Beşiktaş'a bir transfer daha şart

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Beşiktaş'ı Antalya'da düzenlenen "Tuttur Cup" maçlarında Wolfsburg ve Trabzonspor karşısında izleme fırsatı bulduk. Siyah-beyazlılar, gerek yedek ağırlıklı ve genç bir kadroyla çıktıkları Wolfsburg karşısında gerekse de üçüncülük maçı oynadıkları Trabzonspor önünde çok net bir mesaj verdiler. Bahsettiğimiz mesajı almak için futbolun tüm inceliklerini bilmeye ve oturup günler boyu analiz yapmaya hiç gerek yok, çünkü neredeyse ilk haftalardan bu yana spor basınının geneli bu konuda hemfikir. Beşiktaş, bir yandan kümede kalma hesaplarıyla bir yandan da Avrupa kupaları ve şampiyonluk hedefleriyle sertleşecek ikinci 17 maçlık dönemde başarılı konumunu sürdürmek istiyorsa, mutlaka Samet Aybaba'nın elindeki "kullanılabilir" oyuncu kadrosunu çeşitlendirmeli. "Kullanılabilir" diyoruz çünkü görüldüğü kadarıyla katkı sağlayabilecek durumda olsalar birçok problemi çözecek Hasan Türk ve Muhammet Demirci'nin pişmeleri gerekiyor. Bu yetenekli gençlerin mevcut durumlarıyla katkı sağlamaları çok zor, Batuhan Karadeniz, Emre Özkan ve Erkan Kaş ise sanıyorum Samet Aybaba'nın yokluktan forma vermek durumunda kaldığı isimler. Erkan Kaş'ı bir parça ayırabiliriz ancak ondan da oyunun seyrini değiştirecek ağırlığı henüz görebilmiş değiliz. 

Gökhan Süzen'in gelişiyle sol kulvarda; Uğur, Olcay, Gökhan üçlüsünden ikisi tercih edilip biri kulübede bekleyecek. Yeni transfer sayabileceğimiz ve benim umduğumdan iyi bulduğum Mehmet Akgün de benzer şekilde sağ kanadı Holosko ve Hilbert ile dönüşümlü kullanabilir. Kalede ve stoper mevkiinde yeterli çeşitlilik var kabul edersek, -ki göbekte Escude'nin ne derece alternatif sayılabileceği tartışılır- Aybaba'nın şiddetle takviyeye ihtiyaç duyduğu bölgeler olarak "santrfor" ve "hücuma dönük orta alan" öne çıkıyor. Hatta "Feda" yılında Beşiktaş yönetimi bu iki mevkii tek isimde birleştirerek bu misyonu bir adım daha ileri götürebilir ki, bahsettiğimiz futbolcunun en net tarifi gündemdeki Nene'dir. "Offensive Allrounder" tabir edilen ve ileriye dönük her iki kanatta, forvet arkası ve santrfor pozisyonunda oynayabilen bu tip joker bir oyuncu Samet Aybaba'nın baş ağrılarının çok büyük bir kısmını çözecektir. Bu futbolcu Nene ya da bir başkası olabilir, isimler çok önemli değil ancak Beşiktaş'ın son şampiyonluğunda Yusuf Şimşek'in üstlendiği çilingir rolüne birinin soyundurulması gerekebileceği çok açık. Siyah-beyazlı yönetimden yükselen, "Hocamız takımın ahengini bozmak istemiyor, kimseyi almasak da bu takım zaten yeterli" demeçleri taraftarın çoktan farkına vardığı gibi ihaleyi Samet Aybaba'nın üzerine yıkmaktan başka bir şey değil. Samet Aybaba, ilk yarıdaki performansıyla helvayı yapmayı başardı şimdi "Üzerine fıstık istemem" diyeceğini hiç zannetmiyorum. Üstelik helvadaki fıstık, pastanın üzerindeki çilekle karşılaştırıldığında daha elzem değil midir? Beşiktaş yönetiminin ayağını yorganına göre uzatma konusunda başarılı adımlar attığını bir önceki köşe yazımızda anlatmaya çalışmıştık. Nene, transfer için ayrılabilecek maddi kaynağın ötesinde taleplerde bulunuyor ise transferi kapatmak değil daha uygun bir alternatife yönelmek gerekir. Benim gördüğüm kadarıyla, gerekirse yaşı 35'e dayanmış ama katkı verebilecek bir futbolcuyla sezon sonuna kadar anlaşılmalı yine de bahsettiğimiz çeşitlilik sağlanmalı. Aksi halde, transfer kapanınca yol gösteren çok olacak.
 
Dünya liglerinden haberler
 
- Liverpool, 19 yaşındaki gelecek vaat eden futbolcusu Andre Wisdom'un sözleşmesini uzattı. Wisdom, resmi siteye yaptığı açıklamada "Kulübümle olan sözleşmemi uzattığım için son derece mutluyum. Benim açımdan çok kolay bir karar oldu. Teklif gelir gelmez imzayı attım. Kariyerime Liverpool'da devam etmek istiyorum." ifadeleriyle mutluluğunu dile getirdi.
 
- Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu'nun (IFFHS) her yıl verdiği Yılın Teknik Direktörü ödülünü Real Madrid'in Portekizli çalıştırıcısı Jose Mourinho'nun aldığı açıklandı. Başarılı teknik adam, bu yıl da bu unvana layık görülerek bu ödülü 4. kez kazanmış oldu. Mourinho daha önce 2004, 2005 ve 2010 yıllarında IFFHS'nin verdiği ödülü kazanmıştı.
 
- İtalya Serie A'da şampiyonluk mücadelesi veren Juventus'un Didier Drogba'yı transfer etmek için oyuncunun menajeriyle iletişime geçtiği öğrenildi. Drogba'nın menajerliğini yapan Thierno Seydi'nin Tuttosport'a yaptığı açıklamada, "Juventus'un bizimle iletişime geçtiği doğru, ancak netleşmiş bir durum yok." dedi. 35 yaşındaki golcünün adı Milan gibi büyük kulüplerle de anılmıştı.
 
- Borussia Dortmund'un başarılı defans oyuncusu Neven Subotic geçirdiği kas yırtılması sebebiyle takımını bir buçuk ay yalnız bırakacak. Dortmund kulübünden yapılan açıklamada yapılan idman sırasında sakatlanan ve La Manga'da bir hastanede çekilen MR sonucunda kasında yırtık tespit edilen Subotic'in 6 hafta sahalardan uzak kalacağı belirtildi.
 
- Paris Saint-Germain'deki yeni yapılanmayla birlikte kadroya girmekte güçlük çeken ve zaman zaman adı Fenerbahçe ile de anılan golcü oyuncu Guillaume Hoarau, Çin Süper Ligi ekiplerinden Dalian Aerbin'e transfer oldu. 2008 yılında Paris Saint-Germain'e transfer olan Hoarau bu sezon sadece 6 lig maçında forma giyebilmişti.
 
- Sporting Lizbon forması giyen Marat Izmailov, kendisini Porto'nun oyuncusu yapan mukaveleye imzayı attı. Transferde Porto'nun Izmailov için ödediği bonservis bedeli açıklanmazken, bir miktar para üzerine Miguel Lopes de Sporting Lizbon'a verildi. Izmailov, bu sene Portekiz Ligi'nde 7 kez Sporting forması giydi.
 
Türkiye liglerinden haberler
 
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Bursaspor, İngiliz ekibi Sunderland ile Alfred N'Diaye'nin transferi konusunda anlaşmaya vardı. Sunderland, N'Diaye için 4.7 milyon euro bonservis bedeli karşılığında anlaşma sağladı. N'Diaye'nin 4 numaralı formayı giyeceği belirtilirken, teknik direktör Martin O'Neill'in bu transfer için mutlu olduğunu dile getiren ifadelerine yer verildi.
 
- Spor Toto Süper Lig takımlarından Mersin İdman Yurdu, Beşiktaş'tan Tanju Kayhan ile prensipte anlaştı. Kayhan'ın sezon sonuna kadar kiralık olarak Mersin İdman Yurdu forması giyeceğini ifade eden Futbol Şube Sorumlusu Mehmet Işık, sözleşmenin 1 yıl daha uzatılabileceğini vurguladı. Işık, prensipte anlaşma sağlanan Kayhan ile en kısa sürede sözleşme imzalayacaklarını kaydetti.
 
- Merkez Hakem Kurulu Üst Klasman Hakem Ara Semineri'ne katılan hakemler, FIFA Sprint Testi'nden geçti. Testte, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg ve UEFA Yardımcı Hakem Eğitimcisi Giovanni Stevanato ise, hakemlerin son durumlarını gözlemleme fırsatı buldu. MHK Başkanvekili Yüksel Okçuoğlu yaptığı açıklamada, bu sezon 3'üncüsü yapılan testte hakemlerin sıkıntı yaşamadığını ve performanslarından memnun olduklarını ifade etti.
 
- Kayserispor, Franco Dario Cangele ile sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti. Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, 28 yaşındaki Cangele ile karşılıklı anlaşılarak, sözleşmesine son verildiği belirtildi. 2007-2008 sezonunda Kayserispor'a gelen Cangele, sarı-kırmızılı takımda 100 maçta forma giymiş, 22 kez fileleri havalandırmıştı. Arjantinli futbolcunun Kayserispor ile 2014 yılına kadar sözleşmesi bulunuyordu.
 
- Orduspor, Trabzonspor'un defans oyuncusu Ferhat Öztorun ile 2,5 yıllık anlaşma sağladı. Kulüp basın sözcüsü Levent Yıldırım, yaptığı açıklamada, Ferhat Öztorun'un transferi konusunda bordo-mavili kulüple anlaşmaya vardıklarını söyledi. Kulübüyle yapılan görüşmelerin ardından futbolcunun kendisiyle de görüşülerek transfere son noktayı koyduklarını ifade eden Yıldırım, transfer çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
 
- Denizlispor, Azerbaycan Ligi takımlarından Azal PFK Bakü'de oynayan 27 yaşındaki Arif İsayev ile 1,5 yıllık sözleşme imzaladı. Transfer çalışmaları kapsamında Antalya kampında Nijeryalı futbolcu Kabiru ile gurbetçi Türk futbolcu Ümit Sözen de denemeye alındı.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016