Bilic, risk aldı ve kazandı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş’ın Olimpiyat Stadı’nda Eskişehirspor’u ağırladığı maç, belki futbol kalitesi anlamında tatmin edici değildi ama mücadele bakımından üst düzey bir karşılaşma izledik. Siyah-beyazlıların ligin son dört haftasında sadece Galatasaray derbisindeki penaltı golünü yemiş olduğunun altı koyu renk bir kalemle çizilmeli. Bu, geçen yıldan bu yana bir türlü dengeye kavuşamayan savunmanın istikrarı yakalamış olması bakımından önemli.

Öte yandan, aynı dört haftalık sürede Beşiktaş’ın sadece iki gol atabildiği de gözden kaçırılmamalı. Bursaspor maçının 72. dakikasında Almeida’nın zorlayarak attığı gol ve bu karşılaşmanın 89. dakikasında Ersan’ın duran topu kovalayarak takımını öne geçirmesi. Açık söylemek gerekirse, savunmasıyla rakiplerine çok rahat pozisyon vermeyen Beşiktaş’ın ligin ilk yarısındaki dikine, delici ve ısrarlı hücum etme özelliğini giderek kaybetmeye başladığı görülüyor. Fernandes’in gözden düşmesi, Almeida’nın sakatlıklarla boğuşması, Oğuzhan’ın bir türlü tempolu antrenmanlar yapamaması, cezalı oyuncular… Saydığımız gelişmelerden hangisi ortaya çıkan tabloda daha etkili olmuştur bilemeyiz ancak santrfor arkası oynayan üçlünün (klasik takım yapılanmasında bu oyuncular: Olcay, Oğuzhan ve Gökhan Töre) gol ve asist performanslarının düştüğü tespit edilip bu aksaklığı giderme yolları aranmalı.

Antalyaspor maçına oranla Beşiktaş’ta teknik direktör Slaven Bilic’in daha fazla risk almaya yönelik hamleler yaptığını söyleyebiliriz ki, bu hamleler siyah-beyazlıların çok önemli üç puanı almasına direkt etki etti. Beşiktaş golü bulduğu dakikada Gökhan, Holosko, Mustafa Pektemek, Kerim Frei ve Oğuzhan aynı anda sahadaydılar. Forvet özellikli bu beş oyuncu pozisyon yaratma konusunda çok dişe dokunur bir iş çıkartamasalar da Eskişehirspor defansının klasik yerleşimini bozdukları ve kırmızı-siyahlıları her geçen saniye geriye itmekte oldukları açıkça görülüyordu.

Bu noktada Eskişehirspor ve Ertuğrul Sağlam’a yönelik bir eleştiri getirmek gerekirse, ligin ilk yarısındaki Beşiktaş maçını da 70.dakikada Ömer Şişmanoğlu’nun kafa golüyle 1-0 kaybeden kırmızı-siyahlı takımın, skoru koruma veya maçı tutma konusunda gösterdiği gayretin ötesinde bir arayışa girmediği söylenebilir. Eskişehirspor; ligin 24 haftalık geçmişinde 4 maçı 1-0’lık skorla kaybederken, 4 maçta da rakipleriyle 0-0 berabere kalmış. Sekiz maç, şu ana kadar oynanan kısmın üçte biri eder. Her ne kadar sezon içinde kadronun kısmen erozyona uğradığı görülüyorsa da Ertuğrul Sağlam’ın ofansif bakımdan daha etkili bir takım oluşturabilecek bir oyuncu grubuna sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Her iki ekibi sezon başı hedefleri açısından başarılı ya da başarısız şeklinde değerlendirmek için erken olmakla birlikte Beşiktaş’ın tüm dezavantajlarına rağmen halen yarışın içinde kalması bile alkışa değer. Eskişehirspor ise Avrupa Kupaları hedefini yakalamakta epey zorlanacak gibi gözüküyor.

12-015.jpg

11-019.jpg

24. HAFTANIN SEYRİ

Elazığspor-Kasımpaşa

Golcüler sustu- Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında Elazığspor ve Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Bol pozisyonlu geçen karşılaşmada iki tarafın geliştirdiği ataklar sonucu gol gelmeyince takımlar sahadan birer puanla ayrıldı. İlk 45 dakikalık bölümde konuk lacivert-beyazlılar biraz daha etkili gözükürlerken, ikinci yarıda tehlikeleri geliştiren takım ise ev sahibi Elazığspor oldu. Bu sonucun ardından Elazığspor puanını 27’ye çıkarırken, Kasımpaşa puanını 35’e çıkardı. Spor Toto Süper Lig’in 25. haftasında Elazığspor, Eskişehirspor deplasmanına konuk olacak. Kasımpaşa ise kendi evinde Gençlerbirliği ile karşılaşacak.

Bursaspor-Kardemir Karabükspor
Sonucu penaltı belirledi- Süper Lig’in 24. haftasında Bursaspor ile Kardemir Karabükspor karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadı’nda yeşil-beyazlı ekibin cezası sebebiyle bayan ve çocuk taraftarlar önünde oynanan ve Halis Özkahya’nın yönettiği mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 1-0’lık skor ile Bursaspor oldu. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren tek golü, 83. dakikada penaltıdan Fernandao kaydetti. Konuk ekip Kardemir Karabükspor ise mücadele boyunca gol sevinci yaşayamadı. Alınan bu sonucun ardından Bursaspor puanını 34’e yükseltirken, Kardemir Karabükspor ise zorlu deplasmandan eli boş dönerek 34 puanda kaldı.

Kayseri Erciyesspor -Torku Konyaspor
Kritik maç Erciyes’in- 24. haftada sahasında Torku Konyaspor’u ağırlayan Kayseri Erciyesspor, karşılaşmayı 1-0 kazanmayı başardı. Son haftalarda yaptığı çıkışla dikkat çeken Kayseri Erciyesspor, ara transferde kadrosuna kattığı ve performansıyla Portekiz milli takımına kadar yükselen Edinho’nun 56. dakikada attığı golle 1-0’lık galibiyete uzandı. Kayseri Erciyesspor bu galibiyetin ardından puanını 25 yaparken Torku Konyaspor 28 puanda kaldı. Torku Konyaspor Süper Lig’in 25. haftasında Gaziantepspor’u konuk ederken, Kayseri Erciyesspor deplasmanda Fenerbahçe ile puan mücadelesine çıkacak.

Gaziantepspor-Kayserispor
45 dakikada 3 puan- Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında Gaziantepspor ve Kayserispor karşı karşıya geldi. Kamil Ocak Stadyumu’nda oynanan mücadelede Kayserispor’un tek golü 23. dakikada Henrique Sereno’dan geldi. Gaziantepspor’un gollerini ise 72. dakikada penaltıdan Cenk Tosun ve 77. dakikada Traore kaydetti. Maçı 2-1 ev sahibi ekip Gaziantepspor kazandı. Maçın 31.dakikasında Gilles Binya’nın kırmızı kart görmesiyle kırmızı-siyahlılar kalan bölümü 10 kişi oynamak zorunda kaldılar. 71’de ise bu kez Kayserispor’dan Alper Uludağ kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı.

Gençlerbirliği-Sivasspor
Geriden gelip kazandılar- Spor Toto Süper Lig’in 24. haftasında Gençlerbirliği, Sivasspor’u ağırladı. İlk yarıyı 1-0 yenik kapatan siyah-kırmızılılar, ikinci yarıda bulduğu 2 golle 3 puanı almasını bildi. 19. dakikada Radkov’un kendi kalesine attığı golle 1-0 yenik duruma düşen Gençlerbirliği, 59’da Stancu ve 82’de Jimmy Durmaz’ın golleriyle mücadeleyi 2-1 kazandı ve puanını 28’e yükseltti. Sivasspor ise 36 puanda kaldı. Konuk takımda Kadir Bekmezci 42.dakikada kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. 25.haftada Gençlerbirliği deplasmanda Kasımpaşa ile Sivasspor sahasında Trabzonspor ile karşılaşacak.

MP Antalyaspor-Çaykur Rizespor
Son gülen Rizespor oldu- Süper Lig’in 24. haftasında Medical Park Antalyaspor evinde Çaykur Rizespor ile karşılaştı. Akdeniz Üniversitesi Stadı’nda oynanan mücadeleyi Karadeniz ekibi 2-1’lik skorla kazandı. Antalyaspor mücadelenin henüz 7. dakikasında Lamine Diarra’nın golü ile öne geçerken, Rizespor son yarım saatte açıldı. Yeşil-mavili ekipte Leonard Kweuke sahneye çıktı ve 63. ile 67. dakikalarda attığı goller ile üstünlüğü ele geçirdi. Mücadele 2-1 Rizespor galibiyeti ile sonuçlandı. Süper Lig’in 25. haftasında Çaykur Rizespor evinde Beşiktaş ile karşılaşırken, Medical Park Antalyaspor deplasmanda Akhisar Belediyespor’a konuk olacak.

Gol olup yağdılar

Galatasaray, 24.haftada sahasında konuk ettiği Akhisar Bld. Spor’u 6-1 gibi farklı bir skorla mağlup ederek, evine eli boş gönderdi. Karşılaşma taktik anlamda 6-0’lık Bursaspor karşılaşmasıyla büyük benzerlikler gösterdi. Tıpkı Bursaspor gibi Akhisar Belediyespor da dirençsiz bir takımla sahaya çıkınca, Galatasaray’ın yetenekli ayaklarına meziyetlerini sergileme fırsatı verdi. Dinlendirilmesi tartışmalara konu olan Drogba adeta gençlik günlerinden örnekler sunarken, Sneijder ve Burak da performanslarıyla parmak ısırtan isimler oldular. Ege temsilcisi özellikle orta alanda Bilal ve Merter’in eksiklerini fazlasıyla hissetti. Hamza Hamzaoğlu’nun maç sonunda da belirttiği gibi fark açıldıkça Akhisar Belediyespor’lu oyuncuların oyundan düşmeleri de skor üzerinde etkili oldu.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016