Bir yapılanma örneği olarak "Barcelona B" takımı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Bu yıl İspanya ikinci liginde (Segunda Division) yaş ortalaması yalnızca 20.5 olan bir takımla mücadele eden Barcelona B takımı, oynadığı 19 maçta; 8 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 mağlubiyetle 29 puanda ve sekizinci sırada. Birincil misyonu sportif başarı olmayan bu takım için 22 takımlı ligde sekizinci sırada bulunmak elbette pek bir anlam taşımıyor. Yaş ortalaması bakımından kendisine en yakın rakibi Real Madrid Castilla'dan bile yaklaşık 1.5 yaş genç olan bu kadronun bünyesinde barındırdığı genç yıldız adaylarıyla dünya devi Barcelona'dan önceki son durak olma hüviyeti, bu yapılanmayı değerli kılan ana unsur. Bizdeki A2 Ligi'ne oranla çok daha rekabetçi bir ortamda mücadele veren bu gençlerin gelişimi illa ülkemize uyarlanacaksa, Trabzonspor ile 1461 Trabzon arasındaki organik bağların çok daha benzeşir halde olduğunu belirtmek gerekiyor. 27 kişilik "Barcelona B" kadrosunda İspanyol pasaportu taşımayan 6 oyuncu var. Söz konusu altı oyuncudan dördü bu sezon takıma katılırken; Kamerunlu 17 yaşındaki santrfor Jean Marie Dongou altyapıdan gelen bir isim. Diğer üç futbolcudan; Sergio Araujo Boca Juniors'tan, Edgar ve Agostinho ise Sporting Lizbon'dan takıma kazandırıldılar. Manchester City altyapısından alınan İspanyol Joan Roman'ı da hesaba katarsak, kulübün bu kadroyu oluşturmak için kiralama ve satın alma bedellerine toplam 6 milyon euro civarında bir kaynak aktardığını görüyoruz. Eusebio idaresine verilen bu takımda, halen 11 golle ikinci ligin gol kralı durumunda bulunan 18 yaşındaki Gerard Deulofeu, çoktan değerini katlayıp Avrupa futbolunun önemli meclislerinde adından söz ettirmeye başladı. Kadroda bulunan 27 futbolcudan 16 tanesinin alt yaş gruplarında ülkelerinin milli formasını giydiklerini söylersek, sanıyorum takımın yapılanması ve kalitesi üzerine de kısa ama parlak bir özet vermiş oluruz. Hatta bu kadro yapılanmasını bir kademe daha aşağıya düşürürsek, U19 takım olarak nitelendirebileceğimiz "FC Barcelona Juvenil" kadrosunda yaşları 16 ile 18 arasında değişen 10 yabancı (İspanyol pasaportuna sahip olmayan) futbolcu olduğunu görüyoruz.
Peki, tüm bunları neden yazdım? Son dönemde "scouting" (futbolcu izleme) işlerini yürütmek üzere ekipler kurulduğunu açıklayan kulüplerimize ve A2 liginden herhangi bir fayda sağlanabileceğini düşünen muhterem yetkililere fikir vermesi için. Gerçi bir dönem, lig maçlarından önce oynanan PAF karşılaşmalarına bile "sahalar bozuluyor" diyerek tahammül gösteremeyenler de aynı kişilerdi ama olsun. Barcelona bu anlamda sadece bir örnek. Dünyada bu işi bilim olarak kabul edip, gereken ciddiyetle üzerine eğilen en az 20 kalburüstü kulüp var. Bu da demek oluyor ki, sizin scoutlarınızın beğenip takıma kazandırdığı futbolcunun, sezon başlarında koyduğunuz devasa(!) hedeflere hizmet edebilecek kalitede olması için en az 20 scout ekibinin gözünden kaçmış olması şart. O halde, hazır pişmişini büyük para vererek almaktan başka çaremiz yok. Tabi bu arada eksi bakiye vermesine alışkın olduğumuz bütçeleri UEFA normlarına uydurmak ve sol bek bulamadığımız takımlarımızdan başarılı bir milli takım çıkarmak gibi işleri kulak arkası ederek. Yabancı sayısını kademeli olarak düşürmek mevcut sistemde futbolcu yetiştirmekten çok babadan kalma metotlarla "kara düzen" tarım yapmaya benzeyecek. "Yukarıda örneğini verdiğimiz Avrupa'nın yeni yıldızı Gerard Deulofeu, genç Muhammet Demirci'den 9 ay 20 gün büyük." diyeyim de gerisini siz anlayın.
Dünya liglerinden haberler
- Chelsea Menajeri Rafael Benitez bu sezon takımının ortaya koyduğu etkili savunma performansını değerlendirdi. Takım içindeki dengenin de çok iyi olduğunu belirten Benitez, "Geldiğimden bu yana çok farklı savunma oyuncularıyla birlikte çalıştık. Takım savunma anlamında çok güçlü ve dengeli çünkü atak da yapabiliyoruz." ifadelerini kullandı.
- Bojan Krkic, İtalya'da beklenen performansı gösteremese de babasının yaptığı açıklamalara göre Barcelona'ya dönebilir. Uzun süre Barcelona'da teknik ekibin bir parçası da olan baba Krkic, "Guardiola dönemi geride kaldı. İşin gerçeği de şu ki, Tito ile olan ilişkilerimiz her zaman daha iyi ve karşılıklı saygı çerçevesinde oldu. Barcelona geri alma opsiyonunu kullanmayı düşünmeli" şeklinde konuştu.
- İnter'in sorunlu yıldızı Wesley Sneijder, ara transfer döneminde takımdan ayrılmasının iki taraf için de en iyi senaryo olduğunu söyledi. Bu sezon Andrea Stramaccioni ve Massimo Moratti ile yıldızını barıştıramayan Sneijder için Galatasaray ve Fenerbahçe'nin de aralarında bulunduğu birçok ekip zemin yokluyordu. 2009'da Real Madrid'den Inter'e gelen Wesley Sneijder, İtalyan ekibiyle Şampiyonlar Ligi zaferi de dahil olmak üzere birçok şampiyonluk tattı.
- Bundesliga ekiplerinden Bayern Münih'in eski çalıştırıcısı Ottmar Hitzfeld, Bavyera ekibinin Avrupa'daki en güçlü kadroya sahip olduğunu düşündüğünü söyledi. Bild'e konuşan Hitzfeld, Borussia Dortmund ve Bayern Münih'in bu yıl Avrupa kupalarında çok başarılı olduklarına değinirken "Bayern'den daha iyi bir takım olduğunu düşünmüyorum." şeklinde konuştu.
- Litex Lovech forması giyen Georgi Milanov, Dimitar Berbatov'u geride bırakarak Bulgaristan'da basın mensuplarının oyları ile belirlenen Yılın Oyuncusu ödülüne layık görüldü. 20 yaşındaki genç orta saha oyuncusu, 2001 senesinden bu yana ödülü Bulgaristan Ligi'nde forma giyerken kazanan ilk oyuncu olma başarısını gösterdi.
- İtalya Serie A'da bu sezon hayal kırıklığı yaratan AC Milan, Roma'nın tecrübeli file bekçisi Maarten Skatelenburg için girişimde bulunacak. Teknik direktör Massimiliano Allegri'nin yeni bir file bekçisini kadrosunda görmeye çok istekli olduğu, Hollandalı kalecinin Christian Abbiati'nin yerine en uygun aday olabileceğini düşündüğü belirtildi.
Türkiye liglerinden haberler
- Bursaspor'un tecrübeli savunma oyuncusu Ömer Erdoğan kulübün televizyonuna yaptığı açıklamada, bugüne kadar kendisini en çok zorlayan forvet oyuncusunun şu anda AK Parti Milletvekili olan Hakan Şükür olduğunu söyledi. Kariyerindeki en büyük olayın şampiyonluk yaşamak olduğunu ifade eden tecrübeli savunmacı, sezon sonunda futbolu bırakacağını da sözlerine ekledi.
- Spor Toto Süper Lig'in ikinci yarısına hazırlanan Trabzonspor'da Antalya kampı başladı. Şenol Güneş yaptığı açıklamada Barış Özbek ile yolların ayrıldığını duyurdu. Güneş, "Barış Özbek bizimle olmayacak. Diğer oyuncularımız kampa katıldı. Ünal Karaman ve doktor Hakan Bozdoğan da görevlerine başladılar." şeklinde konuştu.
- Galatasaray'da yoğun yağışlardan oldukça etkilenen Türk Telekom Arena'nın zemini, büyük tartışma konusu haline gelmişti. Zemindeki drenaj problemi yağışlı havalarda futbola olumsuz etki yapıyordu. Gelen haberlerde, çalışmaların gayet olumlu bir şekilde gittiği ve sarı-kırmızılı takımın Süper Lig'in ikinci yarısında evinde oynayacağı Beşiktaş karşılaşmasına kadar zeminin yetiştirileceği bildirildi.
- Bursaspor'un kadro dışı bıraktığı ve çalışmalarına uzun süredir Antalya'da özel antrenör nezaretinde sürdüren Ozan İpek'in Kasımpaşa ile anlaştığı belirtildi. Kasımpaşa'nın, Bursaspor'a Ozan İpek karşılığında 1,7 milyon Euro bonservis ve Hüseyin Kala'yı verdiği öğrenildi. Ozan İpek'in 3,5 yıllık sözleşmeye imza atacağı ifade edildi.
- Tunus Ligi takımlarından Africain'de forma giyen ofansif orta saha Abdelmoumene Djabou, Beşiktaş'ın kendisiyle ilgilendiğini söyledi. Ülkesinde basına konuşan Djabou, "Beşiktaş'tan çok ciddi olduğunu söyleyebileceğim bir teklif aldım. Fakat takımıma bağlı bir oyuncuyum. Kulübün ileri gelenleriyle toplandıktan sonra başkan Salim Riahi ile görüşeceğim" dedi.
- Ekonomik kriz nedeniyle bunalan, futbolcularının büyük bölümü serbest kalma noktasına gelen Karşıyaka'da, Başkan Cihan Büyükoral, görevinden ayrıldığını, olağanüstü kongre kararı aldıklarını açıkladı. İzmir temsilcisinde genel kurulun üç hafta içinde toplanması bekleniyor. Hafta içinde 1 milyon TL'lik kaynak yarattıklarını belirten Taraftarlar Derneği'nin, eski yöneticilerden Fatih Diniz'e başkanlık teklifi yaptığı öğrenildi.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016