Bir örnek yönetici
Bazen serzenişler gelir kulağıma: “Hocam iyi yönetici konusunda hep dışardan örnekler veriyorsunuz. Türkiye’den de vereceğiniz örnekler yok mu?” Var tabi, olmaz mı. İşte bugün böyle bir yöneticiden söz edeceğim.
Boğaziçi Üniversitesi’nde bir Türk sanat müziği koromuz var. Haftada bir meşk ederiz. Ama bu, Ada Vapuru’nda pazar gezmesine giden kişilerin meşki cinsinden değildir; ciddi çalışırız; konserler veririz. Ve bizi çalıştıran bir koro şefimiz var: Mehmet Özkaya. Tanıdığım yöneticiler cümlesi içinde Mehmet Özkaya, iyi bir örnektir. İyi bir yöneticide bulunması gereken bazı özellikleri şefimiz örneği ile anlatacağım.
1- Başarıya mutlu koşturan
Dönem başı çalışmalara başlarken, bir hedef konur. Bu, bir konser hedefidir. Repertuarın bu konsere hazır olması gerekir. Ve bu hedefe şarkı şarkı, nota nota ilerleriz. Bu hedef, sahneye çıkmadan bizde sahne heyecanı yaratır. Hepimiz o hedefe kitlenip çalışırız. Şefimiz her dersin zevk içinde geçmesini sağlar. Örneğin, ben her hafta güzel geçmiş bir çalışmanın sonunda eve şarkı söyleyerek dönerim.
Bazen menzilin heyecanına kapılıp, yolculuğun zevkine varamayız. Yönetici, hedefe giden yolculuğu herkese zehir edebilir. İyi yönetici, hedef odaklıdır. Ancak başarıya giden yolculuğu da ekibi için zevkli kılar.
2- İyi bir öğretmen
Amatör korolar ilginçtir. Çok değişik alt-yapıda insanlar bir araya gelir. Ciddi müzik eğitimi almış, iyi nota ve usul bilen de; benim gibi banyoda şarkı söylerken sesini beğenip gelen de. Sadece popüler şarkılar da söylemeyiz; repertuarda zor klasik şarkılar da olur. İşte böyle bir grubu sahneye çıkacak biçimde hazırlamanın yolu eğitimden geçiyor. İlk başta bize zor gelen bir şarkıyı bir bakıyoruz, konserde söyleyebilecek seviyeye gelmişiz. Bunu da şefimiz bizi sabırla eğiterek, gerektiğinde kişilerle tek tek çalışarak yapıyor.
Yöneticilerin ekibinde çalışanlar her zaman dört dörtlük yetişmiş olmaz. İyi yönetici, ekibindeki kişileri eğiten, onların beşeri sermayelerini geliştiren kişidir.
3- Yetenek avcısı
Korodaki bir arkadaş şöyle diyor: “Ben çocukluğumdan bu yana topluluk karşısına çıkmakta zorlanan bir insandım, Şimdi ise bunu Mehmet Bey sayesinde yendiğime inanan birisiyim; üstelik bunu defalarca da yapabilirim.” Şefimiz, korodaki kişilerin içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmalarına yardımcı olur.
İyi yönetici, bir yetenek avcısı gibi çalışır. Yönettiği insanların tüm becerilerini, potansiyellerini ortaya koymalarına yardımcı olur.
4- Motive eden
Evet, hepimiz büyük bir hevesle geliriz çalışmalara. Ancak bazı şarkıları söylerken zorlanabiliyor, moralimiz bozulabiliyor. Ama şefimiz hiç bir zaman koroya olan güvenini kaybetmez ve bizi teşvik eder. O moralle; bakarız, çıkmıyor dediğimiz sesler çıkmış. Konser sırasında bizi bakışları ile teşvik eder. Konser salonundakileri de teşvik ederek zaman zaman şarkılarımıza katılmalarını sağlar.
İyi yönetici, takımına inanır. Bu inançla takımını motive eder.
5- Yaratıcı ve yenilikçi
Şefimiz bir TRT sanatçısı. İyi bir yorumcu. Yani bize öğretmek istediği şeyleri kendisi bilfiil, mükemmel biçimde yapıyor. Aynı zamanda da yaratıcı bir müzisyen, bir besteci. TRT repertuarına girmiş klasik Türk Sanat Müziği besteleri var. Bunun yanında yeni formlar deniyor ve bu formları sunduğu CD çalışmaları var.
Bir yönetici, yönettiği işi bilmeli ve kendi de icra edebilmelidir. Ama iyi yönetici yaratıcı ve yenilikçi olmalıdır.
6- İnsan gibi insan
Evet, şefimiz iyi bir şef. Güzel öğretiyor, güzel yönetiyor, kişilere fırsat veriyor, potansiyellerini ortaya çıkarıyor. Bütün bu özellikler çok güzel. Ama Mehmet Özkaya deyince herkesin suratının aydınlanmasında rol oynayan en önemli özelliği, iyi bir insan olması. Alçakgönüllü, nezaketi elden bırakmayan ve yaşama olumlu bakan iyi bir insan.
Yönetici, insan yönetir. İyi yönetici, her şeyden önce insan gibi insan olmalıdır; insanı sevmelidir.
Sonuç
İyi bir müzisyen ve aynı zamanda iyi bir yönetici olmak her zaman tek kişide toplanmaz. Ama bunu başarmış birisini tanıttım size.