Bir partiden çok partiye
Avrupa siyasi arenasında çok tuhaf şeyler oluyor.
Telif kavramına ve yasalarına açıkça karşı çıkan, "korsanlığı" destekleyen bir siyasi anlayış seçmenden de destek bulmaya başladı.
Bu yepyeni anlayış, bu sütunda çeşitli örnekleri sıralanan inovasyon-yenilikçilik-yenileşim paradigmasına uygun: Siyasi parti denilen, yasalar çerçevesinde seçmenin oyunu alarak siyasi görüşlerini parlamentoda yansıtmak için çalışan bir örgütlenmeye "yeni" tanım...
***
"Korsan Partisi" (Piratpartiet) İsveç'te 2006'da kurulduğunda şaka sanılmıştı. Çünkü normal bir partiye benzemiyordu. Yok efendim, internet bağımsızlığıymış, yok efendim, sansür olmazmış falan. Bu ilkelerle parti mi olurmuş? Büyük lokma ye, büyük konuşma...
İsveç Korsan Partisi, 2009 Avrupa Parlamentosu seçiminde yüzde 7 oy alarak iki üyelik kazandı. Yıkıcı inovasyon sadece imalat sanayinin, şirketlerin konusu değil. Siyasi parti örgütlenmesinde de mümkün. Tarihte örnekleri çok. Şimdi Korsan Parti de böyle işte. İsveç'tekiler, en olmadık işi de yaptılar:
İsveç'te internette veri paylaşımını devlete "din" olarak kabul ettirdiler.
Bugün ise Almanya Korsan Partisi, anketlerde üçüncü parti artık.
Nisanda Almanya'da yapılan bir kamuoyu yoklamasında halkın yüzde 37'sinin, bu partiyi parlamentoda görmek istediği anlaşıldı.
Avusturya Korsan Partisi ise Innsbruck'teki yerel seçimde ilk kez bir üyelik kazandı.
***
Üstüne üstlük, Avrupa Korsan Partileri, 2014 Avrupa Parlamentosu seçimlerine ortak stratejiyle katılma kararı aldı. 10 gün önce Prag'da yapılan ilk Avrupa Kongresi'nde Hırvatistan ve Yunanistan Korsan Partileri de Uluslararası Korsan Partileri Birliğine (PPI) kabul edildi. 60 kadar ülkede resmi Korsan Parti veya resmi olmayan benzerleri var. Bu iş, okyanusu aşarak ABD'ye de uzandı. Oradaki ilk oluşum, Massachusetts'de ortaya çıktı.
***
Şimdilik en ilginç gelişme Almanya'da yaşanıyor:
Geçen eylülde Berlin Eyalet Meclisi seçiminde oyların yüzde 8.9'unu alarak 15 milletvekili kazandılar. Martta Saarland eyaletinde yüzde 7.4 destekle 4 milletvekili çıkarttılar. 6 Mayıs'ta, en kalabalık eyalet (en çok Türk'ün yaşadığı) Kuzey Ren Vestfalya (tam Türkçesiyle!) ve Schleswig-Holstein'da eyalet seçimleri var. Bakalım oralarda ne olacak?
Almanya Korsan Partisi, anketlerde yüzde 13 oranını yakaladı. Ünlü Yeşiller Partisi, yüzde 11'le geride kaldı. Korsan Parti, tam anlamıyla Web 2.0 yaşam biçimine uygun bir tavır içinde. Facebook türü iletişime açık bir kuşağa hitap ediyor. Ancak, yine Facebook gibi, her türlü kötü niyeti içinde barındıran ve bunu saklayabilen bir yapıda. Bu, eleştiriye en açık zayıf noktası.
Hollanda Korsan Partisi ise, Hollanda Eğlence Sektörü Telif Haklarını Koruma Vakfı'yla (BREIN) itişiyor. BREIN, yasadışı paylaşımcı BitTorrent'i kapattırma davası açarken, Korsan Parti de BitTorrent'i başka bir adrese "kaçırarak" karşılık verdi. "Mahkeme, özel bir lobinin çıkarları için ulusal interneti filtreleyemez" diyerek. Dünyada ilk kez bir siyasal partinin, "korsan gibi" davrandığına tanık oluyoruz. Eh, adına uygun her halde?