Bernanke'nin ifadeleri iyi analiz edilmeli

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ Menkul Değerler

Piyasalar bu hafta FED Başkanı Bernanke'nin açıklamalarına odaklandı. Bernake'nin pazartesi günü yaptığı açıklamada üçüncü parasal genişlemenin hala masada bulunduğunu açık bir şekilde ifade etmesi piyasaların haftaya olumlu başlamasını sağlarken, Salı günü bu konuda gelen sorulara net cevap vermemesi algıyı bir anda değiştirdi. Aslında Bernenke Salı günü yaptığı açıklamada da farklı bir şey ifade etmemiş sadece üçüncü parasal genişleme ifadesini kullanmamıştı. Bernanke Salı günü yaptığı açıklamada da sürdürülebilir büyümeye geçişin sağlandığından emin olmadığını açık bir şekilde ifade etti. Sürdürülebilir bir büyümenin sağlanması FED'in öncelikleri arasında. Bu bağlamda baktığımızda da FED'in sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için yeni parasal genişlemeler de dahil her türlü senaryoyu masada tutmaya devam ettiğini görebiliriz. Bu nedenle biz Salı günkü açıklamaların ardından başlayan ve Çarşamba günü de devam eden satışları, Bernanke'nin açıklamalarından ziyade teknik sebeplere dayandırıyoruz. Zaten Bernanke'nin dolayısıyla da FED'in bir gün arayla fikirlerinde bir değişiklik olması da çok makul durmuyor. Bernenke'nin Perşembe günü (bugün) de TSİ 19:45'te yeni bir konuşma yapması bekleniyor. Bernanke bu konuşmasında parasal genişleme ifadesine açıklık getirebilir ve bu da piyasalarda sert hareketlere neden olabilir.


İçeride ise Cuma günü açıklanacak şubat ayı dış ticaret verileri haftanın geri kalanı için en önemli veri. Artan petrol fiyatlarının etkilerini görmeye başlayacağımız bu veride dış ticaret açığındaki azalışın devam etmesi cari açık verisi için de hayati öneme sahip. Bilindiği üzere ocak ayında açıklana kasım ayı cari açık rakamıyla başlayan düşüş eğilimi iç piyasalarda oldukça pozitif bir hava estirmişti. Bu düşüş eğilimi korunamazsa petrol fiyatlarına olan hassasiyet çok daha artacaktır ve ilerleyen günlerde petrol fiyatlarının yeni artışlar yapması yurtiçi piyasaların yurtdışından negatif ayrışmasına neden olabilir. Bu nedenle bizler İMKB'deki güçlü görünümün devam edebilmesi için dış ticaret ve onu da kapsayan cari açık rakamlarına yüksek derecede önem veriyoruz.


Son olarak yatırımcıların bir süre daha dolar endeksini ve içeride kurları takip etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bernanke'nin parasal genişlemeden bahsetmemesi durumunda ya da başka bir nedenle dolar endeksinde yeni bir artış dalgası başlayacak olursa yani dolar diğer para birimleri karşısında değerlenecek olursa TCMB enflasyonu kontrol altında tutabilmek adına kurlar üzerindedaha agresif baskılar kurabilir. Bu durumda TL sıkılaştırmasının daha da artması ve TL fonlama maliyetlerinin artırılması gündeme gelebilir. Bu durum gerçekleşecek olursa İMKB üzerinde de ciddi bir baskı oluşabilir. Kurlar konusunda ise TCMB'nin elinde çok fazla seçenek olması nedeniyle şimdilik TCMB ile inatlaşmanın çok fazla fayda getirmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de kurlarda olacak yukarı yönlü hareketlere bir süre temkinli yaklaşmak gerektiği kanaatindeyiz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017