Berber hemşireden daha faydalı!
“İşletmelere getirilecek ‘berber’ çalıştırma zorunluluğu, ‘hemşire’ çalıştırma zorunluluğundan daha faydalı/ verimli bir karar olur!” dedi bir sanayici dostumuz…
“Berber tüm çalışanların günlük ihtiyacı; saatlerce oturan sağlık memuruna niye maaş veriyoruz?” diye bitirdi…
★ ★ ★
İşsizliği azaltmak adına getirilen bazı zorunlulukların, üreticimizi zorladığı kesin…
Hatta bu zorunlulukların, birilerine akıl almaz boyutlarda para kazandırdığını gören üreticilerimizin, fabrika kapatıp o tür işlere yöneldikleri de…
★ ★ ★
Mesela…
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, işyerlerine işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu getirildi.
İş güvenliği uzmanının bulundurulmaması durumu için, işyerinin çalıştırdığı eleman sayısına ve tehlike sınıfına göre aylık ceza tutarları belirlendi.
★ ★ ★
İşyerleri, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak yerine Bakanlık tarafından belgelendirilmiş Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) şirketlerinden hizmet alabiliyor.
Birçok işyeri bir iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın maliyetli olması nedeniyle, OSGB’leri tercih ediyor.
★ ★ ★
Buraya kadar her şey normal görünüyor… Kıyamet uygulamada kopuyor…
★ ★ ★
OSGB’ler kâr amacı güdüyor… Bu nedenle, rekabet şartlarına en uygun fiyatı oluşturabilmek amacıyla, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kalite ve niteliğini düşürmek zorunda kalıyor…
Örneğin, 50 kişinin üzerinde çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta bulunan demir-çelik sektöründe çalışan bir firma, iş güvenliği uzmanı için OSGB’den hizmet almak istediğinde, OSGB demir-çelik sektöründe hizmet eden şirkete biyoloji, fizik, kimya yada daha ilgisiz bir konuda eğitim almış bir uzmanı yönlendirebiliyor…
Yani biyoloji, fizik ya da kimya eğitimi almış bir iş güvenliği uzmanı, kendi eğitim alanının dışındaki bir alanda iş güvenliği uzmanlığı yapabiliyor… Bu açıdan bakıldığında, iş güvenliği uzmanlığı, kamu ve özel sektörde iş bulamayan dört yıllık üniversite mezunlarının iş bulmasına ve istihdamına yönelik bir alt yapı oluşturmaya hizmet ediyor…
★ ★ ★
Yanı sıra…
İş güvenliği uzmanı maaşları her yıl ciddi oranlarda arttı…
Bu durum A ve B sınıfı belgesi olup, farklı alanlarda çalışan iş güvenliği uzmanlarının, belgelerinin kullanım hakkını OSGB’lere kiralamalarını gündeme getirdi. OSGB’ler, A ve B sınıfı belgesi olan ancak iş güvenliği uzmanı olarak çalışmayan kişilerin belgelerini kullanarak işyerlerine hizmet vermeye başladı.
★ ★ ★
OSGB’nin iş güvenliği uzmanı ya da onun yerine bakan ilgili kişi, ayda yarım gün hizmet verdiği işyerine uğrayıp, genel bir saha gezisi yapıyor.
Gezinin sonrasında da, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu maksimum bir saat toplanıyor.
Toplantı tutanağı kayıt altına alınıyor ve imzalanarak işlem tamamlanıyor.
Birçok işyerinde bu toplantılar yapılmıyor.
Kağıt üzerinde yapıldı gibi gösteriliyor.
Uzmanının yapması gereken çalışmaların büyük çoğunluğunu da, işyerinde çalışan ilgili personel yapıyor.
★ ★ ★
Yapılacak işlerin büyük çoğunluğu da matbu ve artık standartlaşmış çalışmalar oluyor…
Bir kez yapılıyor, takip eden yıllarda kontrol ediliyor ve küçük revizelerle iş geçiştiriliyor…
Ve bu ‘anlamsız işe’ üreticilerimiz binlerce lira ödüyor.
★ ★ ★
Kısacası, büyük çoğunluğu sermaye sıkıntısı çeken üreticilerimize gereksiz ek maliyetler bindirilirken, üretmekten uzak tarafl ara para akıtılıyor.