Bilançolar ve IMF iyimserliği
Finansinvest - Şevket Keresteci
İyimser algılamaların sürdüğü ve yatırımcı iştahının korunduğu bir hafta yaşadık. ABD'de olumlu başlayan üçüncü çeyrek bilanço dönemi bu hafta çok sayıda önemli şirket ile devam etti. Bunlar arasında Intel, Johnson&Johnson, JP Morgan, Morgan Stanley (Çarşamba); Goldman Sachs, Citigroup,Google;General Electric ve Bank of America öne çıkıyordu. Bu şirketlerin çok uluslu yapıları ile küresel ticari ve mali sistemin büyük bölümünde faaliyet göstermeleri bilançolarının da önemli bir gösterge olmasını sağlıyor. Ayrıca bu hafta Avrupa'da da önemli şirketlerinüçüncü çeyrek sonuçları takip edilecek..
Yurtiçine baktığımızda IMF odaklı beklentiler korunurken konuya ilişkin haber akışı da sürüyor. Son dönemde artan beklentiler, bu Cumartesi günü (17 Ekim) Meclis'te başlayacak bütçe görüşmeleri öncesinde IMF'nin Orta Vadeli Program ve Mali Plan ile ilgili görüşlerini sunması yönünde. Hükümet'in görüş istediği bu konularda IMF'nin vereceği cevap ve eleştirileri merak ediliyor. Ancak, genel beklentiler IMF'nin destek vereceği yönünde. Buna rağmen, Hükümet'in bir "B" planı hazırlığında olduğu ve IMF ile yeni stand-by imzalanmaması durumunda özelleştirme ve Varlık Barışı gelirlerinin devreye sokulmasının hedeflendiği speküle ediliyor.Buna göre , 2010'da Avrupa ülkelerinden daha yüksek büyüme öngören Hükümet, özellikle iç borçlanmada görülen yüksek talepten ve gelecek yıl tahsil edilecek 5,1 milyar dolarlık özelleştirme gelirlerinden faydalanmayı amaçlıyor. Anlaşma yapılmadığı takdirde uygulanacak "B" planının içeriği ekonominin istikrarı için önem taşıyacaktır. Bu konuda, IMF'nin eleştiri dozu ve yeni taleplerinin olup olmayacağı kritik önem taşıyacaktır.Ayrıca IMF gündemine ek olarak, MB Para Politikası Kurulu'nun (PPK) Perşembe günü gerçekleştireceği toplantı da yakından izlenecek. PPK'nın mevcut durumda %7,25 seviyesinde olan politika faiz oranını 50 baz puan indirmesi ve %6,75 seviyesine çekmesi bekleniyor. Buna göre fonlama faizi de %7'nin altına gelerek Türkiye tarihinin en düşük seviyelerine ulaşacak. PPK'nın karara ek olarak yayınlayacağı kısa metinde vereceği mesajlar, geleceğe dönük faiz beklentileri açısından da yatırımcılara rehber olacaktır. Faiz indirimlerinin yavaşlayarak da olsa bir veya iki toplantı daha sürmesini bekliyorum.
Özellikle yurtdışında Eylül sonu itibariyle satış baskısı altında kalan piyasalar, geçtiğimiz hafta ABD bilançolarına odaklanarak olumlu bir seyir izledi. Bilançoların beklentilerden daha iyi sonuçlara işaret etmesi piyasaları destekliyor.Yurtiçine baktığımızda ise IMF gündeminin hızlanması İMKB'de 50 bin seviyesiningeçilmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta TL bazında yaklaşık %7 getiri sağlayan İMKB 100 endeksi, bu hafta da olası kar satışlarına rağmen olumlu seyrini sürdürebilir. ABD şirketlerinin üçüncü çeyrek bilanço dönemine girmeleri ve Avrupa'da bilanço açıklamalarının başlaması ile piyasalar üzerinde hareketlilik artabilir. Özellikle ABD'de bu hafta açıklanacak olan banka ve sanayi şirketlerinin bilançoları yurtiçinde de etkisini gösterecektir. Öte yandan kısa vadede somut bir gelişme beklememize karşın yurtiçinde IMF gündemi ve buna bağlı iyimserlik bir süre daha devam edecektir.