Beşiktaş için muhasebe zamanı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş açısından pamuk ipliğine bağlıydı Gençlerbirliği karşılaşması. Gözler lig ikinciliğindeydi ama ne futbolcuların ne de taraftarın Kayseri Erciyesspor’un İstanbul’da Galatasaray’dan puan almasına dair bir ümidi yoktu. Gelip göğsümüze oturan Soma’nın acısı da futbol iklimine sirayet edince doğal olarak kimselerin tadı tuzu kalmadı. Nitekim Türk Telekom Arena’da Galatasaray ilk golü bulduğunda oyundan düşen Beşiktaş, “farkın ikiye çıktığı” haberini aldıktan sonra iyiden iyiye gözden kayboldu. İkinci 45 dakikanın genişçe bir bölümünü üçüncülüğe razı biçimde oynayan siyah-beyazlı futbolculara kızmak ne derece doğru olur bilemiyorum. Bir kere Beşiktaş’ın transfer dönemindeki olanakları ile Fenerbahçe ve Galatasaray arasında dağlar kadar fark vardı. Buna stat durumundan dolayı yaşanan “göçebe hayatını” eklerseniz ve sezon içinde yaşanan karışıklıklar ile alınan cezaları anımsayabilirseniz, 34 hafta sonunda Beşiktaş’ın bulunduğu nokta makul görünüyor. Yalnız bu noktada bir tespit yapmamız lazım. Tüm bu handikaplara rağmen Slaven Bilic ve öğrencilerine rakip Galatasaray tarafından sezon içinde birçok kez ikincilik ikram edildi. Bu fırsatları cömertçe harcayan ise hep Beşiktaş oldu. İlk haftadan bu yana müteaddit yazılarımızda değindiğimiz gibi takımın temel problemi, gerilim düzeyi yüksek maçları mental açıdan kaldıramamak. Elbette bunu yapabilmek için de uluslararası tecrübesi yüksek ve oyuna ağırlık koyabilecek kalitede/yeterlilikte futbolculara ihtiyaç var. Bunun da Dany, Eneramo, Escude, Holosko ve hatta Almeida gibi yabancılarla başarılabilmesi mümkün görünmüyor. Belki bazı Beşiktaşlı okurlarımız Almeida’yı da işin içine kattığımız için bize kızacaklar ama 13 golle kariyer rekoru kıran bir golcünün Beşiktaş’ta tek santrfor oynaması bence her şeyden önce Beşiktaş’ı küçültmektir. Dahası ayak içini kullanamayan bir santrforun “kadrodaki en önemli golcü”, “takımın önemli ismi” gibi apoletleri taşıyor olması da enteresan. Hafta içinde merak edip baktım. Futbolunun sonbaharını yaşayan 33 yaşındaki Gekas’ın; Samsun, Akhisar, Konya gibi takımlarla geliştirdiği Süper Lig kariyeri maç başına 0,67 gole işaret ediyor. Yıldız golcü(!) Hugo Almeida’nın istatistiği ise 0,42 gol/maç. Aslında iki ismin son vuruş kalitesine baktığınızda bile aradaki farkı açıklayabilmeniz mümkün.

Siyah-beyazlı takım, 2013-2014 transfer döneminde yerli oyunculara ağırlık verdiği bir planlama yaptı ve başarılı sayılabilecek hamleleri gerçekleştirdi ancak yabancı transferi hakkında aynı yorumları yapabilmek zor. 2012-2013’te Nene ile başlayıp bu yılın ocak döneminde Ronaldinho ile biten tevatürler sonunda Dentinho, Eneramo, Dany gibi isimler takıma katılınca, taraftarın homurtuları da otomatikman yüksek perdeye ulaştı. Açıkçası mevcut durum pek farklı değil. İşte size daha sezon bitmeden ismi Beşiktaş’la anılan oyunculardan birkaçı: Lescott, Diego, Van der Vaart, Gomis, Demba Ba, Moledo… Bu söylentilerin kaynağı direkt medya olsa Beşiktaş yönetimine hak vereceğim ama yönetim kurulundan iki isim her gün basına demeç verip beklentileri yükseltmeyi pek seviyorlar. Ne de olsa reklamın iyisi kötüsü olmaz değil mi? O yüzden transfer tahtası kapandığında beklentileri karşılanmamış taraftara kimsenin kızmaya hakkı yok bence. Gol ve asist krallığı tablolarını alıp baktığınızda yabancıların büyük ağırlığını görüyorsunuz. Dolayısıyla Beşiktaş’ın sadece yerlilere güvenerek yola devam etmek ve yabancı transferini düşük profilli yapmak gibi bir şansı yok. Hele ki Şampiyonlar Ligi’nde ön eleme oynayacağı sezonda.

34. HAFTANIN SEYRİ

Eskişehirspor -Torku Konyaspor

Kardeş payı -Spor Toto Süper Lig’in 34. haftasında Eskişehirspor ile Torku Konyaspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan karşılaşma 1-1’lik eşitlikle sona erdi. 41. dakikada Recep Aydın ile öne geçen Torku Konyaspor’a, Eskişehir 52. dakikada Cristobal Jorquera’nın penaltıdan attığı golle karşılık verdi. 90 dakika genelinde iki takım da karşılıklı tehlikeler yaratırken, kaleciler gösterdikleri iyi performanslarla gol sayısının artmasına engel oldular. Karşılaşmada başka gol olmayınca mücadele 1-1 neticelendi. Bu sonuçla her iki takım da sezonu 42’şer puanla tamamladı. Eskişehirspor sezon genelinde performansıyla taraftarlarını çok da mutlu edemezken, Torku Konyaspor cephesi lige tutunmaktan dolayı mutlu.

Kayserispor - Fenerbahçe

Şampiyon mutlu bitirdi -Spor Toto Süper Lig’in son hafta mücadelesinde şampiyon Fenerbahçe, deplasmanda Kayserispor ile karşı karşıya geldi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadı’nda oynanan mücadeleyi sarı-lacivertliler 2-0 kazandı. Sarı-lacivertliler, pozisyon açısından kısır geçen mücadeleyi, 12. dakikada Cristian Baroni ve 90. dakikada Sow’un golleri ile kazanmayı bildi. Ersun Yanal, rotasyonlu kadrosuyla çıktığı mücadelenin ikinci yarısında genç oyuncularına da forma şansı verdi. Bu skorun ardından Fenerbahçe ligi 74 puanla zirvede tamamladı. Kayserispor ise 29 puanla son sırada yer alarak, Süper Lig’e veda etti.

Çaykur Rizespor - Elazığspor

Üç gol, üç puan -Süper Lig’de son hafta maçında kümede kalmayı başaran Çaykur Rizespor ile geçen hafta ligden düşmesi kesinleşen Elazığspor karşı karşıya geldi. Mücadelede gülen taraf 3-1’lik skorla ev sahibi Çaykur Rizespor oldu. Elazığspor, 37. dakikada Rodrigo Tello’nun frikikten attığı golle Çaykur Rizespor deplasmanında öne geçti ve soyunma odasına 1-0 önde gitti. İkinci yarıda Çaykur Rizespor, 64 ve 78. dakikada Leonard Kweuke, 83. dakikada Lomano LuaLua’nın golleriyle galibiyete ulaştı. Bu galibiyetin ardından Çaykur Rizespor 42 puanla ligi tamamladı. Elazığspor ise 34 puanla PTT 1. Lig’e düştü.

Bursaspor - Gaziantepspor

Bursaspor geç açıldı - Spor Toto Süper Lig son hafta mücadelesinde Bursaspor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Bursa Atatürk Stadyumu’nda oynanan ve Cüneyt Çakır’ın düdük çaldığı mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 3-1’lik skor ile Bursaspor oldu. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golleri 42. dakikada Fernandao, 81. dakikada Bekir Yılmaz ve 89. dakikada Sercan Yıldırım kaydederken, konuk ekip Gaziantepspor’un tek sayısı ise 40. dakikada İbrahim Akın’dan geldi. Bu sonucun ardından Bursaspor puanını 46’ya yükselterek sezonu kapatırken, konuk ekip Gaziantepspor ise sahadan puansız ayrılarak ligi 37 puan ile noktaladı.

Galatasaray - Kayseri Erciyespor 

Sürprize fırsat vermediler - Spor Toto Süper Lig 34. hafta karşılaşmasında Kayseri Erciyespor’u konuk eden Galatasaray, mücadeleyi 2-1 kazandı. İlk yarısı golsüz sona eren maçın 46. dakikasında Galatasaray’ın golcüsü Burak Yılmaz takımını 1-0 öne geçiren isim olurken, sarı-kırmızılılar 75. dakikada Umut Bulut ile farkı 2’ye çıkardılar. Konuk ekip Kayseri Erciyesspor’un tek golünü ise 85. dakikada Mangane kaydetti. Bu sonucun ardından Galatasaray ligi ikinci sırada bitirerek Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılma hakkı kazandı. Öte yandan sarı-kırmızılı ekip 2013-2014 sezonunu 65 puanla tamamlarken, Kayseri Erciyesspor ise 37 puanda kaldı.

Akhisar Beldiyespor - Kasımpaşa 

Buruk galibiyet - Spor Toto Süper Lig son haftasında Akhisar Beldiyespor’a konuk olan Kasımpaşa, rakibini 3-1 mağlup etti ancak Avrupa Ligi’ne katılma şansı elde edemedi. Konuk lacivert-beyazlılar, 5. dakikada Adem Büyük’ün attığı golle 1-0 öne geçerken 44. dakikada Erkan Taşkıran’ın golü sonrasında iki ekip soyunma odasına 1-1’lik beraberlikle girdi. İkinci yarıya da golle başlayan Kasımpaşa, 49. dakikada Tunay Torun ile 2-1’lik üstünlüğü yakaladı. 57. dakikada Oscar Scarione’nin attığı gol ise maçın sonucunu belirledi. Bu sonucun ardından Kasımpaşa ligi 51 puanla 6. sırada tamamlarken, Akhisar Belediyespor 44 puanla 10. sırada sezonu bitirdi.

Karabükspor - Sivasspor

Karabükspor geçit vermedi - 34. hafta maçında Trabzonspor ile dördüncülük beşincilik mücadelesi veren Sivasspor, deplasmanda Karabükspor ile karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan mücadeleyi Karabükspor 1-0 kazandı. Pozisyon açısından kısır geçen mücadelenin ilk yarısı 0-0 sona erdi. 50. dakikada İlhan Parlak’ın penaltıdan attığı gol maçın tek golü olurken, kalan dakikalarda Sivasspor’un yaptığı baskı beraberliğe yetmedi. Bu sonucun ardından Sivasspor 53 puanda kaldı ve sezonu 5. sırada tamamlayarak, UEFA Avrupa Ligi ön elemesi oynamaya hak kazandı. Karabükspor ise 50 puanla 7. basamakta kaldı.


HAFTANIN TAKIMI:    Kasımpaşa
HAFTANIN İNCİSİ:    “Böyle bir ikincilik, şampiyonluk gibidir.” Selçuk İNAN
KARE AS:            Leonard Kweuke (Çaykur Rizespor)
                Volkan Şen (Bursaspor)
                Adem Büyük (Kasımpaşa)
                Umut Bulut (Galatasaray)

GOL KRALLIĞI:     17 Gol – Aatif Chahechouhe (Sivasspor)
 16 Gol – Burak Yılmaz (Galatasaray)
 16 Gol – Oscar Scarione (Kasımpaşa)
 15 Gol – Moussa Sow (Fenerbahçe) 
              13 Gol – Theofanis Gekas (T.Konyaspor)

PUAN DURUMU

Takım    O    G    B    M    A    Y    P
Fenerbahçe    34    23    5    6    74    33    74
Galatasaray    34    18    11    5    59    32    65
Beşiktaş    34    17    11    6    53    33    62
Trabzonspor    34    14    11    9    53    41    53
Sivasspor    34    16    5    13    60    55    53
Kasımpaşa    34    13    12    9    56    39    51
Karabükspor    34    13    11    10    33    34    50
Bursaspor    34    12    10    12    40    46    46
Gençlerbirliği    34    13    6    15    39    43    45
Akhisar Bld.    34    12    8    14    44    55    44
Konyaspor    34    11    9    14    48    45    42
Rizespor    34    10    12    12    43    43    42
Eskişehirspor    34    10    12    12    33    35    42
Erciyesspor    34    10    7    17    34    50    37
Gaziantepspor    34    10    7    17    38    58    37
Elazığspor    34    10    4    20    38    62    34
Antalyaspor    34    6    13    15    34    47    31
Kayserispor    34    7    8    19    30    58    29

TEKNİK ANALİZ

(MP Antalyaspor – Trabzonspor)
Trabzonspor istediğini aldı

Avrupa Ligi’ne katılım yarışını yakından ilgilendiren üç maç, Pazar günü aynı saatte başladı. Alınacak sonuçlara bağlı olarak Trabzonspor ligi dördüncü bitirebileceği gibi altıncılığa inip yarış dışı da kalabilecekti. Antalyaspor karşısında maça hızlı başlayıp önemli pozisyonlar bulan bordo-mavililer, çoğunlukla genç kaleci Ozan’a takıldılar. Ligden düşmesi kesinleşmiş Antalyaspor da açık bir futbolu tercih edince ilk 25 dakikası son derece bol pozisyonlu ve zevkli bir maç izledik. Üstünlüğü ele geçiren Trabzonspor, farkı arttıracak golü kovalarken bir yandan da savunma güvenliğini tesis etmeye çalıştı ancak defans hattındaki oyuncuların birlikte oynama pratiğinin az oluşu açık vermelerine yol açtı. Üç puanı iki golle alan Trabzonspor sahadan istediğini almasını biraz da akıl almaz pozisyonlar kaçıran Antalyaspor forveti Diarra’ya borçlu.

HAFTANIN MAÇI
(Beşiktaş – Gençlerbirliği)

Kadro Değeri                            Yaş Ortalaması
Beşiktaş: 108.200.000 euro (29 Futbolcu)    Beşiktaş: 26.7
Gençlerbirliği: 42.700.000 euro (26 Futbolcu)    Gençlerbirliği: 26.1
DATE:20-05-14

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016