Bernanke sonrası olumlu hava

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

 

İki hafta önceki yazımızda “Açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinden sonra, ABD borsa endekslerinin faizlerle birlikte artması, global risk iştahının önümüzdeki dönem daha olumlu bir seyir izleme olasılığını da gösteriyor. Bu hafta FED Başkanı Ben Bernanke’nin yapacağı konuşma piyasalar açısından önemli. Bu konuşmada Bernanke daha yumuşak ifadeler kullanabilir” demiştik.

 

Gerçekten de FED (ABD Merkez Bankası) Başkanı Bernanke’nin sunumundaki ifadeleri ve soru cevap kısmındaki yorumları daha yumuşak ve “güvercince” idi ve tüm piyasalarda bir rahatlama sağladı.

Küresel risk barometrelerinden biri olarak önem verilen S&P 500 endeksinde ise yükseliş FED Başkanı Bernanke’nin “güvercince” açıklamalarından sonra güçlenerek devam etti. S&P 500 volatilite göstergesi VIX endeksi de geriledi.

Daha önce de değindiğimiz gibi iki konunun akılda tutulmasında fayda var. Bunlardan ilki, ABD’den gelen veriler her ne kadar toparlanmaya işaret etse de, bu verilerin geneli itibarıyla ekonomik büyümede ciddi bir hızlanma sinyalini çok fazla içermemesi. Dolayısıyla, şu anda FED’in çıkış stratejisi konusunda çok acele etmesini gerektirecek bir ekonomik durum görünmüyor. İkinci konu ise, küresel anlamda enflasyon ve büyüme verilerinde de diğer merkez bankalarının çıkış stratejileri konusunda acele etmelerini gerektirecek bir durumun gözlemlenmemesi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın son açıklamaları da bu paralelde değerlendirilebilir.

Hafta genelinde birçok ülkede açıklanacak Temmuz ayı PMI endeksleri (Satınalma Yöneticileri Endeksi) piyasalar açısından odak noktasında olabilir. Ayrıca ABD’de konut verileri ile birlikte dayanıklı tüketim mal siparişleri rakamları takip edilecek.

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta FED Başkanı Bernanke’nin bir miktar "güvercince" olarak nitelendirebileceğimiz açıklamaları sonrası geneli itibarıyla borsaların olumlu etkilendiğini ve global bono faizlerinin de gerilediğini görüyoruz. Bu ortam gelişmiş ülke borsaları ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar açısından daha olumlu bir ortam anlamına geliyor olabilir. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017