Bir şeyler yapma çabası “Ülke için heyecan verici hikaye” ile birleşmeli

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Son yılların göstergeleri büyümenin 2010 yılından bu yana hızla düştüğünü, 2010’da yüzde 9.2 olan büyümenin 2011’de yüzde 8.8, 2012’de yüzde 2.1, 2013’te yüzde 4.1 ve açıklanacak 2014 büyümesinin de yüzde 3’ün altında kalması bekleniyor. Oysa 2014 büyümesi  Orta Vadeli programda 4 olarak belirlenip sonra yüzde 3.3 olarak revize edilmişti, büyümenin buna bile ulaşamayacağı görülüyor Buna karşılık 2010 yılında yüzde 11.1 olan işsizlik oranı da 2011’de yüzde 9.1, 2012’de yüzde 8.4, 2013’te yüzde 9 ve 2014’de 9.9 olarak yüksek seyretti. Bu yılın ilk üç ayında da yüzde 10 üzerinde yer aldı. 

Bu olumsuz tablo bir yandan iş dünyasının büyümeyi ivmelendirecek yeni teşvik taleplerine ve reformlar içeren  yeni kalkınma modeli isteklerini dillendirmelerine yol açıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’da Kartepe Ekonomi Zirvesinde bunu, “Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele ihtiyacı var. Türkiye’nin Teknolojik dönüşüm, kadınların iş gücüne katılımı ve girişimciliğe odaklanan yeni bir ekonomik model gerekiyor” diyerek ortaya koyuyor.

Aynı şekilde Başbakan Ahmet Davutoğlu’da seçime iki ay kalmasına karşın ekonomideki durgunluğu ve yatırımsızlığı aşmak, istihdamı artırmak  için Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleriyle toplantılar yapıyor. Bu toplantılarda bir yandan teşvik mevzuatını revize ederek istihdamı artırmak, işsizliği aşağıya çekmek için düzenlemeler tartışılıyor. Bir yandan da Teşvik sisteminin yıl sonuna kadar uzatılmasının çalışmalarını yaptırıyor...

Bir şeyler yapma çabası, hem iş dünyasınca dile getiriliyor, hem de Hükümet seçim öncesi dar vakitte bazı tedbirleri yürürlüğe sokma çabasını gösteriyor.

Büyümedeki düşüş ve işsizlikteki artış arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinde yer alan bilgiye göre, hazırlanmakta olan teşvik paketinin kapsamının yeniden gözden geçirilmesine yol açtı.

Haberde yer aldığına göre, ilk etapta teşvik paketindeki avantajlı konular 2015 yılı sonuna kadar bir yıl süre ile uzatılacak. Bunun yanı sıra yeni teşvik sistemi istihdam odaklı yeni düzenlemelerle geliştirilecek. Edinilen bilgiye göre, istihdama yönelik teşviklerde 6. Bölge uygulamasının sınırları genişletilerek, yatırım ve istihdama bağlı farklı destekler hayata geçirilecek.

Değişim beklentilerinden biri de, gerice yörelerdeki yatırımlarda daha yüksek oranlı kredi faiz uygulamasına geçilecek. Bu yeni uygulamada da bugün olduğu gibi kredinin vadesi en az bir yıl olacak. 

2012 yılında yürürlüğe giren gelişmiş teknolojili katma değeri yüksek üretim için teşviklerden istenilen oranda sonuç alınamadığı, ihracatta bu tür ürünlerin payının hala yüzde 2’ler seviyesinde kaldığı için, bu kategorideki yatırımlara farklı avantajlar sağlanması için de çalışmalar yapılıyor.

Ama bir süre önce yazdığım gibi bu teşvik paketiyle birlikte, “Yeni ve olumlu bir yeni hikayeyi ortaya koymamız” gerekiyor. Buna da ihtiyacımız var. Son yıllarda gerileyen doğrudan yabancı yatırım çekmemiz ve artan dışarıya giden yerli yatırımları frenleyebilmemiz için ülkemizin böyle, heyecan verici yeni bir hikayeye ihtiyacımız olduğu da unutulmamalıdır. Bir şeyler yapma ihtiyacının içersi böyle yapılarak iyi ve doğru şekilde doldurulabilir...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar