Bilişim sektöründe yetkinlikler belgelendirilecek

Tuba İLZE
Tuba İLZE EĞİTİM [email protected]

 

 

Mesleki sınav ve belgelendirme, toplumun yeni tanıdığı bir kavram. Öncelikle finans alanında öne çıkan bu eğilim,  diğer sektörlere doğru yayılmaya başlıyor. Merkezi olarak gerçekleştirilen sınavlar ile mesleki standartlar belirlenmiş oluyor. İşverenler, yeterlilikleri işe aldıktan sonra öğrenmenin yol açabileceği maliyetlere katlanmıyorlar. Merkezi sınav kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ölçme ve değerlendirme süreci sonrası edinilmiş olan lisanslara dayalı olarak işe alım kararlarının verilmesi mümkün oluyor. Dolayısıyla süreç, hem kamu kurumlarını, hem sivil toplum kuruluşlarını hem de özel sektörü kapsıyor. 
Mesleki yeterlilikle ilgili iki yıldır çalışma yapan kurumlardan bir tanesi, TÜBİDER Bilişim Sektörü Derneği. 
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun Avrupa Birliği fonlarıyla yürüttüğü "Türkiye'de Mesleki Yeterlilik Kurumunun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (UYEP)" sözkonusu. Bu proje kapsamında sağlanan hibelerle yürütülen VOC Test Merkezleri projesi geçtiğimiz hafta sonuçlandı. 
Sektörde mesleki yetkinliğe dayalı bir yapının oluşmasını amaçladıklarını söyleyen TÜBİDER Yönetim Kurulu Başkanı Erkin Fındık, mesleki belgelendirmenin sektöre asıl faydasını, sektör birliği projesi olarak ifade ediyor. Temel düşünce; bilişim sektöründe faaliyet gösterecek kuruluşların yetkin kişiler çalıştırması ve bunun hukuki bir temele dayandırılması.  
 
18 mesleğe yayılması hedefleniyor
 
Sürece iki meslekle başlanmış ve 18 mesleğe yayılması konusunda çaba harcanmış. 18 meslek İstanbul Ticaret Odası ve diğer bilişim sektörü sivil toplum kuruluşları ile birlikte belirlenmiş. 18 mesleğin altısında standartlar, dördünde yeterlilikler Resmi Gazete'de yayınlanmış durumda. Geri kalanının da bu sene içerisinde tamamlanması planlanıyor. 
Üzerinde çalışılan 18 meslek şöyle sıralanıyor:
-Bilgisayar donanım elemanı
-Ağ teknolojileri elemanı / uzmanı
-Bilgi işlem destek elemanı
-Sistem yöneticisi
-Veri giriş elemanı
-Sistem işletmeni
-BT satış elemanı sorumlusu
-BT ürün yöneticisi
-BT çözümleri uzmanı
-BT danışmanı
-Yazılım geliştirici
-Yazılım uygulamaları destek elemanı
-Veri tabanı uzmanı
-Web ve çoklu ortam tasarımcısı
-İş analisti
-BT güvenlik uzmanı
-BT güvenliği denetmeni
-BT eğitim uzman
Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin olarak düzenlenen toplantıda konuşan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş, gerek bilişim gerekse istihdam sağlayacak tüm sektörlerde mesleki yeterliliğin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Akbaş, bilgisayar donanım elemanı, ağ teknolojileri elemanı, ağ teknolojileri uzmanı konusunda sınav yapmak üzere TÜBİDER'in yetkilendirildiğini de açıkladı. 
Toplantıda ayrıca VOC Test Merkezi Koordinatörü Niyazi Saral, AB Türkiye Delegasyonu'ndan Prof. Dr. Mustafa Balcı'nın yanı sıra Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve Microsoft Türkiye Tüketici Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan da birer sunum yaptılar. 
Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ve Microsoft Türkiye Tüketici Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan, çalışmanın bilişim sektörü açısından büyük öneme sahip olduğundan bahsettiler. 
İstihdam teşviki de söz konusu 
Önümüzdeki yıldan itibaren uygulamaya geçmesi planlanan sertifikalara yönelik istihdam teşviki de söz konusu olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle beraber ilave istihdam teşvikini düzenleyen geçici 10. madde 01.03.2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş. Bu madde gereğince Mesleki Yeterlilik Kurumu'na ait yeterlilik belgesine sahip çalışanların sigorta primlerinin işveren hissesinin tamamı 12-48 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. 
Sınav ve belgelendirme süreci, Merkezi Yeterlilik Kurumu'nun gözetimi ve denetimi altında gerçekleştirilecek. Belgelendirilmek istenilen yeterliliklerde TÜRKAK Türk Akreditasyon Kurumundan Personel Belgelendirme standardına uygun oluşturulmuş sistem dâhilinde akredite edilmiş sınavlarda başarılı olanlara Merkezi Yeterlilik Kurumu, mesleki yeterlilik belgelerini verecek. Sertifikalar, Avrupa'da da geçerli olacak. 
Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun sektörlere yönelik önemli çalışmaları söz konusu. İlerleyen haftalarda bunlara daha detaylı değineceğim. Bilişim sektörüne yönelik sertifikalandırmaya ilişkin daha detaylı bilgilere http://www.voctest.org/ adresinden ulaşabilirsiniz. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar