“Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0” seminerinden notlar...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 24-27 Mart’ta, Antalya’da gerçekleştirdiği, benim de “DÜNYA Gazetesi Köşe Yazarı” şapkamla panelist olarak katıldığım 23. BİMY Semineri'nde, Bilişim ve İletişim Teknolojileri'nin (BİT) kamu ve özel sektördeki yetkin uzmanlarca  “Bilişimle Kalkınmada Sanayi 4.0” masaya yatırıldı... 

Geçtiğimiz günlerde TÜSİAD'ın düzenlediği “Sanayi 4.0” konferansında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri Işık; “Ar-Ge yasasında olduğu gibi, Sanayi 4.0'da da kamu-özel sektör temsilcileri ve STK'larla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadesiyle STK'lara bu süreçlerde önemli görevler yüklemişti. Bakanın bu yaklaşımı salondaki tüm izleyicilerin beğenisini kazanmıştı. Bu seminere de katılması beklenen Sayın Işık’ın yoğun yurtdışı programı nedeniyle toplantıya katılamayacağı  bilgisi verildi.

Bakanın katılamama gerekçesini doğal karşılamakla birlikte, seminerin açılış konuşmalarında  Bakan Yardımcısı, Müsteşarı ya da Müsteşar Yardımcısı düzeyinde bir konuşmacının katılımı ile bakanlığın görüşleri ve çalışmaları dile getirebilinirdi.

TBD Başkanı İlker Tabak açılış konuşmasın birinci bölümünde sektöre ilişkin şu bilgileri paylaştı: “2023 yılı için hedeflenen 2 trilyon dolarlık GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) içinde BİT payının hedeflenen yüzde 8 oranına ulaşması durumun sektörün sadece toplam verimlilik artışı yoluyla sağlayacağı katkının 71 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. G20 ülkelerinin 2016 yılında dijital ekonomiden 4.2 trilyon dolar pay alacağı öngörülmektedir. Dünyada Bilişim Sektörü’nün geleceğini akıllı üretim sistemlerinin temelini oluşturan, yani '4. Sanayi  Devrimi'nin ayrılmaz parçalarından Büyük Veri, Kurumsal Sosyal Ağlar, Nesnelerin İnterneti, Mobil Çözümler, Güvenlik ve “Bulut” belirleyecek. İnternete bağlı cihaz sayısı giderek artacak. 2009’da 900 milyon olan cihaz sayısı, 2020’de 24 milyar olacak. Bu yükseliş 4.5 trilyon dolar katma değer yaratacak. Kişi başı cihaz adedi 4’e çıkacak. 

Bu kapsamda, Nesnelerin İnterneti’nin farklı sektörlerde 4–11 trilyon dolar arasında pazar yaratması beklenmektedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2015 yılı dünya ekonomisi büyüme beklentisini yüzde 3,6’dan yüzde 3,1’e çekti. 2016 büyüme beklentisini ise yüzde 3,9’dan 3,8 oranına düşürdü. Genel anlamda bakıldığında, OECD 2016 yılında dünya ekonomisinin normalleşmeye daha fazla yaklaşacağını öngörmektedir.” 

Konuşmasının en ilginç ve dikkat çekici bölümünü ise şuydu: “Türkiye’nin Bilişim ve İletişim Teknolojileri (BİT) alanında sadece bir tüketici değil, üretici ülke olarak yer alması büyüme ve kalkınma için zorunludur.

BİT yalnızca ekonomik kalkınmanın değil, sosyal kalkınmanın da en önemli itici gücüdür.

Sanayi 4.0 ile birlikte bilişimin tüm unsurlarını, donanımı, yazılımı ve insanların yararını barındıran robot teknolojisi alanında atılacak her türlü adımın ülkemizin kalkınmasında önemli bir dönüm noktası olarak yer alacağından kuşkumuz yoktur.

Robotların insanlığı ve kendini korumak üzere tanımlanmış kurallar ile varlıklarını sürdürmeye programlandığı dünyamızda, insanların birbirlerine yapmakta olduğu her türlü saldırıyı, şiddeti, terörü ve yıkıcı eylemi görünce, duygu ve ruhtan yoksun robotlar karşısındaki insanlık duruşumuzu yeniden sorgulamamız gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Bir robot kadar insancıl olamayacaksak kalkınsak ne olur (!), kalkınmasak ne olur? Unutmayalım ki, barışın, huzurun ve kardeşliğin olmadığı yerde kalkınma da olmaz, gelişme de...” 

Başkanın  duygu dolu bu sözleri  uzun süre alkışlandı. Çağrılı konuşmacıların ve panelistlerin birbirinden çekici konulara girmeleri ve verdikleri bilgiler BİT'nin “Sanayi 4.0”daki olmazsa olmazlığını vurgularken, Acıbadem Sağlık Grubu Bilgi Teknolojileri Direktörü Kemal Kaplan’ın tam anlamıyla başarı öyküsü olan “A Stotre” projesi, GATA METÜM Başkanı  Prof. Dr. Erbil Oğuz’un '”Projeden Ürüne: Tıbbi Tasarım ve Katmanlı Üretim'” adlı sunumu ve Sakarya Üniversitesi öğrencisi Uğur Can Bastık’ın Görme Engelliler için geliştirdiği “tactiX” projesi herkesin beğenisini kazanarak uzun süre alkışlandılar...

Seminerden derleyebildiklerim bunlar...

Semineri başarıyla gerçekleştiren TBD yönetiminin ve katkı sunan herkesin eline, diline sağlık...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar