Bir dünya markası Şişecam
Ülke ekonomilerinin rekabetçiliğinde dünya markalarına sahip olması büyük önem taşır. Şişe cam eşyada dünyanın ikinci büyük firması olarak tartışmasız bir dünya markasıdır. Ahmet Kirman'ın söyleşisinden 2020 yılında Şişe Camın bugünün üç katı büyüklüğü hedeflediğini, buna uygun finans ve yatırımlarının yol haritasını hazırladıklarını öğreniyoruz. Şişe Camın cam sektörünün diğer alanlarında da dünya markası olarak üst sıralara yükseleceğinin müjdesi olarak görülmelidir.
Borsa-finans servisi yönetmenimiz Ece Ceyhun'un, Şişecam Yönetim Kurulu Başkan vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kirman ile yaptığı söyleşide Kirman 2013 yılında 1 milyar 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını Türkiye dışında üretim yaptıkları 9 ülkeye 10.'cu olarak Hindistan'ı katıp düz camda bu pazara girdiklerini, şimdi sıradaki Meksika'ya yatırım aştırmalarının gündemde olduğunu açıklıyor.
Kirman, bunun yanında yatırım için Asya, Latin Amerika, Doğu Avrupa'da fırsat gözüyle incelemeler yaptıklarını radarlarının bütün coğrafyalara dönük olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Ar-Ge için 20 milyon dolarlık bir yatırım çalışmaları olduğunu, Şişe Cam'ın halka açıklık oranının artabileceğini, bunun yanı sıra Paşabahçe Cam sanayinin önümüzdeki dönemde, uygun piyasa koşullarında halka açılabileceği belirtiyor. Bankacılık kanalından sağladıkları kredilerin yanı sıra yeni dönemde gelişmelere bağlı olarak tahvil bono gibi araçları kullanmaya da sıcak bakmaya baktıklarının altını çiziyor. Ahmet Kirman, Yenişehir fabrikalarının 1 milyon tonluk üretim kapasitesiyle dünyanın aynı merkezde toplanmış en büyük cam üretim merkezi olduğunu da söylüyor.
Kirman'ın açıklamaları Şişe cam'ın bir dünya markası olduğunu ortaya koyarken, bir yandan da yeni teknolojiler geliştirerek katma değeri yüksek ürünler üreterek, Ar-Ge çalışmalarıyla sağlanan tasarruflarla maliyetleri düşürerek, uygun ve yeni pazarlarda şirket ve pazar satın alıp büyüyerek "Dünya markası" olma özelliklerini sürdürme kararında olduklarını gösteriyor.
Şişe cam'ın üretim alanlarının tümündeki büyüklüğü yurt içi talebin üzerinde. O nedenle uyguladığı politika yeni coğrafyalarda yeni yatırımlar, ortaklıklar ve satın almalarla büyümesini sürdürmek zorunda olması doğru bir politika. Hem düzcam, hem zücaciye, hem şişe ve cam ambalajda taşıma maliyetlerinin yüksek olması da bu tür bir büyümeyi zorunlu kılıyor. Şişe cam buna bağlı yatırım yaptığı ülkelerden Mısır'da düz camda, Rusya'da şişede çok önemli Pazar paylarına sahip. Hindistan yatırımıyla da düzcam ve otomobil camında pazarda önemli oranda pay alabileceği düşüncesindeler.
Ahmet Kirman, Şişe Camın faaliyet alanlarında üretimlerinin yüzde 40'ını ve satışlarının yüzde 50'sini yurt dışında gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bunun bir bölümünü Türkiye'deki üretimlerinden, bir kısmını yurt dışı üretimlerinden sağladıklarını, satışlarında Avrupa pazarının ağırlık taşıdığını ama 150 ülkeye satış yaptıklarını belirtiyor.
Şişe cam bugün zücaciyede Fransız Duran firmasının ardından dünyanın ikinci büyük firması olarak bir dünya markası olma özelliğini kazanmış durumda. Rusya'da şişe pazarında, Mısır'da düz cam pazarında liderliklerini sürdürüyorlar.
Kirman, 2020 yılında bugünün üç katı bir büyüklüğe sahip olma planları olduğunu belirtirken, zorlu dünya cam sektörü pazarında hem yurt içinde hem yurt dışında eşzamanlı büyüme hedefleri olduğunu açıklıyor. Bazı büyük cam firmalarının yeni odaklanmaları nedeniyle bazı ürün alanlarında faaliyetlerini terk etmek üzere olduklarını, bunun Şişe Camın satın almalarla büyümesi açısından büyük önem taşıdığı görülüyor. Kirman, satın almalarla aynı zamanda Pazar satın alacakları için önemli bir büyüme potansiyeli elde edebileceğine inandığını söylüyor.
Ahmet Kiran'ın anlattıkları cam ev eşyasında zücaciyede dünya markası olan Şişe Camın bu alanda dünya markası olmaya devam ederken, önümüzdeki dönemde camın düz cam ve şişe gibi diğer alanlarında da dünya markası olma yolunda adımlar atacaklarını bunu hedefleyen planlara sahip olduklarını gösteriyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar