Bir yandan gelir, bir yandan yatırım, bir yandan tasarruf için art arda kararlar

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Yurtiçinde piyasaların canlardırılması, durgunluğun aşılması için son aylarda torba yasalarla ve tekil uygulamalarla hayata geçirilen düzenlemelerin bir yandan gelir getirmesi, bir yandan yatırım sağlaması, bir yandan da tasarrufl arı artırması bekleniyor. Bu çok yönlü ekonomik düzenlemelerin tam olarak işlerlik kazanabilmesi içinse Bakanlar Kurulu'nda ikincil mevzuatlarının tamamlanması yönetmelik ve tebliğlerin çıkarılmasına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin son dönemde ekonomik uygulamalarla ilgili kararları derlediği haberde, yatırımların artması için torba yasa ile çıkarılan proje bazlı teşvik sistemiyle sıfıra yakın maliyetli yatırım imkanı veren yatırımların uygulamaya geçmesi için Cumhurbaşkanının onayı, Resmi Gazete'de yayımlanması ve ardından uygulama yönetmeliklerinin çıkmasının bekleneceği bilgisi yer alıyor. Yeni proje bazlı teşvik sisteminin ücretsiz yatırım yeri, hibe şeklinde faiz desteği, ÖTV muafiyeti ve devlet alım garantisi gibi avantajlar içerdiğinin altı çiziliyor. Bunların yatırımların canlanmasına yol açacağı belirtiliyor.

Gelir artırıcı bir proje olarak 170 milyarlık kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören vergi barışı için genel tebliğ 23 Ağustos’ta yayımlandı ve başvurulara başlandı. Bu kapsamda indirimli ödeme yapmak isteyen mükellefl erin 31 Ekim’e kadar başvurmaları gerekiyor. Bu kapsamda 90 milyarlık vergi alacağı yeniden yapılandırılacak ve uygulamadan yaklaşık 5 milyon mükellef yararlanabilecek. 72 milyar tutarındaki sosyal güvenlik primlerinin yapılandırılmasıyla vergi ve prim toplamı yapılandırması 162 milyar lirayı bulacak. Kamuya gelir sağlanacak. 19 Ağustos'ta yayımlanan Varlık Barışı ile ise yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler yükümlülük taşımadan kayda alınabilecek.

Tasarruf artırıcı önlem olarak ise 45 yaşını doldurmamış çalışanları otomatik olarak zorunlu BES kapsamına alan uygulamayla ilgili karar 25 Ağustos’ta yayınlanarak yürürlüğe girdi .Bütün çalışanların kapsama alınacağı projede çalışanın prime esas kazancının yüzde 3’ü BES için kesilecek. Bu uygulamadan 10 yılda 100 milyar dolar tasarruf katkısı beklediği belirtiliyor.
Arkadaşımız Gökçe’nin haberinde tarımsal amaçlı kooperatiflere kredilerin ve OSB kredilerinin yeniden yapılandırılması, ihracatçıya yeşil pasaport, karşılıksız çekle ilgili yeni düzenleme, şirket tasfiyesini kolaylaştırma ve hayat sigortası konularında yeni düzenlemelerle ekonomiye canlılık getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

Bu düzenlemelerin hayata geçmesi için ikincil mevzuatın bir an önce düzenlenip yönetmelik ve tebliğlerin yayınlanması gerektiği bilgisi de haberde yer alıyor.

Benim gördüğüm birbiri ardından alınan bu kararlarla proje bazlı teşvik sisteminin hayata geçmesiyle yatırımların artırılması, vergi barışına bağlı olarak kamu alacaklarının yapılandırılmasıyla gelir artırılması, 45 yaş altı bütün çalışanların Bireysel Emeklilik Sigortası kapsamına alınmasıyla düşük tasarruf oranının artırılması amaçlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar