BIST100'e İstatistiksel bir Bakış (II)

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Hakan TEZCAN - Yatırım Finansman

BIST100 Endeksinin 82.500 seviyesinde işlem gördüğü 10 Nisan tarihindeki ilk yazımızda, endeksin Nisan sonu-Mayıs başına kadar olan dönemde önceki zirvesine yaklaşan veya aşmaya çalışan bir yükseliş eğilimi içinde, Mayıs sonu-Haziran başına kadar olan ikinci dönemde ise düzeltmenin şiddetine bağlı olarak 80.000-77.000 aralığını hedefleyen bir düşüş eğilimi içinde hareket edeceğini tahmin ettiğimizi paylaşmıştık.
Peki ne oldu ? Endeks yazımızdan itibaren önce 86.000'e sonra 82.500'e ve tekrar 85.500'e doğru olmak üzere dalgalı ama yükseliş eğilimi içinde hareket etti. Peki ne olacak ? Bu noktaya kadar doğal akışında hareket eden endeksin, analizlerimizde öngördüğümüz zaman ve fiyat hedeflerine oldukça yaklaşmış olması nedeniyle, artık daha yakından takip edilmesi gerekiyor. Çünkü geleneksel olarak hemen her sene yaşanan tipik "Noel-Baba-rallisi" döneminin ardından olası bir "Mayıs-düzeltmesi" ("Sell in May and go away") bizi bekliyor olabilir.
BIST'in son beş yıllık dönemine baktığımızda, 2009 yılı hariç her yıl Mayıs ayında ortalama %8.2 oranında bir değer kaybı yaşadığını görüyoruz. Hatırlanacak olursa 2009 yılının Mart ayı, küresel borsalarda kriz sonrası dip seviyelerin görüldüğü bir tarihti ve bu noktadan itibaren başlayan güçlü yükseliş trendi, Mayıs ayı dahil etkisini 7 ay boyunca aralıksız sürdürmüştü. Aslına bakılacak olursa 2008 yılı da güçlü düşüş trendinin hakim olduğu bir yıldı. Eğer her iki yılı da bu nedenle gözlem dışı bırakır ve perspektifimizi son 3 yıl ile sınırlayacak olursak ortaya çok net bir resim çıkıyor. Baktığımızda son üç yılın tamamında hem BIST100 hem SP500 hem de DAX Endekslerinin Mayıs aylarında aralıksız değer kaybettiğini görüyoruz. Son üç yılın Mayıs ayı düşüşlerinin ortalamaları ise şöyle BIST: -%8.9, SP500:-%5.3 ve DAX:-%4.4. Ayrıca BIST'in son 15 yıllık dönemine baktığımızda da 12 kez ortalama %8.0'ler seviyesinde değer kayıpları yaşandığı gözleniyor.
Peki, 2 Mayıs'ta ECB'den bir faiz indiriminin gelmesi veya 8 Mayıs'ta PKK'nın çekilme takviminin başlayacak olması, Mayıs ayı istatistiklerini değiştirir mi? Bu sorunun cevabı "evet" bile olsa bizce pozisyon artırmaya geleneksel kâr mevsimi yerine Haziran ayı içinde başlamakta fayda var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017