Bilişim; stratejik sektör olmalı, Bilişim Bakanlığı kurulmalı...
Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda Başbakan Binali Yıldırım'ın 2017 yılını "Bilişimde Gelişim Yılı" ilan etmiş, yerli yazılımın "Bilişim ve iletişim araçlarının demokrasinin teminatı olduğu" tespitini yapmış, 15 Temmuz hain darbe girişiminin yaşandığı gece yaşananları örneklerle dile getirmişti.
Bu konuda kişisel görüşüm de "2023 hedeflerine yerli bilişim çözümleriyle ulaşmak için 2017 yılının önemli bir fırsat olarak görülmeli bilişim sektörü için önceliğin kamunun yerli yazılım kullanması olduğunu, Türkiye'nin artık her alanda milli yazılımını üretmeyi zaman geçirmeden uygulamayı koymalı. Tüm bu söylem ve saptamaların yaşama geçirilebilmesi için bilişim; Stratejik sektör olarak ilan edilmeli" noktasındadır.
"Bilişimde Gelişim Yılı" bağlamında TBD öncülük etme amacıyla bir dizi etkinlikler başlattığına tanık oldum. Örneğin benim de konuşmacı olarak katıldığım, bilişime yön verenleri buluşturan "Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri BİMY'24 Bilişimde Bahar Buluşması"
Bu yılki teması, 'Bilişimde Gelişim, Bilişimle Gelişim' olan seminer 27-30 Nisan tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirildi.. Seminere, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, kamu, özel sektör ve üniversitelerin üst düzey yöneticileri ile bilişim ve iletişim teknolojilerine yön verenler katıldı.
Açılış konuşmasında, KOBİ'lerin değişim ve dönüşümü konusunda çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de, "Çünkü bilmekteyiz ki bu rekabet zemininde öne geçmenin tek yolu öncelikle KOBİ'leri değişim ve dönüşüm sürecine katmaktan geçtiği büyük bir toplumsal kabule ulaşmıştır.
KOBİ'lerimizde değişime, girişimci olmaya, rekabetçi güç kazanmaya şiddetli bir istek doğmuştur. Sorun KOBİ'leri değiştirecek ve dönüştürecek kalıcı bir politik çerçevenin oluşturulamamasıdır.
Makro düzeyde sağlanmış olumlu gelişmelere rağmen mikro düzeyde KOBİ'lerin, küresel rekabetin gerektirdiği yapılanmada zorlandıkları gözlenmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşlarının e-dönüşümü, bilişim sektörünün gelişimi ve bilişim teknolojilerinin sanayide etkin kullanımına yönelik iyi niyetli ve başarılı çalışmalar yapılmaktadır.
Ancak sonuçları itibariyle baktığımızda bilişim teknolojilerinin üretimi, yaygınlaşması ve küresel pazarda yer alması konusunda bir yol haritası belirlemekte zorluklarımız olduğu gözlenmektedir.
"Bilişimde Gelişim Yılı" ilanını büyük bir mutlulukla karşılamaktayız. Ancak hızlı bir değişim içinde olan bilişim teknolojilerinin karmaşıklığı ve sürekliliği açısından; Bilişimin stratejik bir sektör olarak ilan edilmesi öncelikli arzumuzdur. Ülkemiz gelişimini doğrudan etkileyen bu durum, ortaya konan politika ve stratejilerin sağlıklı koordinasyonu ve işbirliğinden geçmekte olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle Bilişim Bakanlığı kurulması konusundaki ısrarımızı bir kez daha yineliyoruz." ifadelerini kullandı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ise, TÜSİAD'ın "Türkiye'de Dijital Değişime CEO Bakışı" raporunun, tüm sektörlerde dijitalleşme konusunda farkındalık ortaya koyduğunu söyledi.
"Bu çok olumlu bir gösterge" diyen Bilecik, "Fakat aynı araştırmanın bir diğer bulgusu ise firmalar nezdinde güçlü ve kapsayıcı kurumsal dijital strateji hedefi eksikliği.
Kurumların dijital olgunluk düzeyi, dijitale yapılan yatırımlar, dijital kanallardan elde edilen ciro, dijital süreçten sorumlu üst düzey yönetici atanması gibi bileşenlerde önümüzde halen kat edilecek çok önemli bir mesafe olduğunu görüyoruz. Gençlerimizi 21'inci yüzyıl becerileriyle donatmak için analitik, özgür ve yaratıcı düşünme başta olmak üzere, bilgi çağının gerektirdiği becerileri önceliklendiren, kapsamlı bir eğitim reformunun hayata geçirilmesi kritik önemdedir." Sözleriyle konuşmasını sonlandırdı..
Bakan Elvan, "Büyüme potansiyelimizi gerçekleştirmek, refahımızı arttırmak ve küresel ekonomide refahımızı korumak için üretkenliğimizi arttırmak zorundayız. Üretkenliği arttırmak için bilgi temelinde yenilikçiliği geliştirmek artık zorunlu hale gelmiştir. Dijitalleşmeyi sağlayan teknolojilere yatırım, bunun için kilit önem taşıyor.
Ülkemizin bu sürecin fırsatlarından en etkin şekilde faydalanmasını sağlayacak politikaları geliştirilmesi ve uygulanılması için tüm ekonomik aktörlere ve özellikle ülkemizin bilgi ve iletişim teknolojisi sektörüne çok önemli görevler düşüyor.
Bilgi ekonomisine geçiş gibi iddialı bir hedefe ulaşmak için, her kesimin ve her söyleyecek sözü olan herkesin fikrine ve desteğine ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. Ödül törenin ardından oturumlara geçildi. Bilişimde Bahar Buluşması'ndan notlarım bu kadar.