Biri bizi yurtdışında da gözetliyor
Değerli DÜNYA okurları, geçen cuma İstanbul'da Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın ev sahipliğinde, uluslararası bir vergi konferansı düzenlendi. Maliye Bakanımızın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, OECD'den görevliler yanında İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç ve Kanada vergi idaresi temsilcileri de katıldılar. Vergi Denetim Kurulu Başkanı Adnan Ertürk şahsında emeği geçen arkadaşlarımızı hepimiz adına tebrik etmek isterim. Türk Vergi İdaresi, denetim anlayışı ve yaklaşımlarında diğer ülkelerle eşit vizyon içinde olduğunu ortaya koydu.
Bilgi değişimi
Konferansın konusu özetle, "Devletlerarasında vergisel bilgilerin değişimi ve vergi idarelerinde teknolojiden nasıl yararlanıldığı" idi.
İkili vergi anlaşmalarının bilgi değişim maddesinin daha iyi uygulanmaya başladığı, ihtiyaçlar göz önüne alınarak bu maddelerin de gözden geçirildiği belirtildi.
Bilgi değişimi konusunda 50 devletin imzaladığı çok taraflı bir anlaşma yapılmış. Bu anlaşmaya Türkiye de imza koymuş. Anlaşmanın Meclisimizce onaylanması süreci işliyormuş. Anlaşma yürürlüğe girdiğinde anlaşmaya taraf devletlerin birbirleriyle daha hızlı bilgi alış verişinde bulunması hedefleniyormuş.
Otomatik bilgi değişimi konusunda da hızlı gelişmeler yaşandığını anladık. Ücretler, gayrimenkul veya menkul sermaye iratları vb. birçok alanda toplanan veriler karşılıklı olarak gönderilmeye başlanmış.
Zararlı vergi rekabeti
Katılımcıların tamamı düşük vergili ya da vergisiz ülkelerde biriken gelirlerin, ülkelerindeki vergi matrahlarını aşındırıyor olmasının yarattığı rahatsızlığı dile getirdiler.
Oxfam'ın yayınladığı bir rapora göre 18.5 trilyon doların düşük vergili ülkelerde toplandığı tahmin ediliyormuş.
Avrupa Birliği yıllık vergi kaybını 1 trilyon dolar olarak tahmin ediyormuş.
Velhasıl G20 bünyesinde bu konuda çalışmalar yürütüldüğü, "çifte vergilememe" sonucu doğuran durumların nasıl engellenebileceği konusunda bu yıl içinde bir öneri geliştirilmeye çalışıldığı ifade edildi.
Vergi Dairesi Başkanlığı
Konferans sırasında Mali İdare adına konuşan konuşmacılar Mali İdare'nin;
- Vergisel bilgi değişim ağını güçlendirdiğini,
- OECD ve AB bünyesindeki gelişme ve tartışmaları yakından izlediğini,
- Grup içi ticaretin dünya ticareti içindeki payının %70'leri bulması nedeniyle transfer fiyatlaması konusunun merkezi bir konu olduğu,
- Risk analizi bazlı, etkin ve verimli bir denetimi amaçladıklarını,
- Vergi müfettişi sayısının şu an 5.062 olduğunu, bu sayının kısa vadede 10 bin, daha sonra da 12 bine çıkarılacağını,
- Vergi idaresinin elektronik ve yazılım alt yapısına çok önem verdiğini ifade ettiler.
Sonuç
Belki tamamen bir tesadüf olabilir, ancak, Mali İdare, yeni "Varlık Barışı" düzenlemesi arifesinde piyasaya adeta; "Beni eski Maliye bellemeyin. Giderek diğer devletlerle daha yakın çalışıyorum, diğer devletler de benim gibi düşünüyor. Varsa dışarıda vergilenmemiş gelirleriniz, getirin." mesajı da vermek istiyor gibiydi.