Bilmediğiniz Saran, dünya içerik yayıncılığında ilk 5’de yer alıyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Son yıllarda tanıdığım ve hangi dağıtım kanalı olursa olsun ‘içeriğin gücüne’ çok inanan birkaç insandan biri oldu Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran… Ben de gelişen teknoloji ile birlikte içeriğin, “süper güç” haline geldiğine inanlardanım… Fakat Saran’ın bu hayali üniversite yıllarından başlamış. Dünyanın en büyük spor network’ü ESPN modelini örnek almış ve benzer bir model kurmak en büyük hedefi olmuş. Bugün grubun amiral gemisi medya ve medya içeriği dağıtımı, üretimi… Bu alanın ağırlık odağı spor ama çizgi filmden naklen yayınlara, seslendirmeden dijital stüdyolara, radyo yayıncılığına yelpaze aslında geniş. Grubun yeni girdiği turizm, savunma ve havacılık dahil yıllık cirosu ise 275 milyon dolara ulaşıyor.

Benim buraya kadar dinlediklerim aslında Saran’ın çok bilinmeyen yönleri, bildiğiniz yönleri Fenerbahçe tutkusu, medyatik kişiliği… O nedenle, onun için çok bilinen ama az tanınan biri diyebiliriz… Sadettin Saran, “Size iddialı gelebilir ama dünyada içerik yayıncılığı alanında şu anda ilk 5 içinde yer alıyoruz. Bu alandaki pek çok dünya devi şirket son dönemde değişime ayak uyduramadı” diyor. Bilmediğimiz Sadettin Saran’ı ve Saran Group’u ondan dinleyelim biraz…

Aslında Saran Ailesi 3 erkek kardeşler ve çok iyi anlaşıyorlar. Hırvatistan’ın Split şehrinde aldıkları yeni otelin sezon açılışında birlikteydik. Orada onlarla da tanışma fırsatı buldum. Sadettin Saran ile de uzun sohbet etme fırsatı bulduk. Tam da Fenerbahçe’de seçimin olduğu haftaydı… Bir Beşiktaşlı olarak spor sohbetlerimiz ‘fair play’ çerçevesinde geçti! Ama Fenerbahçe sevgisi dışında aslında, hayatında pek çok şeyi tutku ile yaptığını düşündüm. Yani aslında ‘tutku’ bir anlamda biraz kişiliği gibi… Sohbet ile uzatmayayım, çok bilinen, az tanınan Saran’ı ve Saran Group’u ondan dinleyelim: “Saran Group olarak biz altı sektörde, 31 şirkette, 3 bine yakın çalışanla faaliyet gösteriyoruz. Esas amiral işimiz medya içerik konusunda dünyanın öncü medya şirketleriyle iş birliği yaparak birçok ulusal ve yerel televizyon kanalına içerik sağlıyoruz. Bunun dışında turizm, savunma, havacılık, yayıncılık alanlarında, radyo-TV yayıncılığında varız. Online alanında tuttur.com, ajansspor.com gibi girişimlerimiz var. Savunma sanayiinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yüksek teknoloji ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Havacılıkta, Sağlık Bakanlığı’nın hava ambulans işini almıştık. O, proje şimdi bitiyor artık devam etmeyeceğiz. Biz kendi çapımızda spor bilincini artırmak için katkı yapmaya çalışıyoruz. Sosyal sorunluluk projesi olarak 18. spor salonumuzu açacağız” diyor.

Türkiye'de spor pazarı ne kadar?

Sadettin Saran spor endüstrisine ve oradaki gelişmelere çok hakim ve yakından takip ediyor. Dünya ve Türkiye spor pazarıyla ilgili çerçeveyi ise şöyle çiziyor: “Dünya spor endüstrisi 150 milyar dolar, bunun 50 milyar doları futbol, 11.3 milyar doları ise İngiltere ligi… Ben bu işlere girdiğimde Türkiye’deki tüm spor endüstrisi 100 milyon dolar bile değildi. Bugün spor endüstrisinin her şeyiyle toplamı Türkiye’de 6 milyar dolar ve dünyada spor endüstrisi son 5 yıldır her sene yüzde 3 büyüdü. Önümüzdeki beş sene ise yüzde 6.4 büyüyeceği ön görülüyor. Bunlar PriceWaterHouse rakamları”. Ben bu rakamı biraz yüksek bulup nelerin dahil olduğunu sordum: “Bizim payımız burada yüzde 4 bile değil ama ben bunun içine spor turizmi, İddia’yı, sağlık, hepsini koydum. 6 milyar dolar derken, belki oranlar daha düşüktür. Çünkü dünya rakamı olan 150 milyar doların içinde bu saydıklarım yok. Spor endüstrisi için önümüzdeki sene ön görümüz şu, spor medyası yüzde 5.5 büyüyecek. Dijital spor teknolojisi yüzde 9.1 büyüyecek. Federasyonlar, ligler, kulüpler örneğin 8.1 büyüyecek ama en büyük büyüme dijital teknoloji sporları… En hızlı büyüyen e-spor… 2016 yılında 770 milyon dolara ulaştı yüzde 41.3 büyüyerek. 2020’de 1,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Öyle bir şey oldu ki, Formula 1’in final yarışı e-spor üzerinden oluyor. Her alanda müthiş bir büyüme gösteriyor. E-spor’u da Türkiye’de ilk getiren kuruluş biz olduk”.

Spor endüstrisi Hollywood'u geçti

İçerik endüstrisinin dünyada gittiği yeri Sadettin Saran şöyle anlatıyor: “Bu medya dünyasında içerik bambaşka bir noktaya gidiyor. Nereye gidiyor? Bugün Türkiye’nin nüfusu 81 milyon, önemli bölümü evinde mobil internet kullanıcısı ve her sene artıyor. Avrupa’da en genç nüfus biziz ama zaten dünyada artık televizyonların kapsamı daralırken, tablet, telefon gibi mobil cihazların payı yükseliyor. Tüm bu kanallarda içeriğin önemi çok hızlı artıyor. Youtube’a bakıyorsunuz artık herkes kendi içeriğini üretiyor. Ama içerik bambaşka noktaya gidiyor. Biz de yavaş yavaş içeriğin kapsamını büyüttük. Sadece sporda değil çizgi film dahil pek çok alana girdik. Sonra iş öyle bir noktaya geldi ki dublaj stüdyoları kurduk. Ondan sonra baktık, maçların canlı yayınlarına girdik. Türkiye’de bunu ilk biz yaptık. Buradaki maçların yurtdışına pazarlanmasına başladık. Şener Erzik ve ekibine, bunları anlattık. Bugün spor endüstrisi dünyada Hollywood endüstrisinden 6-7 kat daha büyük”.

Dünyada ilk 5'de yer alıyoruz

Yayıncılıkta nasıl gelişim geçirdiklerini de Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran şöyle anlatıyor: “Bizim mesela çıkış noktalarımızdan biri, Galatasaray’ın UEFA’yı kazandığı yıl bu maçları Singapur’a bile satmaya başladık. Sonra yavaş yavaş yurtdışında biz tanındık. Bugün, şimdi bir şey söyleyeceğim, size iddialı gelecek. Biz içerik konusunda dünyada ilk 5’teyiz. Türkiye’nin haricinde on ülkede en büyük içerik sağlayıcısıyız ve şimdi Doğu Avrupa ülkelerine giriyoruz. Orada da en büyük içerik sağlayıcısı olacağız. Dünyadan önemli bir firmayla şimdi Türkiye’de prodüksiyon işine de giriyoruz. Yerli ürettiğimizde var. Ürettik ama daha çok alıyoruz ve dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Mesela İngiltere ligini satın aldık. Afganistan için pek çok bölge için aldık. Şimdi aynı şekilde İspanya ligini, bu bölge için aldık.
Tabii fiyatlar değişiyor, 15 sene önce bütün üç seneliğine İngiltere liginin yayın dağıtım haklarını 150 bin dolara almıştık. Bu yıl 15 milyon euroya senesini aldık. 3 yıllık anlaşmamız 45 milyon euro”.

15 Temmuz kanal kurdurdu!

Kendi kanalımız S Sport, içeriğine döneyim. Son dönemde 45 milyon Euro’ya aldığımızda bu hakları aslında çok sıkıntı yaşadık. Çünkü 15 Temmuz oldu. Büyük sıkıntılar oldu ve Digitürk TMSF‘deydi. Yayınları alan çıkmadı. Bizim elimizde kalması gibi bir durum vardı. Biz onun üzerine, benim hep hayalimdi aslında ve bu sıkıntılı durumdan bir başarı öyküsü çıktı. 1989’lu yıllarda Amerika’ya gittiğimde kapı, kapı dolaştığımda, dünyanın en büyük spor kanalına gitmiştim. Sonra dünyanın en büyük Network’ü oldular. Dünyanın en büyük spor network şirketi ESPN’den bahsediyorum.

Benim hayalim acaba bizim de bir gün kanalımız olur muydu? Bugün S Sport’u kurduk. Yani kimse almayınca bu yayınları üzerine 30 milyon Euro daha koyup kanal kurduk. Krizden fırsat çıktı diyebiliriz. O günkü yaşadıklarımız gerçekten tez konusu olur. O sıkışık ve kaos ortamından S Sport kanalı doğdu. Şu an S Sport 4-5 platformda yayınlanıyor. İçinde dünyanın en zengin içerikleri var. Formula 1, NBA, Eurolig ve pek çok farklı içerik.

OTT TV’yi Türkiye'ye getiriyor

Yine içerik konusundan devam edersek, Türkiye’de yapmak istediklerini şöyle anlatıyor Sadettin Saran: “1989 yılında ilk ESPN’e görüşmeye gittiğimde, adam bana Türkiye nerede diye sormuştu. Spor içeriği konusunda hızla büyüyoruz şimdi OTT modelini Türkiye’ye getiriyoruz. Bu içerik olayı öyle bir noktaya gitti ki, bugün artık Amazon, Facebook, Google canlı yayınlar yapıyor. OTT (Over-The-Top TV), televizyon ve video içeriklerinin internet ağı üzerinden internete bağlanabilen cihazlar vasıtasıyla izleyicilere ulaştırılması. 5 maçı aynı anda vereceğiz bu kanaldan. Şu maçı izleyim bu maçı izleyim, onu verdiniz bunu vermedin kalmayacak. S Sport Plus diyoruz, ayda 200 saat canlı yayın vereceğiz. Bir yıl içinde 300’den fazla final maçı, 200’den fazla NBA maçı, 120’den fazla tenis maçı, 60’dan fazla UEFA karşılaşması, boks, Formula 1 gibi pek çok şey olacak. Bu arada tematik radyoları seviyoruz. Saran Radyolar Grubu; bünyesindeki Radyospor, Radyo Trafik (İstanbul, Ankara ve Marmara), Radyo Slow Time ile her gün milyonlarca kişiye ulaşıyor. Eskiden taksiciler, benimle fotoğraf çektirirdi Fenerbahçe Başkanı diye, şimdi Radyo Trafik’in sahibiyim diye fotoğraf çektiriyorlar”.

Biz turizm işini çok sevdik

Saran Group Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran son girdikleri turizm alanıyla ilgili şunları anlatıyor: “Hırvatistan’da bulunan Grand Hotel Lav & Grand Marina Lav’ı satın alarak Turizm sektörüne girdik. Ülkenin 2. büyük şehri olan ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Split kentinde yer alıyor. Burayı satın alan şirketin hissedarıyız ama, biz yönetmiyoruz. Le Meridien Grubu işletiyor şu anda. Adriyatik Denizi kıyısında 5 yıldızlı; 381 odalı, 800 metrelik özel plajı, açık ve kapalı yüzme havuzları, farklı konseptteki 12 restoran, bar ve kafesi, SPA merkezi olan bir tesis ve yaz aylarından çok memnunuz. Doluluk oranı yüzde 90’ın üzerinde. Bu bölgeyi de çok sevdik, bu işi de çok sevdik. Biz buranın sahibi olan şirketin çoğunluk hisselerine sahibiz. ABD’li ve diğer birkaç ortağımız daha var. Hem bu bölgede hem de farklı coğrafyalarda bazı yerlere teklifler verdik. Olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama dediğim gibi bu işi sevdik ve büyümeyi düşünüyoruz. Biz aslında Çek Cumhuriyeti’nin çok büyük bir markası vardı. Çok tanınan bir seyahat acentesi, 450 noktada olan, 19 ülkede faaliyet gösteren bir acente ilk onunla bu işe girdik ve bu şekilde devam ediyor”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar