BES'ten çıkan iki kere düşünmeli

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com


 

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni düzenlemeler ile birlikte büyük bir aşama kaydedileceği bir gerçek. BES'e devlet katkısı oldukça cazip. BES sektörü ve şirketleri bugüne kadarki çabaları ile zaten rüştünü ispat etmişti. Bu dönemde ne krizler gördü, ki sistem hepsinden başarıyla çıktı. Hatta son krizde katılımcı sayısını artırmayı başarmıştı. BES'in en büyük avantajı olan vergi iadesi, katılımcıların yeterli ilgisini görmedi. Sistemden çıkışlar ise bir başka sorun. Uzun vadeli bir birikim ve yatırım enstrümanı olan BES, katılımcılarının sistemden erken ayrılmaları ile zaman zaman her iki taraf için kayıplara neden olmuştu. Çıkışta kesilen stopajın, katılımcı ile BES şirketlerini zaman zaman karşı karşıya getirdiği de oldu. Fakat unutulmamalı ki, bu stopaj kesintisinin BES şirketleri ile alakası yok. Direkt devletin bir uygulaması.
Yeni düzenlemelerle, çıkışta katılımcıların birikimlerinin vergilendirilmesi kısmından stopaj kesilmesi yanlışından yargı kararı ile dönüldü Allah'tan. Artık nemalandırılan kısımdan stopaj kesintisi olacak. Bu kararın kâr görülüp sistemden çıkılması olasılığı Hazine'nin bir genelge ile önlem almasına sebep oldu.
Şimdi katılımcılar söyle düşünebilir: "Hazır kesinti yapılmıyor, şimdi çıkıp paramı alayım. Yeni sistem uygulandığında tekrar girerim. Çünkü sistemde kaldığımda aynı avantajı tekrar yakalayamama riskim var."

2015'e kadar sisteme dönüş yasak

Hazine, bunu da göz önünde bulundurarak, sistemden çıkışın önüne geçip katılımcıların mağdur olmasını engellemek için bir genelge yayımladı. Genelge, sistemden çıkmayı düşünen katılımcıların tekrar sisteme girişini 2014 yılı sonuna kadar yasaklıyor. Yani devletin yüzde 25'lik vergi iadesi avantajından faydalanmasını engelliyor. "Duymadım, bilmiyordum" un önüne geçmek için ise bir bilgilendirme formunu imzalamayı zorunlu tutuyor. Sistemden çıkmak isteyenler 2015'e kadar sisteme geri dönemeyeceklerini biliyor olacaklar. Sistemden çıkacakların 2.5 sene sistemden uzak kalmayı göze alması gerekiyor. 
BES uzun vadeli bir birikim aracı. Böyle küçük hesaplarla kendilerine zarar vermemeliler. Katılımcılar, sistemin çok kazançlı olacağı dönemlerde dışarıdan bakmayı göze almamalılar bence. Pire için yorgan yakmaya değer mi?

BES, artık çok avantajlı. Devletin katkısı göz ardı edilmemeli. Paranızı yatırdığınızda kazandığınız bir yatırım aracı daha var mı? BES'te birikimleriniz Takasbank'ta saklanıyor. Özetle, devlet güvencesinde. BES'e girecek olan katılımcıların kafalarındaki soru işareti ise bu sistemin bir süre sonra eski konut edindirme fonuna dönüp dönmeyeceğiÖ Katılımcıların bu korkuları da giderildiğinde, geriye birikimlerin bulunduğu fonların iyi idare edilip, yüksek getiri sağlaması kalıyor. BES şirketleri, "Devletin katkı payı katılımcılara yeter" diye düşünüp fon yönetimini ikinci plana atmamalılar. Çünkü yakın zamanda katılımcıların şirket seçimindeki önemli etkenler arasında, iyi bir fon yönetimi yani yüksek getiri ve hizmet kalitesi yer alacak.
Bu sisteme girenler de bunun kısa vadeli bir yatırım aracı olmadığını bilmeli. Öyle, kredi kartı borcu veya LCD TV almak için sistemden çıkmayı düşünmemeliler. Devlet, bu sistemi tasarrufu teşvik için destekliyor. Biz ne yapıyoruz? Biriktirdiğimizi bir TV için feda ediyoruz. Tekrar başa dönüyoruz yaniÖ

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar