'Bilişimle Girişimci Kadın..'
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Ankara Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği işbirliği ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın “Sosyal Sorunların Çözümünde Yenilikçi Yöntemler Mali Destek Programı” çerçevesinde desteklenmeye değer görülen “Bilişimle Girişimci Kadın Projesi"ne Altındağ Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi ile TOSYÖV de destek verecek.
Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi'nin tanıtım toplantısı, yaklaşık 200 kadının katılımıyla geçtiğimiz hafta cuma günü Ankara’da gerçekleştirildi.
“Engelleri aşıyorum, bilişimle kendi işimde evimden çalışıyorum” sloganıyla TBD Ankara Şubesi tarafından başlatılan Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi (BGK) ile ilk etapta 500 kadına ulaşılması hedefleniyor.
Türkiye Bilişim Derneği 46 yıllık bir kuruluş. Ankara ve İstanbul şube yönetim kurulu başkanlıklarına ilk kez kadınların seçilmiş olması ülkemizde bilişim sektörü adına güzel bir gelişme.
Bu yönüyle de Kadınlara yönelik bu projeyi değerli bulmaktayım. Projenin yürütücü koordinatörlüğünü üstlenen TBD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Özyazıcı Sunay ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ile projeye hakkında konuşma olanağı buldum.
Projeyi, “Derneğimiz de kadın topluluğu oluşturduk. Oluşturduğumuz topluluğun, teknolojiyi kullanan ve kullanamayan kadınların sorunlarına çözüm arayan çalışmalar yürütmektedir. Bilişimle Girişimci Kadınlar Projesi, kadın istihdamının ülkemizdeki çalışma hayatındaki olumsuz durumu nedeniyle oluşturulduğuna dikkat çekmek istiyoruz.
Araştırmalar ülkemizde 26.9 milyon kadının iş alanında olmadığını gösteriyor. Yapılan araştırmalarda;
- Kadın girişimcilerin önündeki en önemli engellerin bürokratik engeller, cesaret, sermaye, iş sahasının olmaması, kültürel baskılar-etkiler ve kapasite üstü taleplerle baş edememe olduğunu gösteriyor.
- Kadın girişimciliğinde ekosistemin önemli bir parçası olan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin önemini de ortaya koyuyor”
sözleriyle anlatan Başkan Sunay, Proje nasıl işleyecek? soruma ise;
“BGK projesi, üniversiteyi bitirmiş, çalışmayan, ev kadını veya emekli kadınlara proje çizimi, danışmanlık, eğitim, yazılım geliştirme gibi konularda bilgiye yönelik beşeri sermayelerini pazarlayabilecekleri ve evlerinden çalışabilecekleri bir ortam hazırlamayı hedefliyor.
Böylece projeye dahil olan kadınlar, bilgiye dayalı sermayelerini değerlendirebilmeleri, ticari kazanca çevirmeleri, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaları mümkün olacak ve bilgi birikimlerini e-ticaret ortamı üzerinden duyurarak, pazarlayacak ve ticari kazanç elde edecekler. Kadınlar, www.bgk.org.tr adresinden hizmet veren Bilişimle Girişimci Kadın Projesi kapsamında ihtiyaç duyacağı gerekli eğitimleri e-öğrenme sistemi üzerinden alacaklar. Sonrasında da pazar yeri ve e-ticaret sistemleri aracılığıyla ticari girişimlerini gerçekleştirecekler” diye cevap veriyor.
Kadınların toplumun şekillenmesi ve evrilmesinde çok önemli role sahip olduğunu vurgulayan, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe ise, “Kadınlar, erkekle aynı şartlara sahip olursa Türkiye’nin geleceği çok daha güçlü olur. Mesleklerin cinsiyeti yoktur. 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için kadın istihdamının artması şart. Biz de TBD olarak neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyor ve çözümler arıyoruz. Kadınlarımızın azmi ve çalışkanlığına inanıyoruz. Şu bir gerçek ki kadın zirveyi hedeflerse onu kimse durduramaz" dedi.
Kadınları iyi eğitim almış ve girişimci rolünde olan ülkeler daha hızlı gelişiyor diyen Başkan Aktepe, Ülkemizde istihdam edilen kadınların yüzde 56’sı ücretli veya yevmiyeli çalışıyor. OECD’nin raporuna göre Türkiye’deki 15-29 yaş arası kadınların yüzde 52’si ne okuyor ne de çalışıyor. TÜİK verilerine göre ise, 15 yaş üstü iş gücüne dahil olmayan kadınların yüzde 58.7’si ev kadını, yüzde 11.4’ü de öğrencilerden oluşuyor. Bu alanda OECD ülkeleri içinde Türkiye birinci sırada bulunuyor.
Dünya kadın istihdam oranı yüzde 49.1, OECD ülkeleri yüzde 62.3 iken Türkiye’de yüzde 29.5. Türkiye’de her 100 girişimciden yalnızca yüzde 7.5’i kadın. Aslında Türkiye’deki çalışma hayatında ‘kadının hiç yeri yok’ diyemeyiz ama hak ettiği yeri alamıyor. Kadınımızın hak ettiği yeri almasının önündeki en önemli engeli eğitimsizlik olarak görüyorum. Kadınların istihdam katılımını engelleyen ve sosyal dışlanmaya sebep olan genel eğitim ile mesleki eğitimin yetersizliğidir” sözleriyle Ülkemizde istihdam edilen kadınlara ilişkin ilginç ve önemli bilgiler verdi.
Başkan Nurcan Özyazıcı Sunay ve proje ortaklarına kolaylıklar, kadın girişimci adaylarımıza da başarılar diliyorum.