Bin kişinin yaşamı için…
Bilmem hatırlar mısınız, Terminator 2 filminde civaya dönüşen kötü robot hapishanede parmaklıkların arasından tüm vücudunu geçirdikten sonra elindeki tabancası parmaklıklara takılıyor, sonra düzelterek çıkarıyordu. Filmi izlerken bir arkadaşım, “burada mantık hatası var, robot bunu önceden hesaplardı” dedi. Makinalar ve insanları karşılaştırdığınızda karşımıza çıkan ilk şey, hatasız karar verme yetenekleri. Çok karmaşık olmadığı müddetçe makinalar için şimdilik bir şey siyah veya beyazdır. Aradaki gri tonları yapay zekalara bizler ekleyene kadar sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde çalışıyorlar.
İşte bu sebeple nesnelerin interneti ve makinalar arası iletişim teknolojileri sayesinde günlük hayatımızda yaşadığımız birçok şey değişebilir. Mesela, insan hatası yüzünden giyotin gibi kapanan bilmem kaç tonluk kapı, basit bir sensör sayesinde insan iradesine, sorumsuzluğuna karşı koyabilir ve tehlikeyi sezerek faciayı durdurabilir.
Teknolojinin hayati tehlikelerin önlenmesi için kullanımı ve oluşturduğu her türlü maliyet, insan yaşamından daha pahalı olamaz. İşte bu yüzden otoyollarda sensörler ve makinalar arası iletişimin, yaşam kurtarmak için çok büyük etkisi var. Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenlik Birimi (evet böyle bir birim var – NHTSA), federal bir yasa ile tüm araçların birbirleri ile haberleşmesinin zorunlu hale getirilmesini öneriyor. Bu teklif yasalaşacak olursa tüm araçların birbirleri ile haberleşebilecekleri bir standart getirilecek ve böylece kazaların önüne geçilmesi sağlanacak. Mesela aracınız ile bir kavşağa geldiğinizde sağ yönden bir aracın yaklaştığını siz görmeseniz bile aracınız bilecek ve muhtemelen hareket etmeyecek.
NHTSA’nın yaptığı tahminlere göre makinalar arası iletişim sayesinde bir yıl içerisinde gerçekleşen kazaların yaklaşık 592 bin adedini önlemek ve toplam bin 83 insan yaşamını kurtarmak mümkün hale gelecek. Kazaların önlenmesi ve yaşamların kurtarılmasına ek olarak, tüm bu sistem sayesinde trafik akışı da daha rahat olabilir ve ciddi anlamda yakıt tasarrufu sağlanabilir. Ne diyelim, darısı başımıza.