklüğünün yetersiz olduğu zaten tartışılıyordu. Ve Bitcoin Cash bu tartışmadan doğan daha büyük bloklara sahip diğer bir kripto para olarak hayatımıza girmişti. Ancak tartışma Cash’le bitmedi ve SegWit2X olarak bilinen konuya evrildi. SEGWIT2X’de iki fikirden oluşuyor SegWit ve 2X . Tek cümle ile üzerinden geçersem SegWit gereksiz veya blok dışında tutulabilecek/halledilebilecek detayların dışarı alınarak blokların rahatlatılmasını ön görüyor. Ağustos ayında bu uygulama zaten devreye alındı ve tam kapasite olmasa da çalışıyor.

16-17si gibi gerçekleşmesi tartışılan olan diğer bacak 2X ise blok boyutunun büyütülmesini (2MB) savunanlardı. Bu kesim temelde şu argümana sahipti: “işlem gücü bizde ve yeni blok en uzun zincire sahip blok haline geldiği anda upgrade edilmiş gerçek Bitcoin’dir, diğer ise Bitcoin kuralları gereği değildir.” Bunu yapmak için de sadece madencilikten kaynaklanan güçlerine güvenmiyorlardı, aynı zamanda “replay protection” adı verilen teknik özelliği de kullanmayarak bir zincirde yaptığınız işlemin diğer zincirde (yani 1MB’lik bloklardan oluşan) replike olmasını sağlıyorlar. Hesabınıza Bitcoin Cash gibi Hakiki-Bitcoin geçtiğinde bunu satarsanız 1MB’lik 'En Hakiki Bitcoin'lerinizden de olabilirsiniz. Grup bunu bir tuzaktan ziyade zaten tek zincir kalacağından gereksiz bir detay olarak değerlendiriyordu.

Bu grubun diğer bir silahı da yüzde 51 saldırısı düzenleyecek güce sahip olma ihtimalleri. Bitcoin blokları çok güvenli ancak kırılamaz değil. Yeterli işlem (aslında hash) gücü elde edilirse ki 2X grubu erişeceğini düşünüyor, orijinal bitcoin zincirine saldırarak imha edebilir(di) (değiştirebilir vs). Bu gelişmeler şayet haftaya realize olsa Bitcoin camiasında büyük bir karışıklık yaşanacaktı. Neyse ki çarşamba günü 2X grubu geri adım attığını açıkladı ve çatal gündemden kalktı. Bitcoin henüz emekleme aşamasında ve konsensus olmadan yaşanacak her türlü gelişme sisteme olan güveni bozacaktır. Geleceği çok parlak bir yatırım olsa da paranızı Bitcoin’e yatırmadan önce elektro çekerek kalbinizin sağlığından emin olmanız doğru olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019