“Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0”
Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) 24-27 Mart’ta Antalya’da gerçekleştireceği 23. BİMY Semineri'nde, kamu ve özel sektör yetkilileriyle “Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0” konusu masaya yatırılıyor.
TBD’nin efsane başkanlarından, halen Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı'nı yürüten Rahmi Aktepe ve TBD başkanı İlker Tabak ile benim de panelist olarak konuşacağım “Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0” ana temalı semineri konuştuk.
Rahmi Bey'in yorumu şöyle:
“Bilişim sektöründe 'Bahar buluşması' olarak bilinen Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri (BİMY) Seminerlerimiz, kamu ve özel sektörde çalışan üst, orta düzey yöneticilerin mesleki gelişimi ve dayanışmalarını artırmayı amaçlayan; sektördeki küresel gelişmelerin, yeni trendlerin, teknolojik yeniliklerin değerlendirildiği bir etkinliğimizdir.
Endüstri 4.0, kamu ve özel sektördeki başarılı bilişim projelerinin ihracat potansiyellerinin geliştirilmesi, kamu projelerinin gerçekleştirilmesinde özel sektör birlikte çalışabilirliğinin geliştirilmesi, kamu kritik altyapılarında siber güvenlik doktrininin oluşturulması gibi konuları ele alacağız. Çağrılı Konuşmacılarımız, katılımcılara yeni ufuklar ve bakış açıları kazandıracak etkinliğimize değer katacaklar. Katılımın geçen senelerden daha yüksek olacağına inanıyor emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”
Sevgili Başkan İlker Tabak ise, program ve konuşmacılarla ilgili şu bilgileri bilgiler verdi:
“Etkinlik, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Dijital Türkiye Platformu tarafından destekleniyor.
Etkinlik boyunca birçok konuşma, panel ve oturumda Sanayi 4.0 ile hayatımıza girecek olan yeni trendleri, çalışma modellerini, gelecekte bizi nelerin beklediğini birlikte öğreneceğiz.
Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın katılımlarının beklendiği etkinliğe bilişim, otomotiv, sağlık sektörlerinden ve kamudan üst düzey yöneticiler katılacaklar.”
Tabak, konuşmasına seminerde ele alınacak konular ve konuşmacılar hakkında özet bilgilerle devam etti:
“Örneğin; inovasyonun ve üretimin yeniden topluma inmesini sağlayan 'Maker Hareketi'nin Türkiye'deki en büyük topluluğu Makers Türkiye Kurucusu Ongun Tan; eğitimden sağlığa, endüstriden sosyal hayata hareketin yarattığı dönüşümünü anlatacak ve ABD'de garajlardan gelen yenilik haberlerinin Türkiye'den de çıkabileceğini vurgulayacak.
Koray Özer, Ernst & Young EMEIA Bölgesi Dijital Hizmetler Direktörü Ahmet Hasanbeşeoğlu; 'Dünya’da ve Türkiye’de Sanayi 4.0’ın ekonomik etkisi ne kadar olacak?'
Türkiye özellikle ‘Additive Manufacturing’ için ‘3D’ merkez olabilir mi? Türkiye için verimlilik mi, azalan maliyetler mi yoksa yeni gelirler mi hedef olmalı? Sanayi 4.1 , 4.2 ve 4.3 gerçek fayların oluşacağı dünyada Türk yazılım ve donanım şirketleri için neler yaparsak başarılı oluruz?' sorularını irdeleyecek.
Sanayi 4.1, 4.2 ve 4.3 ile hayatımıza girecek yeni kavramları 'Operasyonel Teknolojilerin – IT ile Entegrasyonu', 'Büyük Veri, Analizler ve Makinelerin Öğrenmesi','Dijital İkiz Yeni İş Modeli', 'Mavi Yakalıların Robotlaşması', 'Robotların İnsanların Yerine Geçmesi' ve 'Giyilebilir Teknolojileri' ele alarak geleceğin nasıl şekilleneceğini anlatacak.
Ülkemizin küresel değer zincirlerine entegrasyonundaki yeni fırsatların konuşulacağı 'Sanayi 4.0 Ulusal Fırsat Pencereleri' oturumuna Siemens Türkiye Genel Müdürü Ali Rıza Ersoy, Scheer Türkiye Genel Müdürü Çağrı Tolga Avşar, GE Türkiye Stratejik Yatırımlar, Küresel Büyüme & Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Operasyonları İcra Direktörü Erdoğan Çeşmeli ve Bites CEO’su Uğur Coşkun katılacaklar.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Başkanı Cengiz Ultav, Sanayi 4.0 bağlamında ülke kalkınma hedeflerine ulaşmada yapmamız ve yapmamamız gerekenleri 'Neyi Yapmalı, Neyi Yapmamalı?' oturumda masaya yatıracak.
Sağlık sektörünü Sanayi 4.0 bağlamında tartışmaya açıyoruz. 'Şimdi Hareket Zamanı' oturumunda Sabancı Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahattin Koç ve Acıbadem Sağlık Grubu Bilgi Teknolojileri Direktörü Kemal Kaplan sağlık sektöründeki yenilikleri bizlerle paylaşacaklar.
Atılım Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Göksel Durkaya, yoğun Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda Nano Teknolojik Araştırmalarını anlatacak.”
“Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0” seminerinin “Sanayi 4.0”ın bilinirliğinin artmasında katkısı olacağı inancı ile başarılı geçmesini diliyorum.