BIST hisselerinin durumu nasıl?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Hüseyin SERT / Yatırım Finansman

ABD borsalarında görülen yükselişi sadece FED'in genişlemeci politikalarına dayandırmayan yorumlara rastlıyoruz. Para pompalanan ekonomide yükselen hisselere rağmen enflasyonun neden düşük kaldığı, yıl bazında neden para tabanının %25, M2 para arzının da sadece %6 artış gösterdiği sorgulanır durumda. Bu noktada işletmelerin verimliliklerini yeni teknolojiler ile artırdıkları ve karlılıklarını yükselttikleri için hisselerin ucuz kaldığına işaret ediliyor.
Peki ya BIST hisselerinin durumu nasıl? İkinci bir not artışı beklentilerinin korunduğu süreçte BIST100 Endeksi, bankacılık hisseleri öncülüğünde rekor seviyeleri zorluyor. Sanayi endeksi ise güçlenen ihracat, düşen faiz oranlarına rağmen bankacılık endeksine göre geride kalıyor. Türkiye'de bir yandan satın alma ve birleşme işlemlerinde artış olurken ve diğer yandan teknoloji geliştirme faaliyetlerinde de ilerleme gözleniyor. Bu dönemde/süreçte ikinci not artırımı ile birlikte sanayi sektörünün geride kalmışlığı fark edilebilir ve şirket karlılıkların artacağına olan beklentinin yükselmesiyle sanayi sektörü hisselerine yöneliş görülebilir.

Global ölçekte son 50 elli yılda yaşanan resesyon süreçleri göz önüne alındığında sanayi üretiminde ve istihdamda ciddi kayıpların olduğu görülmektedir. Global ekonomide yaşanan toparlanma tarihsel süreci tekrarlamakla birlikte bu kez gelişmekte olan ülke ekonomilerini daha ön plana çıkarmış durumda. Gelişmekte olan ülke ekonomileri arasında ise finansal istikrarı yakalan ve büyüme başarısı gösteren Türkiye öne çıkıyor. İkinci not artışıyla birlikte bu kez sanayi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerinin yukarıdaki nedenlerle ön plana çıkması söz konusu olabilir.

Bu noktada Avrupa'da cari fazla veren ülkelerin cari açık verenler lehine politikalara katkı sunma önerileri, Türkiye'nin sanayi sektörü açısından olumlu olabilir. Draghi'nin dün yaptığı konuşmada Avrupa'nın sorunları yapısal olarak çözebilmesi ve Euro Bölgesi finansal yapısının segment görünümünün azalabilmesi için daha fazla entegrasyona ihtiyacı olduğunu söyledi. Draghi'nin bir ülkenin diğer bir ülke vatandaşını kendi vatandaşı gibi görmesi gerektiğini belirtmesi istihdam ve verimlilik açısından oldukça önemli. Global resesyon sürecinin hafiflediği bir durumda özellikle serbest ticaret anlaşmalarından Türkiye'nin faydalanması durumunda yapı değiştiren ihracat faaliyetleri çok daha iyi bir konuma gelebilir. İkinci bir not artışının yanı sıra devam eden barış süreci, Türkiye'nin sosyo-ekonomik dinamiklerini de değiştirebilme potansiyeline sahip olması bakımından önemli. Büyümenin finansal istikrar çerçevesinde sürdürülebilir hale gelmesi ile birlikte şehirleşmenin ve verimliliğin artmasına ek olarak tasarruf etme alışkanlıklarının değişimiyle de kurumsal yönetim bilincine sahip sanayi şirketleri önem kazanacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017