Bilgisayarların değişen yüzü

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

İki hafta önce Google'ın Chromebook stratejisi ve gelecek yeni ürünler hakkında bir değerlendirme yapmıştım. Görüşlerimde halen bir değişiklik olmuş değil. Chromebook veya benzeri bulut tabanlı ürünlerin çok ciddi fiyat avantajı sağlamadıkları müddetçe pazarda yerinin zor olacağını düşünüyorum. Öte yandan bu hafta düzenlenen Computex Taipei fuarında üreticilerin yeni nesil cihazları ile tanışmış olduk. Sektörün hangi yöne gittiğini görmemiz açısından bu fuarların önemi büyük. Fuarda tanıtılan cihazlardan gördüğüm en büyük sonuç şu ki, Apple iPad ile büyük bir devrimin öncüsü olurken artık klasik taşınabilir PC mantığı yerle bir olmuştur.

İki konu bu görüşümün pekişmesini sağladı. Az evvel bahsettiğim gibi Computex fuarında lansmanı yapılan ürünlerin hemen hemen hepsi, klasik notebook konseptinden farklılaşıyor. Asus'un Padfone'u, MSI'ın Enjoy Tablet'i ve Intel'in mobil pazardan daha fazla pay kapma çabasındaki Ultrabook'ları ile geleceğin çalışanlarının artık notebook yerine farklı cihazlar tercih edeceklerini görmüş oluyoruz. Görüşümün pekişmesine vesile olan ikinci olay ise, Türkiye'nin önde gelen CIO'ları ile gerçekleştirmiş olduğumuz "2011 Bilgisayar Vizyonu" toplantılarından elde ettiğim izlenimler. Dünyanın önde gelen bilgisayar üreticilerinden Lenovo ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu toplantılarda, kurumların bilgisayar seçimi konusunda hangi kıstaslara önem verdiği ve gelecekte kurumlarda ne gibi bilgisayarların kullanılacağını tartıştık.

Toplantıda dile getirilen görüşler oldukça ilginçti.

Örneğin bir zamanlar kurumların çalışanlara notebook vermesinin bir nevi ödül ve kurum aidiyetini artırıcı bir faktör olduğu konusunda hemfikir olduk.

Ancak daha ilginç olan günümüz ve gelecek tercihleri oldu. IT'nin başındaki yöneticilerin ortak fikri şudur ki, artık uzun sürede açılan, ağır, hantal ve zamanla güçten düşen notebooklar zamanla tercih edilmeyecek. Kurumlar şimdilik iPad'e temkinli yaklaşıyorlar. Çünkü hem güvenlik sorununu tam olarak çözebilmiş değiller hem de Windows'a mahkûm olan kurumsal uygulamaları ile bağlantı sorununu aşamıyorlar. Aslında hemen hemen hepsinin beklentisi kurumsal ihtiyaçları da karşılayacak bir tablet PC'nin ortaya çıkması. Belki Intel'in yeni Ultrabook'larında kullanacağı hızlı açılma teknolojisi ve Windows tabanlı dokunmatik cihazları bu anlamda daha cazip gelebilir.

Şimdilik kurumlarda bilgisayar değişimi çok hızlı olmayacak. Hele güvenliği had safhada önemseyen CIO'lar için kontrol edemedikleri bir cihazı kuruma sokmaları neredeyse imkânsız. Ancak yeni nesil çalışanların daha yenilikçi cihazlara olan ilgileri kurumlardaki bu değişime öncülük edecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019