Beşiktaş'a takviye şart

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

futboll.jpg


Beşiktaş'ın son oynadığı hazırlık karşılaşmalarını futbol sevdalısı pek çokları gibi biz de meraklı gözlerle izledik. Sahada zaman zaman zayıf ışıklar veren siyah-beyazlı ekibin tam anlamıyla umut vaat ettiğini söylemek ise epey zor. Transfer çalışmalarında ince elenip sık dokunması sebebiyle "ideal tertip" dediğimiz yapılanmayı henüz göremesek de Beşiktaş takımının takviyelere ihtiyaç duyduğu çok açık. Biz bu yazıyı kaleme aldığımız saatlerde İskoç kaleci McGregor ile Fransız stoper Escude'nin bu sezon Beşiktaş forması giyeceğine dair haberler ağırlık kazanmıştı.

Öncelikle bu iki transferi de olumlu adımlar olarak gördüğümüzü söylemeliyiz. Kariyerleri bakımından tartışılmayacak bu iki ismin Beşiktaş takımına güç kazandıracaklarını düşünüyorum. Beşiktaş camiası içinde başlayan tartışmalar iki futbolcunun yaşları üzerinden yürütülse de 30 yaşın kaleciler için verimli bir dönem olduğunu söylememize sanıyorum gerek yok. Escude ise tecrübesiyle savunma hattına katkı sağlayacaktır. Evvelce yazdığımız yazılarda da değindiğimiz gibi, Beşiktaş'ın giriştiği yeniden yapılanmayı salt "gençleşme" olarak lanse etmek Fikret Orman yönetiminin içine düştüğü hatalardan belki de en önemlisiydi. Siyah-beyazlı takımın temlik boyunduruğunu az da olsa gevşetebilmek için önümüzdeki 2 ya da 3 sezonda bütçe dengesini sağlaması ve ekonomik açıdan ayağını yorganına göre uzatması gerekiyor ki, şu ana kadar yapılan hamleler hep bu yönde gerçekleşti. Sözünü ettiğimiz bütçe dengesi genç oyuncularla sağlanabileceği gibi kulübe mali külfeti nispeten az olan tecrübeli futbolcularla da bu hedef kovalanabilir. Bu bakımdan siyah-beyazlı taraftarların "Hani takımda gençleşmeye gidilecekti?" türündeki serzenişlerini dile getirmeden evvel olayın bu yönünü düşünmeleri son derece yerinde olacaktır. Neticede söz konusu olan Beşiktaş'ın bekası.

                                                                             besiktas_futbol.jpg

Gelelim sahada gördüğümüz aksaklıklara. Kalede ve savunmada göze çarpan arazları yukarıda bahsettiğimiz iki transfer kapsamında es geçecek olursak, Beşiktaş'ın iki önemli sorunu daha olduğu göze çarpıyor. Bunlardan ilki Fernandes'in yüküne ortak olacak bir orta saha oyuncusu. İkincisi ise ceza sahası içinde ağırlığını hissettirecek bir santrfor. "Ağırlığını hissettirecek" derken elbette Almeida'nın sahip olduğu tank misali ağırlıktan bahsetmiyoruz. Zaten şahsi kanaatim Samet Aybaba'nın gol yükünü Almeida'nın omuzlarına vermeyi düşünerek olmayacak duaya âmin demeye çalıştığı yönünde. Ayrıca lig ve kupada oynanacak 40'a yakın maçta Fernandes'in 90 dakika verimli şekilde forma giyeceğini düşünmek biraz Pollyanna'cılık oynamak olmaz mı? İzlediğim kadarıyla Oğuzhan nispeten Fernandes'e destek verebilecek bir oyuncu. Artık forma giymesini beklediğimiz Muhammed Demirci ve hatta kısa süre izleyip kumaşını çok beğendiğim Mertcan Demirer'den de faydalanılabilir ancak hazırlık maçlarında Beşiktaş'ın pas bağlantılarını kurmada ve hücum organizasyonlarında epey zorlandığı görüldü. Sözünü ettiğimiz futbolcunun "10 numara" özellikleri taşıması durumunda Samet Aybaba'nın taktik çeşitlilik açısından elinin güçleneceğini de belirtelim. Bu alanda yabancı tercihi kullanılabilir mi orası meçhul ancak yurt içinde çok fazla alternatif olmadığını da belirtmek gerekiyor. Örneğin aklımıza ilk gelen isimlerden biri Antalyaspor'un genç ve başarılı futbolcusu Emrah Başsan oluyor ama yurt içinden transfer yapmak da Avrupa'ya nazaran kat be kat maliyetli. Santrfor pozisyonunda ise ceza sahası içinde etkin, son vuruş ustası bir ismin eksikliği fazlasıyla hissedilmekte. Bu noktada fizik gücü yüksek, stoperlerle boğuşabilecek yapıda bir yabancı golcü tercih edilecek olursa şu ana kadar izlediğimiz maçlarda gördüğümüz gibi rakibin cümbür cemaat Beşiktaş'ın üzerine gelmesinin de önlenebileceğini düşünüyorum. Ayrıca yaptığımız bu fikir jimnastiğinin taktiksel bakımdan 4-3-1-2, 4-3-3 ya da 4-2-3-1 formasyonlarından bağımsız olarak göze çarpan aksaklıkların bir sonucu olduğunu da söylemeliyiz. Anlayacağınız Beşiktaş'ın eksiklikleri taktiksel dokunuşlar ya da rötuşlarla üzerine örtülebilecek kadar önemsiz değil. Bu saptama lige hazır hale gelmenin tek yolu olarak transferi işaret ediyor.

besiktas_futbol1.jpg


Dünya liglerinden haberler

- Manchester United Menajeri Sir Alex Ferguson, kendisinden sonra kulübün başına gelecek teknik direktörün imkânsız bir göreve soyunmayacağını söyledi. Geride bıraktığımız sezonu kupasız tamamlayan takımda birçok taraftar, İskoç teknik adamın görevden ayrıldıktan sonra kulübün nasıl bir rota çizeceğini merak ediyor. Ferguson, kendisinden sonra göreve gelecek menajerin genç olmayacağını düşündüğünü ve kulübün tecrübeli bir isimle yola devam edeceğini tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

- İspanya U-19 Milli Takımı'nda dikkatleri üzerine çeken Jese Rodriguez'i Real Madrid'den almak isteyen takımın 40 milyon euroyu gözen çıkarması gerekecek. Konuyla ilgili basına bilgi veren Gines Carvajal, AS'a yaptığı açıklamada, "Jese geçen sezon Real Madrid ile sözleşmesini 2014 yılına kadar uzattı. Serbest kalma maddesinde ise 40 milyon euroluk bir bedel bulunuyor. Ama Madrid onu satmak istemiyor. O şu an dokunulmaz bir konumda." şeklinde konuştu.

- Serie A ekiplerinden Sampdoria'nın kulüp yöneticilerinden Pasquale Sensibile, Deportivo Maldonado'nun yetenekli kanat oyuncusu Marcelo Estigarribia'yla ilgilendiklerini açıkladı. Sensibile konu hakkında "Atak üçlümüz için bir kanat oyuncusuna ihtiyacımız var. Estigarribia aradığımız oyuncunun özelliklerine sahip." ifadelerini kullandı. 28 kez milli takımının formasını giyen Estigarribia geçtiğimiz sezon Juventus adına 14 maçta forma giymiş ve bir gol atmıştı.

- Hoffenheim, Real Madrid'in genç yıldızı Joselu'yu 8 milyon euro karşılığında kadrosuna katmak üzere. Real Madrid'in B takımı Castilla'da geçtiğimiz sezon 36 maçta 26 gol atan Joselu, Avrupa'nın birçok liginden teklif almıştı. Basında yer alan iddialara göre; transfer sezonunun başında genç oyuncu için 5 milyon euroluk teklifi reddedilen Hoffenheim, 8 milyon euronun üzerinde yeni bir teklifle Madrid yönetimini ikna etti.

- Yeni sezonda orta sahasını güçlendirmek isteyen Saint-Etienne, Caen'ın 25 yaşındaki orta saha oyuncusu Romain Hamouma'yı kadrosuna kattı. Hamouma, gösterdiği performansla Marseille ve Bordeaux gibi ekiplerin transfer gündemine girmişti. Saint-Etienne CEO'su Roland Romeyer, kulübünün resmi sitesine yaptığı açıklamada, "Görüşmeler güven ve saygılı bir ortam çerçevesinde yapıldığı için mutluluk duydum. Romain gibi kaliteli bir oyuncuyu kadromuza kattığımız için ayrıca mutlu oldum." şeklinde konuştu.


Türkiye liglerinden haberler

- Yaptığı transferlerle dikkatleri üzerine çeken Galatasaray'da gözler şimdi de takımdan gönderilecek olan oyunculara çevrildi. Galatasaray, daha önce Pino'yu Mersin İdman Yurdu'na ve Stancu'yu da 2.5 milyon euroya Orduspor'a satmıştı. Kazım Kazım, Serkan Kurtuluş ve Mehmet Batdal'ın kalemini kıran Fatih Terim'in 3 Ağustos'a kadar takımdan gönderilmesini istediği oyuncuların listesini sarı-kırmızılı yönetime vereceği konuşuluyor.

- Kontratında "10 milyon euroya serbest kalır" maddesi bulunan Tino Costa için 6 milyonluk teklifini 7'ye çıkaran Fenerbahçe yönetimi, transferi 31 Temmuz'a kadar bitirmeyi planlıyor. Real Madrid'in Roma'da kiralık oynayan Arjantinli oyuncusu Gago'yu renklerine bağlayan Valencia'nın Tino Costa'nın ayrılmasına sıcak baktığı ancak 10 milyon euroluk bonservis bedelinde indirim yapmaya yanaşmadığı biliniyor.

- Forvet arkası için oyuncu arayışlarını sürdüren Trabzonspor'da gündeme gelen son isim Meksika'nın Deportivo Guadalajara takımında forma giyen 23 yaşındaki Marco Fabian oldu. Olimpiyat takımında da yer alan genç futbolcu Meksika'nın gelecek vaat eden orta saha oyuncuları arasında sayılıyor. Fabian geçtiğimiz sezonu 34 maçta 11 gol ve 8 asist ile tamamlamıştı.

- Kardemir Karabükspor Futbol Şube Sorumlusu İsmail Durak, golcü futbolcu İlhan Parlak ile görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi. Durak, basına yaptığı açıklamada, son iki sezondur takımlarında kiralık oynayan Ankaraspor'un oyuncusu İlhan Parlak ile yeniden görüşmelere başladıklarını ve birçok konuda anlaşma sağlandığını söyledi. Durak, transfer çalışmalarına devam ettiklerini, Selim Teber ile birlikte bir futbolcu daha alabileceklerini kaydetti.

- Bursaspor'un transfer gündemindeki Arjantinli orta saha oyuncusu Augusto Fernandez'e vatandaşı Batalla olumlu referans verdi. Bursaspor'un görüştüğü bir başka isim ise Almanya 3'üncü lig takımlarından Karlshure'un Türk asıllı orta saha oyuncusu Hakan Çalhanoğlu. Sağ açık ve orta sahanın ortasında görev yapan Hakan için yeşil beyazlıların kulübüne teklif yaptığı, ancak yetenekli futbolcunun bonservisinde indirime gidilmediği ifade edildi.

- Spor Toto Süper Lig'in Çukurova temsilcisi Mersin İdmanyurdu'nda transfer çalışmaları sürüyor. Kulübün Asbaşkanı Ayhan Erdem, basına yaptığı açıklamada, transfer çalışmalarının büyük bir titizlik içerisinde sürdürüldüğünü söyledi. Yattara, Stepanov ve Pino'dan sonra sürpriz bir ismin daha kadroya katılacağını belirten Erdem, isim vermekten kaçındı.


 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016