Birkaç iyi adam : Merter Platformu

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Bu kez sizi farklı bir noktaya, farklı bir platforma taşımak istedim bu yazım ile, Merter Platformu’na. Bu da nereden çıktı, kimdir bu birkaç adam dendiğini duyar gibiyim, Ama yazının geri kalanını okuduğunuzda, sizleri bu konuda bilgilendirdiğime emin olun mutlu olacaksınız.

Merter Platformu’nun kuruluş öyküsünü, kurucusunun, Türkiye’nin önemli perakende gruplarından bir tanesinin Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı, sevgili arkadaşım Cengiz Acar’ın kaleminden alıntılar ile paylaşmak istiyorum: “Bir gazetenin iç sayfasında yorumsuz bir yazı  ile karşılaştık. Yazı şöyleydi: Birleşmiş Milletler okumayı yeni bilim dalı olarak kabul etti. Okumak ne kadar önemli diye düşündük ve merak ettik. Araştırdık acaba Türkiye ne kadar kitap okuyor? Sonuç hüsran çıktı. Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında  kitaplar 235.sırada yer almakta. Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika Ülkelerinin gerisinde. Japonya’da toplumun %14’ü, Amerika’da %12’si, İngiltere’de ve Fransa’da %21’i düzenli kitap okurken Türkiye ‘de yalnız 10.000 kişide 1 kişi düzenli  kitap okuyor. Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama  100 bin tirajla basılırken, 73 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor. Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor. Dünya. ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan üç kat fazla.

Bu bilgilerin doğruluğunu teyit ettikten sonra konuyla ilgili  biraz daha ders çalıştık.  İnternet üzerinde faaliyette bulunan kardeş okullar sitesinin kurucusuna  ve bu site üzerinden köy ve mezra okullarındaki öğretmenlere ulaştık, öğretmenlerle tanıştık. Onları anlamaya çalıştık. İş adamları da bir şeyler yapmalı diye düşündük  ve tekstilci arkadaşlarımızı bir toplantıya davet ettik. İlk toplantıda 50 iş adamıydık. Arkadaşlarımıza  konuyu anlattık, öğretmenlerin mesajlarını okuduk, konu ile ilgili slayt gösterileri izlettik, Konuşmamız bittikten sonra arkadaşlarımızın gözlerine baktık. Bir an salonda sessizlik oldu. Böylelikle Merter Platformu 31/03/2011 tarihinde kuruldu, Yönetim Kurulu seçildi, internet sitesi kuruldu. Ülke genelinde yaklaşık 2.000 okul sitemize üye oldu. Yönetim kurulu köy ve mezra okullarına kitap ve kırtasiye bağışı kararı aldı. 48 günde 858 okula yaklaşık 850.000 adet kitap ve kırtasiye gönderildi. Okullar kapanmadan önce bu ayın sonuna kadar 1.200 okula 1.200.000 adet daha kitap ve kırtasiye göndereceğiz. Hedefimiz 60 günde 2.000 okul 2.milyon  adet kitap ve kırtasiye bağışı ve kıyafet desteğidir. Bu hayal şimdi hepimizin hayali oldu  Merter Platformu’nun hayali oldu. Artık bizim bir umudumuz var, umudumuzun adı Merter Platformu’dur. Biz uzun yol yolcularıyız.”

Milli Eğitim Bakan’ımızın başından beri yalnız bırakmadığı, İstanbul Vali’mizin Fahri Başkanlığı’nı üstlendiği, İstanbul Milli Eğitim Müdür’ümüzün bizzat desteklediği  Merter Platformu, yukarıda Cengiz Başkan’ın koyduğu hedefi gerçekleştirdi ve yeni hedeflere yelken açtı. Türkiye’nin her yerindeki okullara ve oradaki çocuklara yardım kampanyalarını Merter Platform Derneği’nin çatısı altında sürdürüyor. Ne mutlu ki, ben de o derneğin bir üyesiyim ve kurucuları arasında yer alıyorum.

Yeri gelmişken o yardımları ulaştırmada gönüllü olarak rol üstlenen taşımacı firmaların da isimlerini anmak ve bir kez daha mesleğimizin önemini vurgulamak isterim. Ekol, VİP, Tempo, Conmar, TLS, Dinamik, Nova, TNT, UPS ve Galata firmalarına teşekkür ediyor ve iyi ki varsınız diyorum. Adı burada yer almayan nakliye ve lojistik firmalarının da çok kısa zamanda Merter Platformu’nun yapacağı yeni yardımların ulaştırılmasında adlarını göreceğimize inanıyorum.

İki Başkan’ı var Merter Platformu’nun, birisi yukarıda ismini andığım sevgili Cengiz Acar, diğeri eşbaşkan Özgenç Özenç. Her ikisi de çok önemli iş adamları, ama kendilerini Merter Platformu’na ölesiye adamışlar, tıpkı Platform’un Yönetim Kurulu’nda ve kuruluşunda yer alan diğer otuz işadamı gibi. Görülen o ki, bu platform daha çok fazla işe imza atar ve tüm ülkede çığ gibi yayılır.

Platform kurulduğu gün bir kaç iyi adamdan oluşuyordu; şimdi ise yüzlercesinden, eminim sayenizde bu sayı kısa sürede binlere de ulaşacaktır.

(iyi insanların arasına katılmak için www.merterplatformu.com)

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Biri bizi gözetliyor 19 Temmuz 2024
Endişelerim var benim 05 Temmuz 2024
 Normal olmayan normaller 21 Haziran 2024
Emek yoğun, kur yorgun 24 Mayıs 2024