Bir Anadolu yıldızı firma: Silverline

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bundan 15 yıl önce bir çağrı üzerine Merzifon’a gittiğimizde Silverline firması ile tanışmıştık. Mutfaklar için fırın üstü aspiratör üretiminin yanı sıra parkalar ve kotlar için düğme üretiyorlardı. O dönem genç yöneticilerinin anlattıklarından aklımda kalan, “Biz yurt dışına ihracat yapan ankastre üreticisi bir firmayız. Aynı zamanda Rus ordusunun giysilerinin tümünde bizim çıt-çıt düğmelerimiz kullanılıyor”. Öğretmen evinde konakladığımız o gezide fabrikalarını gezdiğimizSilverline bizi çok etkilemişti.

1994’te 10 genç hepsi yüksek eğitim görmüş ortağın kurduğu fabrika o ziyaretimiz döneminde 5 yaşındaydı. Şimdi 20 yıllık anlamlı bir öyküye sahip. Ankastre Fransızca bir sözcük. TDK’ya göre “Bir oyuğa yerleştirilmiş tesisat” anlamına geliyor. Ama Silverline yöneticileri artık geliştirdikleri ürün yelpazesi nedeniyle kendi üretim alanlarını “Bulit-in appliances, her türlü gömülü ev aleti, elektrik ve başka bir enerjiyle çalışan her türlü beyaz ve gri ev eşyası üreticisi” diye tanımlıyorlar. 10 tasarımcıyla 50 yeni kot düğmesi üreterek bu alandaki 5 büyük firmadan biri halini almışlar.

Peki 20. yılında Silverline nereye gelmiş durumda:

Silverline, İSO 500 içersinde 473’üncü sıraya yükselmiş, aralarında Grönland’ın yer aldığı 100 ülkeye ihracat yapan, 37 milyon dolar sabit aktifi, 670 bin dolar yıllık net karı, 700 çalışanı olan, Anadolu’da üretim merkezi olan bir firma. 2006 yılında firmalarının yüzde 43’ünü halka açarak bir KOBİ olarak finansman yaratmanın önemini ortaya koymuşlar.

Silverline’ın bu sağlıklı gelişmesi iki temel olgudan kaynaklanıyor. Bunlardan biri yetişmiş insan gücünü bünyelerine katmak ya da bünyelerinde yetiştirerek onları kar ortağı haline getirmek. İkincisi, orta kademe çalışan eğitimini sürekli kılarak, gelişimini sürekli hale getirmek. Bunun için değişim-iyi sözcüklerinden bir araya gelen Kaizen eğitimini firmalarında uygulamışlar/sürdürüyorlar. Bünyelerindeki Gümüş Akademi bu eğitimi uyguluyor.

Bir Anadolu KOBİ’si olarak yola çıkan Silverline üç önemli derse neden oluyor.

KOBİ’ler ancak çalışanlarının sürekli eğitimleri ve üretime katılımları ile büyür. Bugün 10 kurucunun iki gözü yerine 700 çalışanın 1400 gözüyle üretim yapıyorlar. Ve üretimde fark yaratan çalışanlarını ödüllendiriyorlar.

Farklılaşma ancak farkı gören KOBİ’de mümkün olur. Önce önemli yerli okullardan mühendisleri bünyelerine katmışlar. Sonra Hint ve Pakistanlı mühendisleri Türkiye’de yüksek lisans burslarıyla bünyelerine katmışlar.

KOBİ’lerin can simidi esnek ve hızlı üretimle sağlanır. KOBİ’ler üretimde iş süreçlerinde değişimi, büyük ölçeklilere göre daha kolay ve esneklikle yaparak hızlı üretimle birleştirebilirler.

İşte bu nedenle Silverline için, “Anadolu’nun yıldızı firma” diyerek onların 20. yaşında ulaştıkları yapıyı size aktarmak istedim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar