Bilişim Sektöründe sonbahar bereketi..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Bilişim sektöründe her yıl eylülde başlayan ve yılsonuna kadar süren bir dizi etkinlikler yaşanır. 

Sonbahar’a sektör için bu nedenle bereketli mevsimlerden denilir. Düzenlenen ekinliklerden ilki Ulaşım ve erişim şurası..

Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve sn. Binali Yıldırım’ın katılımı ile ‘Herkes İçin Ulaşım ve Hızlı Erişim” temasıyla gerçekleştirilen 11. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda 2023 hedeflerine ulaşılmasını gerçekleştirecek ulaştırma sektörü için 56, posta sektörü için de 20 hedef belirlendi.

İkincisi ise 24-26 Eylül 2013’te İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “ ICT Summit NOW/Bilişim Zirvesi’13”ün ana teması “Daha hiçbir şey görmediniz!” olarak seçilmişti.

Zirvede, 25 farklı konuda 150 panel ve sunumda, 16 ülkeden 340 konuşmacının olması bilişim teknolojilerinde, ekonomide Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi bağlamında yakalayabileceği fırsatları sunmuş olması gerçekten çok önemli.

Her iki etkinliğin düzenlenmesinde katkısı olan herkese teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Yılsonuna kadar düzenlenecekler ise; CeBIT Bilişim Eurasia 24-27 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) geleneksel “Ulusal Bilişim Kurultayı” kasımda Ankara’da yapılacak.

Bilişim sektöründe gerçekleştirilen bu tür toplantılar sektöre ivme kazandırıyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre; dünyada büyümeye devam eden bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sektörünün, 2014 yılında 5 trilyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyor.
Türkiye BİT ekonomisi ise 1.2 trilyon dolar büyüklüğündeki Avrupa BİT pazarının yüzde 2’sini, 4.1 trilyon dolarlık global pazarın da yüzde 0.75’ini temsil ediyor.

TÜBİSAD’ın sektöre ilişkin “Gelişmiş ülkelerde bilgi teknolojileri (BT) harcamalarının yüzde 70-80’lik kısmı hizmetler ve yazılım kalemlerinden yüzde 20-30’luk kısmı ise donanım kalemlerinden oluşurken, Türkiye’de durum bunun tam tersi yönünde.

Hem Türkiye’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün (BİTS) Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GYSİH) içindeki payı artmalı, hem de yazılım ve servis sektörünün BİTS içerisindeki payı artmalıdır.
Türkiye’de BİTS’in GSYİH’e oranı yüzde 3.5-4 seviyesindedir, bu oran yüzde 6.5’a getirilmelidir.

Dünya ticareti içinde, BİTS ürün ticaretinin payı yüzde 13-14 civarındadır, Türkiye’de ise bu oran sadece yaklaşık yüzde 3’tür.

Sektöre ilişkin bir başka tespit ve öneriler de TBD Başkanı Prof. Dr. Turan Menteş’ten.

“Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için bilişim sektörü öncelikli alanlar arasında yer almalı.

Örneğin, 2023 hedeflerinde, bilişim sektöründe yüzde 50 yerli ürün kullanımı, 50 milyar dolar ihracat ve bunun 10 milyar dolarlık bölümünün yazılım sektörü olması öngörülüyor.

Peki, ama bu nasıl olacak denilirse, bilişim sektörünün gelişimi ve durağanlıktan kurtulması yönünde kamu ve özel sektöre düşen görevler bulunuyor.

BİT sektörünün zayıf yanlarını bir kez daha sıralamam gerekirse; Yüksek vergi oranları, bürokrasinin yavaş işlemesi, düzenlemelerin öngörülebilirliği, İhale Kurumu’nun fiyat odaklı ihale politikaları, üniversite-sanayi işbirliğinin yetersizliği, girişim sermayesi ve ortaklıkları eksikliği, fikri mülkiyet hakları ile ilgili ihlaller, teşviklerin yetersizliği, iş yapış kültürü ve iş planlama eksikliği..

Bilişim vadisi, bir an önce oluşturulmalı, geniş bant ucuzlatılarak, bilişimi tüm ekonomik faaliyetlerde yaygınlaştıracak politikalar uygulanarak talebin artırılması.

Sektörümüzün de elbette yapması gerekenler var örneğin: BİT sektörü şirketleri, farklı BİT alanlarına (özellikle Ar-Ge yapılan) yönelmiyor ve uzun vadeli teknoloji geliştirme çalışmalarına odaklanmıyor. Uzun vadeli teknoloji geliştirme çalışmalarına odaklanmak için uzmanlık dışında sermaye birikimi önem taşıyor.

Bu durumu düzeltmek, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının yeterli düzeyde olmasını sağlamak için öncelikle Ar-Ge teşviklerinin arttırılması ve üniversiteler ile doğru mekanizmaların kurulması gerekiyor.
Sektöre özel teşvikler az. 

Küçük ve orta ölçekli teknoloji üretimi yapan şirketler var olan teşviklerden yararlanamıyor.

Ayrıca yapılan çalışmaların izlenememesi de önemli bir sorun.” 

Turan Menteş’in görüş ve önerileri özetle bunlar. Bilişim sektörü Sonbahar’da görüldüğü gibi çok hareketli.

Umarım bereketi de çok olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar