Bilincini kaybeden sahaya dönemeyecek
İngiltere Futbol Federasyonu; geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla, maç içinde yaşanan kafa travmalarına bağlı sakatlıkların müdahale sürecine yeni bir boyut getirdi. Sporcu sağlığı açısından doğabilecek risklerin en aza indirgenmesi adına alınan yeni karara göre, maç içerisinde kafa travmasına bağlı sebeplerle bilincini kaybeden oyuncular daha sonra kendilerine gelseler dahi maça devam etmelerine izin verilmeyecek. Bu tür bir çarpışma yaşayan ancak bilinci açık olan futbolcuların ise sahaya dönmeleri için yapılacak ufak bir testi geçmeleri gerekecek. Bu testin “düz bir çizgi üzerinde hatasız olarak yürümek” olabileceği konuşuluyor. Ancak bu tür bir sebeple kenara gelen oyuncuların kısa süreli de olsa kenarda bekletilmelerine dayanan görüş adada tartışma konusu oldu. Kimi çevreler bunun oyun içerisinde tartışmalı durumlar yaratabileceğini savunurken, bazı futbol adamları da bu sürenin maçın seyrini etkilemeyecek kadar kısa tutulmasının nihai anlamda sporcu sağlığı açısından bir yarar sağlamayacağı görüşündeler.
Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz sezon Tottenham Hotspur’da forma giyen Fransız kaleci Hugo Lloris, Everton karşısında ciddi bir kafa travması yaşayarak oyuna dönmüş, bu durum İngiltere’de epey tartışma yaratmıştı. Konuyu bizim açımızdan önemli kılan ise, henüz geçen yıl Galatasaray-Beşiktaş derbisinde yaşanan bir olay. Kolayca anımsayabileceğiniz gibi, maçta Tolga Zengin’in oyundan çıkmasından sonra kaleye geçen Cenk Gönen, bir pozisyonda yaşadığı çarpışmanın ardından bilincini kaybetmiş ancak Beşiktaş’ın kalecisiz kalacağı fikrinden hareketle uzunca bir tedavinin ardından kaleye dönmek zorunda kalmıştı. Tehlikenin boyutu ise maçtan iki gün sonra Cenk’in ilgili pozisyonu hatırlamadığını ve kısa süreli hafıza kaybı yaşadığını açıklamasıyla anlaşılmıştı. İngiltere Futbol Federasyonu tarafından alınan karar uygulamada yaygınlık kazanacak olursa, teknik adamların 3 oyuncu değişikliği hakkını kullanma konusunda çok daha dikkatli bir strateji izlemeleri gerekebilir. Modern futbolda bu tür pozisyonların fazlalığı nazarı dikkate alındığında, bilhassa kalecilerin ve defans oyuncularının ciddi bir risk altında bulunduklarını görüyoruz.
Bu maç final maçı mı?
Yaşanan kafa travmalarının şiddetini anlatabilmek için Dünya Kupası’ndan çok çarpıcı bir örneğimiz var. Final maçında kafasına aldığı darbe sonrası sahayı terk etmek zorunda kalan Christoph Kramer’in ayağa kalktıktan sonra hakem Nicola Rizzoli’ye, “Bakar mısınız, bu maç final maçı mı?” diye sorduğu bizzat Rizzoli tarafından açıklanmıştı. Bu tür sakatlıkların tahmin edilenden çok daha ciddi sonuçlar verebileceğini ifade eden İngiltere Futbol Federasyonu Sporcu Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Ian Beasley, kalıcı hasarlardan kaçınmak için sporcuların bir an evvel tam teşekküllü bir hastaneye ulaştırılmaları gerektiğini vurguluyor. Beasley’e göre, futbolcular kendilerine geldiklerinde takım doktorlarının önerilerini yeterince dikkate almadan sahaya dönmekte ısrar ediyorlar ancak yeni kuralla birlikte bunun önüne geçilecek. Oldukça basit pozisyonlarda kafaya alınan darbelerin tetikleyeceği beyin hasarının sadece 10 dakika içerisinde bir insanın ölümüne yol açabileceğini belirten sporcu sağlığı uzmanları da yeni uygulamaya destek verdiklerini açıkladılar. İngiltere’de gündeme gelen bu yeni kural, FIFA’nın da üzerinde uzun zamandır düşünsel çalışma yaptığı bir düzenleme. Henüz FIFA tarafından resmi bir kısıtlama getirilmemiş olsa da yakın zamanda kafa travmasına bağlı bilinç kaybı yaşayan futbolcuların sahaya dönmelerinin engellenmesine kesin gözle bakılıyor. Bu noktada FIFA’yı sıkıntıya sokan konu, teknik adamların böylesi bir durumda ekstra oyuncu değişiklik hakkı tanınmasına ilişkin talepleri.
Sepp Blatter’e mektup
Konuyla ilgili görüş bildiren teknik adamlar, oyuncu değişiklik hakkının en azından 3+1 şeklinde tanımlanması gerektiğini ve artı birin sadece bu sebeple kullanılabilmesini savunuyorlar. Bilindiği gibi FIFA, oyun kurallarının değiştirilmesi konu olduğunda oldukça ince eleyip sık dokuyan bir kuruluş. FIFA resmi sitesinde, “Kafa travmalarını ciddiye alın. Hiçbir maç bundan önemli değildir” şeklinde bir ibare olsa da İngiltere Futbol Federsyonu’nun öncülüğünü yaptığı bu düzenlemeye nasıl yanıt verecekleri şimdilik belirsiz. Amerikan Beyin Sağlığı ve Hastalıkları Kongresi’nin iki başkan yardımcısı Bill Pascrell ile Thomas J. Rooney, Dünya Kupasında Álvaro Pereira, Javier Mascherano ve Christoph Kramer’in başına gelenleri izledikten sonra bu konuda Sepp Blatter’e bir mektup yazıp önlem alınması gerektiğini belirtmişler ama onlar da tatmin edici bir yanıt alabileceklerinden emin değiller.