Bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olanlar, geleceğe de sahip olurlar
Üyesi olmaktan onur duyduğum Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) öncülüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve KOSGEB'in işbirliği ile gerçekleştirilen “1. İstanbul KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi”, “Akıllı Üretimle Küresel Rekabet” temasıyla, 3 Mayıs’ta İstanbul’da InterContinental Otel’de düzenlendi.
Davetli olarak katıldığım özellikle seçilen ana temanın konuşmacılar ve programda yer alan panel ve panelistlerin görüşleri yönüyle de çok önemsediğim bu etkinlikten derleyebildiğim notları sizlere aktarmak istiyorum.
KOBİ’leri küresel alanda atağa kaldıracak kongrenin açılış konuşmalarını; TBD İstanbul Şubesi Başkanı Deniz Tiryakioğlu, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkcıoğlu, İSO Başkan Vekili Adnan Dalgakıran, İTO Başkan Vekili İsrafil Kuralay ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik yaptılar.
Açılıştaki konuşmalara gelirsek; TBD İstanbul Şubesi Başkanı Deniz Tiryakioğlu’nun konuşmasındaki; "Ekonomimizin temel taşı KOBİ’lerdir ve önceliğimizdir. Dijitalleşme tercih değil, Türkiye için önceliktir. KOBİ’lerin dijitalleşmesi de işlerinin daha verimli yapılması ve sürdürülebilir olması açısından önemlidir. KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak için dijital dönüşümün etkilerini gün boyunca panellerde ve bu bağlamda düzenleyeceğimiz diğer etkinliklerimizde işleyeceğiz” sözleri günü özetleyen bölümü “KOBİ’lerin en büyük sorunu dijitalleşememeye TBD olarak çözüm arayışlarını sürdürmeye kararlıyız”ı vurguluyordu.
Genel Başkan Rahmi Aktepe TOSYÖV'de önceki yıllarda genel sekreterlik ve başkanlık yapması nedeniyle KOBİleri çok yakından tanıdığını “Bilgi ve iletişim teknolojilerine sahip olanlar, geleceğe de sahip olurlar” sözleriyle başladığı konuşmasını; “İstihdam yaratma, girişim geliştirme ve bölgesel kalkınma aracı olarak önemli görevler üstlenen KOBİ’ler, ülke ekonomisinin dinamiğidir. Bilişim ise gelecektir, güçtür! Biz geleceğimize sahip çıkmak için, küresel dünyanın oyun kurallarını iyi bilerek daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. olmak gerekiyor.
Rekabet, yaşamın her aşamasında var. Ancak KOBİ’ler için rekabet edebilirlik hayati bir meseledir. Rakiplerin her geçen gün artması ve rekabetin küresel boyuta ulaşması, KOBİ’leri rekabete etki edecek her konuyu takip etmeye zorunlu kılıyor. Takip eden değil, takip edilen olmalıyız..
Bu takibi, izleme ve değerlendirme olarak görmek yeterli değil! Takip eden değil, takip edilen olmak, Ar-Ge, inovasyon ve yeni tasarımlarla ürün, hizmet ve pazarlama olanaklarını geliştirmek, pazarda var olmak çok daha önemli. Rekabet gücüne sahip olmanın en etkili yolu; bilim, teknoloji ve bilişimden geçiyor. Bilişimin sağladığı olanakların yanı sıra, bilişim teknolojisinin hızlı gelişiminin doğurduğu sonuçları da dikkate almak gerekiyor.
Dolayısıyla KOBİ’lerin bilişimle entegrasyonunu sağlamak için çok daha etkili yollar bulmak zorundayız. KOBİ’ler bilişim yatırımlarına proje yaklaşımıyla bakarak ve proje takımları oluşturarak bilinçli bir alıcı olmayı becerebilmelidir. Ülkemizin uzun vadeli politikaları, ekonomik büyümenin yanı sıra, insani gelişmişlik, hukukun üstünlüğü, bilişim toplumu, uluslararası rekabet gücü, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik boyutlarını da içerecek şekilde çok yönlü bir anlayışla oluşturulması ve bütüncül bir bakış açısıyla hayata geçirilebilmesi için önceliğimiz elbette nitelikli insan gücü olmalıdır. İnsan gücünün en iyi şekilde yetiştirilmesi ve eğitilmesi için, ilköğretimden üniversiteye kadar etkili, kaliteli ve sektörün ihtiyaçlarına cevap veren eğitim programları ortaya konmalıdır. Bu kapsamda, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve niteliklerinin sürekli olarak geliştirilmesinin yanı sıra, bugün orta ve yükseköğretimde yaklaşık yüzde 5 olan nitelikli insan gücünün ülke içinde iyi değerlendirilmesi ve ayrıca beyin göçünün önlenmesi gerekmektedir” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Diğer konuşmaların değindikleri konular da ilgiyle izlendi..
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Adem Şahin’nin yönettiği “Dijital Dönüşümde Yeni Fırsatlar ve KOBİ’ler”, başlıklı özel oturumu ilgiyle izledik..
Öğleden sonraki paneller bölümünde ise; Sabah gazetesi yazarı Timur Sırt’ın yönettiği “Robotlar ve Bilişim Güvenliği” başlıklı panel ile Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü Göker Sarp’ın yönettiği “KOBİ’ye Güç Veren Çözümler, Finans Olanakları ve Destekler” konulu panellerde Panelistler verdikleri bilgiler, değerlendirmeleri ve önerileriyle, açılışta konuşmacıların değindiği konular ve görüşleri izleyicilere deyim yerindeyse bu etkinliğe iyi ki gelmişiz dedirttiler.
Benim de keyif aldığım “1. İstanbul KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi”inden aktarabildiklerim özetle bunlar..