Birikimler dövize bağlanmaya başladı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yılın ilk 3 ayında yerlilerin, yani bir ülkede yaşayanların Türk Lirası finansal varlıkları 821 milyar TL.dan 819 milyar TL. ya geriledi, artmadı. 2 milyar TL. azaldı. Buna karşılık, döviz hesaplarındaki birikimleri 124 milyar dolardan 139 milyar dolara yükseldi. Döviz birikimleri 15 milyar dolar arttı. 

Görülüyor ki, halkımız ilk 3 ayda birikimlerini dövize yatırmış. 
Döviz mevduatında 15 milyar doların Türk Lirası karşılığı 35 milyar Türk Lirasıdır. Demek ki halk 35 milyar Tl.lık döviz satın almış. Halk 35 milyar TL.lık döviz satın alarak bankalardaki döviz mevduat hesabına yatırırken, TL. mevduat hesapları 12 milyar TL. azaldı. 

Yılın ilk 3 ayında mevduat faizlerinde artış oldu. Yüzde 9’larda dolanan faiz yüzde 11’e kadar yükseldi. Buna rağmen TL. mevduat hesaplarında artış olmaması dikkat çekiyor. 

Büyük olasılıkla, döviz fiyatının daha da artacağı bekleyişinde olan TL. mevduat sahipleri döviz satın alarak döviz hesabı açtırdı. 

Ekonomi yönetimi, büyümede frene basarken döviz talebini azaltma arayışındadır. 

Türk Lirası birikimlerin artırılması için tüketici kredilerine, kredi kartlarına sınırlamalar getirildi. Ne var ki, tüketim yavaşlarken TL. birikimdeki artış durdu. Halk birikimlerini dövize yatırmaya başladı. Faiz tek başına Türk lirası birikimleri artırmaz ama, faiz Türk Lirası birikimlerin enfl asyona yenilmesine neden olur ise halk birikim yapmak istemez. Birikim yapınca da TL. yerine dövize yönelir. 

Halbuki bizim şu günlerde dövize ihtiyacımız var. Ekonominin çarklarını döndürmek için TL. birikime ihtiyacımız var. Görülüyor ki, faizin ne olması gerektiği tartışılırken sadece kredi faizini düşünmekte yetmiyor. Faiz halkın tasarruf miktarını ve de tasarrufun dövize mi yöneleceğini de belirliyor. 

Kabul etmemiz gereken bir gerçek var. Faiz oranlarının gerilemesi enfl asyona bağlıdır. Enfl asyon gerilemeden faiz oranları gerilemeyecek. Kim istemez yatırımcının, üreticinin, tüketicinin borçlanırken düşük faiz ödemesini. Ne var ki kredinin bir kaynağa dayanması gerekiyor. Kaynak ya iç tasarruf ya dışarıdan gelecek dövizdir. 

Eğer faiz iç tasarrufl arı kurutur, dışarıdan döviz girişi aksar ise o zaman bırakınız ucu faiz ile kredi kullandırmayı, kredi vermek için kaynak sıkıntısı ortaya çıkar.

capture-20140423-221135.jpg

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018