Beyaz eşya ve mobilya Anadolu piyasası için önemli
Ocak ayında tüketici fiyatları % 2.46 oranında arttı.
Halkın tencere kaynatmak için satın aldığı malların fiyatındaki artış ise % 6.37 oldu.
Bir ayda % 6.37 mutfak enflasyonu, emekliler ve asgari ücretiler için hiç de iyi değildir.
2017 yılı için memur, işçi, Bağ-Kur emekli maaşları % 3.00-4.73 dolayında artırıldı. Asgari ücret % 1’in altında (% 0.8) zam gördü.
Daha ocak ayında enflasyon emekli maaşları ile asgari ücret zamlarını sildi süpürdü.
Halkın gelirlerindeki artışı aşan fiyat artışları, onların satın alma güçlerini eritiyor. Yaşam seviyelerinin düşmesine yol açıyor. Öte yandan ekonomide yavaşlama ortaya çıkıyor. Piyasa daralıyor.
Ana harcama kalemlerindeki artış, dar ve sabit gelirlilerin cebindeki parayı tüketince, insanların giyim kuşama ayıracakları para kalmıyor. Giyim, kuşam talebi düşünce giyim kuşam satanlar, ayakta kalmak için kârlarından fedakarlık ederek, tenzilatlı satışlara gidiyorlar. Hatta zararına satış yapıyorlar. İşte bu nedenle giyim kuşam fiyatları ocak ayında % 6.99 geriledi.
Ocak ayı tüketici fiyatları endeksi genel olarak şunu gösteriyor. Tüketicimiz, fiyat artışları karşısında, cebindeki para ile öncelikle evin gıda ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Artan fiyatlar nedeniyle gelirinin büyük kısmı gıdaya gidince, gıda dışı harcamalara harcayacak para kalmıyor.
Hükümet, piyasadaki durgunluğu, belli sektörlere talebi canlandırarak aşma arayışında. Daha çok birikime ve borçlanmaya dayalı harcamaların artışı için özel uygulamalar başlatılıyor.
• Konut sektöründe, “Toplu Konut İdaresi” öncülüğünde uzun vadede ucuz faiz ile konut satış kampanyası başlatılmıştı. Şimdi, alt ve orta gelir grubunun satın alacağı konutlara getirilen vergi indirimi ile konut fiyatlarında % 10 dolayında bir ucuzluk sağlanabilecek.
• Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima, elektrik süpürgesi ve ütü gibi beyaz eşyada yüzde 6.7 olan ÖTV yükü 30 Nisan’a kadar kaldırıldı. Bunun sonucu beyaz eşyada perakende satış fiyatlarının en az % 6-%7 oranında ucuzlaması bekleniyor.
• Ev, ofis ve bahçe mobilyalarında yüzde 18 olan KDV yükü, 30 Nisan 2017 tarihine kadar yüzde 8’e indirildi.
• Gezinti gemileri ile yatlar ve kotralardaki % 8 olan ÖTV sıfırlandı. KDV oranı yüzde 1’e indirildi.
Tekrarda yarar var, vergi teşvikleri getirilen harcama alanları, kaynağı birikim olan veya borçlanma gerektiren harcama konuları. Bu alanlarda vergi indirimine gidilirken, halkın tüketim harcamalarında büyük ağırlığı olan harcama konularında vergi yükleri devam ediyor.
Halkımızın ana harcama sektörü, gıda ve alkolsüz içki sektörü. Ülke genelinde toplam harcamaların yüzde 25 dolayındaki kısmı, alt ve orta gelir grubunda harcamaların yarıdan fazlası gıda ve alkolsüz içkiye gidiyor. Halkımızın en fazla harcama yaptığı gıda ve alkolsüz içkilerde % 8 veya % 18 KDV var. Buğday unu, fındık, fıstık, fasulye, nohut % 8 KDV ile satılıyor. Etlerde, yağlarda, soğan, patates, maydanozda % 8 vergi var. Kekikte, adaçayında vergi % 18 oranında...
Halkımız gıda harcamalarını hergün, devamlı yapıyor. Beyaz eşya, mobilya, yat, konut harcamaları devamlı yapılmayan harcamalar.
Maliye Bakanı, üç-dört aylık dönemde vergi indirimleri nedeniyle bütçenin vergi kaybının 1 milyar TL’yi bulacağını açıkladı. Demek ki, Hükümet önümüzdeki üç-dört ayda vergi indiriminden yararlanacak satışların 10 milyar TL dolayında olabileceğini tahmin ediyor.
Anadolu piyasası için beyaz eşyada ve mobilya’da canlanma önemli. Şehirlerde çok sayıda beyaz eşya ve mobilya bayii var. Beyaz eşyanın arkasındaki üretici gruplar güçlü ama mobilya’da satışların gerilemesi çok sayıdaki küçük üreticiyi olumsuz etkiliyor.
Eğer Hükümetin bekleyişi doğrultusunda, vergi indirimleri beyaz eşya ve mobilyada talep canlanmasına, daha doğrusu ertelenmiş taleplerin gerçekleşmesine imkan verir ise, Anadolu piyasasında önemli bir canlanma ortaya çıkabilir.