BİST'te gelen rekorlar ve bundan sonrası

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

BİST tarafında ocak ayı ile başlayan yükseliş hareketi son 2-3 senenin tepesi konumunda olan 91.500-91.800 bandında zorlansa da Referandum sonrasında kazanılan ek momentumla bu kritik direnç seviyesini geçerek ilk kritik beklenti aralığımız olan 93.000-95.000 bandına ulaşarak yeni rekorlarında kırılması anlamına geldi.

Son dönemde olumlu gelen yabancı raporları , sürpriz olumlu gelen 2016 büyüme verisi ile birlikte 2017 büyümesine dair yukarı yönlü revize edilen beklentiler , Hükümet tarafından beklenilen hızlı yapısal reform adımları ve global piyasaların Trump ve Fransa seçim sonuçları beklentisine paralel olumlu yönde ilerlemesi BİST tarafında yukarı yönlü beklentileri koruyan unsurlar oldu. AB ile gelinen kritik süreç , global jeopolitik risk başlıkları , global çapta borsalarda yaşanacak olası sert düzeltme hareketleri , aktif terörle mücadele , Suriye ve Irak tarafında yaşanacak gelişmeler şimdilik fiyatların içine girmese de ajandalara not edilmiş risk başlıkları konumunda. Yüksek işsizlik ve en önemlisi yüksek seyreden enflasyon rakkamları da özellikle risk piriminin ve reel getirinin korunması adına gözlerin TCMB üzerinde olmasını sağlayacak. TCMB atacağı her politika adımı her söylemi doğal olarak özellikle faiz ve kur tarafında etkili olacaktır. Buda başta lokomotif sektör olan bankacılık hisseleri önderliğinde BİST tarafına yansıyacak içsel dinamikler olacaktır. Global tarafta önemli bir düzeltme hareketi başlamadıkça , içerde yukarda saydığımız risk başlıklarının tetiklediği bir hareketle faiz-döviz tarafında yeniden yükseliş trendi oluşmadıkça ara ara kar realizasyonları gelse de BİST tarafında yükseliş potansiyelinin korunması kısa vade adına olası gözükmekte.

Dolar bazlı 2.60-2.70 civarında olmamız ve tüm zamanların rekor seviyesi olan 5.10'lara göre hala görece bir ucuzluğu barındırmamız yukarı yönlü hareketin bir süre daha devamı adına ek beklenti oluşturmakta. Yine de kısa vadede önemli bir prim yapıldığı için gelecek kar satışlarına karşı temkinli olmak ve eldeki karı korumak ve özellikle yeni pozisyon açarken kendi risk ve vade anlayışımıza göre bir stoploss seviyesi belirleyerek azami dikkatli olmak gerekecektir. BİST'te teknik olarak TL bazlı grafiklerde 95.000'ler aşılacak olunursa yukarda 96.000-98.000 aralığı ve devamında 100.000'ler potansiyel hedefler olacaktır. Gelecek kar satışlarında ilk önemli destek bölgesi daha önce rekor direnç olan 93.000-93.500 aralığı olacaktır. Daha aşağıda ise geçilmekte zorlanılan 91.500-91.800 aralığını da içine alan 90.000-92.000 aralığı sınır destek olarak izlenmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar