Bir yıllık elektrikli notlarım  

Volkan DEMİRKUŞAK
Volkan DEMİRKUŞAK Emniyet Şeridi volkan.demirkusak@dunya.com

Bu yazıyı yazmak için bu haftayı bek­ledim. Bu hafta tam bir yıllık elekt­rikli kullanıcısı oldum. Daha önce o dö­nem BMW Genel Müdürü Ayhan Ölçer, kendi kullandığı dönemin teknolojisi BMW i3’ü 3 haftalığına bana göndermiş­ti, en uzun elektrikli deneyimim oy­du.

Dönem öyle bir dönemdi ki 150 km menzil iyi geliyordu. Şimdiyse P6 Volvo C40 ile olan bir yıllık maceramın özeti­ni yapmaya geldi sıra. Öncelikle eskiye oranla insanlar çok daha bilgililer, soru­lar çok daha anlamlı, bilgi edinmeye yö­nelik, şarj konusu çok daha iyi durumda.

Ben bir yıldır aracımı kendi evim yerine ya arkadaşımın evindeki Wallbox’tan ya da alışveriş merkezlerindeki AC üniter­lerde şarj ediyorum. Evet, maliyet biraz daha yüksek ama yine de çok ucuz.

Benim ortalama menzilim tam bir şarj ile 350 km’ler civarı ve bir yılda ancak 5 bin 200 km yol kat edebilmişim. Yani benim gibi az otomobil kullanan ve şehir dışına araç­la çıkmayan birisi için enfes. Daha yüksek menzillisi de geldi, bu arada o başka konu.

Şarj ünitelerindeki en büyük sorun ger­çekten hızlı olmamaları, geneli 120 ver­mesi gerekirken, 60-75 kW bantları da “az yatırım yapın” dedirtiyor. Az derken siz çok yapın lütfen. Hiç yolda kalmadım, hiç­bir sorun yaşamadım şimdilik. Kışın mut­laka menzil azalıyor bunu göze almak la­zım, bir de sakin kullanmayı öğrenmek la­zım.

3 saatte İzmir’e giderim diyenler; bu araçlar size göre değil düşünmeyin bile. Peki, bir araba daha alsam yine elektrikli alır mıyım? Evet alırım. Sakin sakin git­meye alıştım, beni sinirlendiren olursa da yolda kısa süreli şok yaşatacak kadar kuv­vetli tüm elektrikli araçlar unutmayın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Şarj kuyrukları 01 Temmuz 2024
Bugatti yine çılgın 24 Haziran 2024
Bayram trafiği 20 Haziran 2024
Sahnede Togg vardı 10 Haziran 2024
Motorsporları Türkiye 03 Haziran 2024
Yüzde 5’e girmek 20 Mayıs 2024