Bir internet daha var

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

ABD'de "ikinci" bir internet var: Internet2. Herkesin bildiği internetin yeğeni. Farklı bir ikinci internet. 

ABD'ye özgü Internet2, ülkeyi boydan boya 24 bin kilometre dolaşıyor. Saniyede 8.8 terabit kapasiteyle (Terabit=10 üzeri 12 sıfırlı. Turkcell Superonline 1 Gigabit hızlı=10 üzeri 9 sıfırlı. Bu, Türkiye'deki en büyük veri merkezlerinin genel kapasitesi. 1,000 Gigabit=1 Terabit). 
 
Bir konsorsiyumun yönettiği İkinci İnternet'i kim kullanıyor? Yanıt: 220 Amerikan üniversitesi. 60 kadar şirket. 70 kadar bilimsel araştırma kurumu. Orta öğretim okulları, kütüphaneler, hastaneler. 100 kadar ülkeden araştırma kurumları. Yunanistan'dan Mısır'a, Çin'den Costa Rica'ya üyeler arasında Türkiye yok... 
 
***
 
Yıllık katılım ücreti 25 bin dolar ile 800 bin dolar arası. Ama, bu paraları verenler, dünyanın bir ucundaki yönetmen/sanatçı/bilimadamı ile öteki ucundaki orkestrayı/bilimadamı/ laboratuvarı aynı ekranda buluşturuyor. Bu hız için Amerikan Yönetimi 2010'da 62 milyon dolar hibe etti. Bizde bazı üniversitelerde uygulanan, medyanın "Akıllı Sınıf" adını taktığı, internet üzerinden televizyonun (iPTV) çok daha ince ayar ileri teknolojik biçimi. 
 
Internet2, bilgi alışverişinden iletişime hızla yaradığı gibi, bakın başka ne işe de yarıyor? 
 
Orkestra şefi Miami'de, orkestra New York'ta... Orkestra Paris'te, şefi Montreal'de... Bu "nasıl yani?" durumu, Internet2'deki çok geniş bantla mümkün. 
 
Internet2'yi şu sırada uzaktan klasik müzik eğitimi için en başarıyla kullanan kuruluş, Miami'de yerleşik New World Symphony. Bir orkestra akademisi olan NWS, Amerikalı çağdaş besteci ve orkestra şefi Michael Tilson Thomas yönetiminde bir taşla iki kuş vuruyor: Miami gibi yaz-kış yaz yaşayan iyi iklimli bir yörede tatil havasında çalışıyorlar. Hem de bilişimin sihirbazlığından yararlanarak (uzak yerlere zahmetli pahalı seyahatler yapıp yorulmadan) para kazanıyorlar. 
 
***
 
1996'da New York Manhattan School of Music, müzikte ilk kez uzaktan eğitimi internet üzerinden yapmaya başladı. Bunun başarısı üzerine NWS, bu sistemi bağrına bastı. Şimdi kullandığı sistem, CD kalitesinde ses, DVD kalitesinde görüntü sağlayan, mükemmel bir performans çıkartıyor. Konservatuar mezunu olup, bir profesyonel orkestrada henüz çalmaya başlamamış, mezuniyet-sonrası eğitime ihtiyaç duyan gençlerin katıldığı NWS, bu gençlerin daha ileri düzeyde yetişmesini sağlıyor. Ve bir aşamadan sonra hayatlarını profesyonel sanatçı olarak kazanmaları için beceri kazandırıyor. 
 
NWS sanat yönetmeni Michael Tilson Thomas, bütün bu eğitim hareketinin de yönetmeni. New York'ta çalan bir orkestrayı Internet2 bağlantısıyla Miami'de izleyerek, tıpkı aynı salondaymış gibi, orkestrayı durdurup eleştirilerini/ beğenilerini orkestra üyelerine söylüyor. Yönetmen ile orkestra arasındaki binlerce kilometrenin bir anlamı yok. Çünkü ileri teknoloji, ikisini aynı ekranda insan boyutunda yan yana getirmiş durumda. Internet erişim hızının daha da artmasıyla bu koşullar daha da iyileşecek. Darısı başımıza…
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019